Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Halk Oyunları Festivali…

Halk Oyunları Festivali…
 

27.07.2012

Halk oyunlarını, kişi oynasın ya da oynamasın o müziği dahi duyduğu zaman içi kıpır kıpır olur. 

Yıllarca halk oyunlarında oynayan biri olarak nerede bir davul sesi duysam istem dışı yerimde hareket eder.

Kendimi müziğin ritmine kaptırır giderim.

Dünyada binlerce yıllık mitoloji, kültür, sanat ve etnik çeşitliliğin halk oyunlarında yöresel dans ve figürleri nesilden nesillere aktarılmaktadır.

Bireysel ve toplu olarak yapılan oyunlar aracılığıyla kaynaşma, paylaşım, kişinin kendine olan güvenin artmasında çok etkili olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Özel kutlamalarda, düğünlerde halk oyunları ile coşar; hareketler, yöresel kıyafet ve müzikle birleşir anlam kazanır kutlamalar.

Geçtiğimiz günlerde, 12-17 Temmuz (2012) arası, MCD Gençlik Kulübü; İstanbul’da büyük bir organizasyona imza attı.

Ev sahipliğini Fatih Belediyesi’nin yaptığı, 7 ülkeden yaklaşık 300 kişiden oluşan 8 ekibin misafir olduğu festivale; ilk günden itibaren halkın ilgisi görülmeye değerdi.

Organizasyonu yapan Maksut Coşkun Dokunmaz’ın ilk gün kortej boyunca, ülkelerin müzisyenleri, dansçıları, etnik müzikler eşliğinde geçerken yürekler coşkuya 'kanat takıp' uçuyordu desem az gelir.

Hem organizasyonda hem de jüri de bulunan T.C. Eskrim Federasyonu Genel Koordinatörü Ercan Akpınar program boyunca 6 gün oradaydı ve kendisiyle konuştuğumuzda yaşadığı mutluluk, coşku ve ileriki günlerde çok daha büyük bir organizasyonla bu işi yapacak olmanın heyecanı vardı.

Ayrı kültür ve dillerde olan turistler izdiham yaratırcasına ellerinde kameraları, telefonları sürekli halk oyunlarını çektiler.

Eve mahkûm olan bilgisayarın başından kalkmayan gençliği değil, yerinde duramayan, alkışlarıyla, gözlerinden okunan yoğun ilgi seliyle mutlu anlar yaşayan bir gençlik vardı seyirciler arasında.

Sultanahmet ekstra bir kalabalığa ev sahipliği yapıyordu. Sesler gökkubeye yükselirken...

Her ülkenin kendine özgü kültürüne, hoşgörü ve bu birbirine sevgi-saygı ile birleşince asıl güzellik böylece daha çok ortaya çıkıyordu.

Sahnede her yaşta yer alan oyuncular bu çeşitliliğe ayrı bir renk katıyordu.

4 yaşındaki çocuğun, 50-60 kişilik oyun orkestrasını yönlendirmesi de ayrı bir güzellik ve paylaşımın göstergesiydi.

 

Dünya Altın Dans yarışması, birbirinden güzel gösterilerle halkın beğenisine sunuldu. İlk dakikasından son anına kadar seyircilerin heyecanla ve nefes almadan takip ettikleri yarışmanın sonunda; Gürcistan’ın Tiflis şehrinden katılan MTACMİNDA ekibi, rakiplerini 5 puanlık büyük bir farkla geride bırakarak, muhteşem gösterileriyle birincilik kupasını kaldırdılar.

 

Dünya Altın Dans yarışmasında 3. Olan Ukrayna’nın kupasını MCD Gençlik Kulübü Başkanı ve festivalin organizatörü Maksut Coşkun Dokunulmaz, 2. olan Gürcistan Nato grubunun kupasını T.C. Eskrim Federasyonu Genel Koordinatörü Ercan Akpınar ve 1. olan Gürcistan Mtacminda grubunun kupasını ise Fatih Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir verdiler.    

 

Ülkelerin farklı kültürel değerleri kaynaştırması açısından son derece önem arz eden bu tür organizasyonları gönülden kutluyoruz.

 

e-mail:belginturan@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..