Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '10

 
Kategori
Fizik
 

Hakiki yapraklar ve yapay yapraklar – geleceğin enerji kaynağı

Hakiki yapraklar ve yapay yapraklar – geleceğin enerji kaynağı
 

Bundan 7-8 yıl önce sayın İbrahim Arıkan Bey'in önderliğinde Liseler arası Fen-Bilim Yarışmasında 67 projeden biri olarak güzel bir deneysel düzenek sergilemişlerdi. 15-20 tane çınar ağacı yaprağını üst üste koymuşlar, iki iletken levha arasına almışlardı. Devreye bağladıkları bir voltmetre ile hatırı sayılır miktarda voltaj elde ediyorlardı. Bir yapraktan bir volt, 12 yapraktan 12 volt elde ediyorlardı. Bana da “Hocam niçin 10 volt değil de 12 volt?” diye sordular. “Yapraktan voltaj elde edildiğini ben sizden öğrendim. Bilmiyorum, incelemeliyim, ” dedim.

Klorofilin uzun zincir yapısında bir elektron, halkanın son nokrasında zayıf bağlı olarak durmaktadır. Elektrik akımına sebep işte bu zayıf bağlı elektrondur.

Çin’deki Şanghai Jiao Tong Üniversitesi’ndeki State Key Metal Matrice Composite Laboratuarı’ndan Tongxiang Fan, bitki yapraklarının güneş ışığının içindeki enerjiyi yakalama becerisini taklit ederek minyatür bir ‘hidrojen fabrikası’ yarattı (CBT 1195/10 – 12.Şubat 2010). Böylece yaratılan yapay yaprak, ışıktan yararlanarak suyu bileşenlerine ayırıyor ve hidrojen üretiyor. Bu yeni bir fikir değil, ancak bugüne değin bilim insanları, doğrudan hidrojenin ayrışmasını sağlayan molekülleri değiştirmeye veya taklit etmeye odaklanmışlardı. Oysa Fan, “Bizim yapmak istediğimiz tamamiyle farklı bir kavramı çalışır hale getirmek, başka bir deyişle yeşil yaprakların girift yapısını kopyalayarak fotosentezi taklit etmeye çalışıyoruz, ” diyor. Aynı alanda çalışmasını sürdüren Hindistan, Pne’deki Ulusal Kimya Laboratuarı’ndan Chinnakonda Godinath, “Bu çok önemli bir çalışma. Yaprakların karmaşık yapıları ışığın verimli bir şekilde kullanımını sağlıyor, ” diyor. Birinci kısımdaki voltajlar çınardan başka yapraklardan da elde edildi.

 
Toplam blog
: 6
: 1193
Kayıt tarihi
: 02.03.10
 
 

İstanbul 1936 doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Fizik ve Matematik Fakülteleri mezunuyum. Londra Üni..