Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '12

 
Kategori
Siyaset
 

Halifelik kalkmasaydı ne olurdu?

Halifelik kalkmasaydı ne olurdu?
 

Son Halife. Henüz Halifeyken Kendisine Hristiyan olması yönünde Amerikalılar teklifte bulunmuştur.


1924 yılından beri İslam Dünyasında bir Halife yok.  Laik devlet anlayışı gereği o zamandan bu zamana Halifelik kalkmış durumda. Peki Halifelik kalkmasaydı ne olurdu? Şimdiye kadar nasıl bir politika uygulardı ve kimler Halife olurdu?

Lozan Antlaşmasında Halifeliğin kalkması yönünde İngiliz dayatmasının olduğunu yüzde yüz eminim. Çünkü hiç bir şey İngiliz Emperyalizmini Halifelik kadar uğraştırmadı, özellikle Hindistan ve Pakistan'da. Peki Halife'liği kaldırtmakla İngiltere iyi mi etti kötü mü?

Benim düşünceme göre İngiltere bunu Lozan'da yaptırtarak büyük bir hata yaptı. Halifeliği kaldırtmak yerine kendi kuklası olarak Londra'yı Halifeliğin merkezi olarak kullanabilirdi. Tıpkı Suudi Arabistan Kralına yaptığı gibi.

İngiltere rahatlıkla İstanbul'daki Kutsal Emanetleri ve Hırkai Şerifi İngiltere'ye götürebilir ve orada Hilafet merkezini kurabilirdi, zamanla Mekke Şeyhi Emir Hüseyin gibi hainleri Halife yapar İslam Dünyasında şimdi oynattığı atını daha rahat oynatabilirdi.

Nasıl ki şu anda Suud Kralını MI5 İngiliz ajanları korumakta, Suudi Arabistan'da herhangi bir bahar ayaklanması olmaması için Facebook bile özel çaba harcamakta ki haydi haydi Suud kralı halife olurdu ve Dünya Müslümanlarının başına daha büyük bir bela olamazdı her halde.

Bu yüzden İngiltere'nin Kutsal Emanetleri İngiltereye götürmemesini ve Türkiye'de bırakmasını ve Halifeliğin kaldırılması yönünde baskılarını Lozan'da sürdürmesini stratejik büyük bir hata olarak görmekteyim. Yukarda açıkladığım gibi Hilafeti Londra'ya sonrada Suudi Arabistan'a götürebilir ve bu sayede Krala istediğini kolayca yaptırabilirdi. İslam'ın Birliğini daha kolay yok edebilirdi. Bu fırsatı kaçırdı.

Suudi Arabistan Kralından Halife olacağına Halifeliğin kalkması daha hayırlı olmuştur. halifelik kalkmasaydı düşünün bir kimler halife seçilebilirdi? "Elinde Kuran göğsünde İman geliyor Sıpartalı Süleyman"ı Halife yapmaları sizce nasıl olurdu? Kimi kastettiğimi iyi anladınız eminim. Ya Kenan Evren'e ne dersiniz? darbe'den sonra Hacdan döndüğünde Halife olsaydı nasıl olurdu? Bir düşünün lütfen.

Böyle önemli bir kurumun başına ne Suudi Kralının, ne Süleyman Demirel'in nede Kenan Evren'in gelmesini asla istemezdim doğrusu. Bunu düşündükçe iyiki kalkmış demekten kendimide alamıyorum.

Bu kurum veya kişinin yada onun bunun oyuncağı olacağına kalkması çok daha iyi olmuş durumdadır. Madem İslam'ın hayrına kullanılmayacak ve konjonktürel dünya siyasetine kurban edileceğine kalksın daha iyiydi.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..