Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '13

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Halkidiki

Halkidiki
 

Sani Beach Plajı


Son yıllarda özellikle de Yunanistan‘ın ekonomik kriz nedeniyle turizm sektöründe yapmış olduğu mantalite değişikliği ve vizelerdeki katı tutumundan vazgeçip AB ‘nin neredeyse en kolay vize veren ülkesi durumuna dönmesi sonucunda “Klasik Yunanistan” turlarının yanı sıra Ege Adaları ve Halkidiki turları gibi yeni seçenekler ortaya çıktı.

Son iki senedir aklımda olan Halkidiki ‘ye geçenlerde gitme ve burada dört gün geçirme fırsatı buldum. Şimdi gözlemlerimi paylaşayım.

Kalandra

Kalandra

Halkidiki de neresi ki?

Açın bir Yunanistan haritası. Edirneyi bulup parmaklarını sola kaydır. Önce Gümülcine sonra İskeçe ‘ye denk geleceksin. Buralarda Türkiye sayılır ya neyse, başka zaman anlatırız buraları. Biraz daha sol yapın. Kavala ardından Selanik.

Buradan aşağıda güneye doğru uzanan üç parmağı andıran bir uzantı göreceksiniz. İşte burası Halkidiki yarımadasıdır. En doğudaki parmak Yunanlıların Agia Oros bizim ise Aynoroz diye bildiğimiz yarı özerk dinsel yerleşimdir. Bayansanız giremezsiniz çünkü hayvanların dahi dişi cinsinin girişi yasaktır. Erkekseniz eğer türlü bekleyiş ve bürokrasiyi aşabilirseniz günlük yüz kişilik kontenjana dahil olabilirsiniz içeri girebilmek. Detaylarına sonra ineriz.

Ortadaki parmak Sithonia ‘dır. Batıdaki Kassandra gibi Selanik ‘e yakın olmadığından daha az rağbet görür, sessizdir. Turlarda buraya gelmez zaten.

Kalandra

Kalandra

Yörenin esas oğlanı ise en batıda yer alan Kassandra ‘dır. Selanik ‘e yakındır, kaliteli tesisler buradadır dolayısıyla eğlenceli mekanlar ve de kalabalıkta buraya gelir. Turlarda sizi buraya getirecektir.

Ee, peki nasıl geleceğiz?

Arabanız varsa onlar gelirsiniz. Uluslar arası ehliyet ve triptik gibi atraksiyonlara girip bu süreçleri başarıyla tamamlamanız gerekiyor.

Artık İstanbul – Selanik arası çalışan tren yok. Kriz nedeniyle Yunanistan tüm uluslar arası tren seferlerini bilinmeyen bir tarihe dek askıya aldı.

Sani Beach

Sani Beach

Uçuşlar için ise en yakın havalimanı Selanik'te. İstanbul'dan Selanik’e THY ‘nin düzenli uçuşları var ama göreceli olarak pahalı denilebilir. Bir alternatif ise otobüsler. Metronun gece 22:00 ‘de seferleri var. Ertesi sabah 10 gibi Selanik ‘e varmış oluyorsunuz. Ayrıca Alpar gibi bir iki firma daha aynı rotada sefer düzenlemekte.

Selanik ‘e vardık. Buradan sonrası?

Selanik ülkenin ikinci en büyük kenti ve bizim içinde çok önemli özellikleri var. Başka bir yazının konusu olarak gelecek karşınıza elbette.

Sani Beach

Sani Beach

Selanik ‘e bir şekilde vardıysanız ilk yapacağınız iş KTEL ‘i bulmak olmalı. KTEL Yunanistan ‘ın tekel halindeki otobüs firmasıdır. Gerilik ve ilkellik kelimesinin mekanik işler modelidir. Bununla beraber araç kiralamamış, motosiklet ve bisiklet kullanmayacaksanız esiri olacağınız araçlardır. En zından konaklayacağınız yere dek kullanacaksınız demektir. Seferleri pek düzenli değildir. Özellikle yarımada içerisinde tamamen şansınıza bağlı olarak kullanacağınız için araç, ya da motosiklet vb kiralamak gibi seçenekleri tekrar düşünmeniz gerekecektir. Bununla beraber Yunanistan'daki motosıkletçiler biraz deli dolu kullanırlar araçlarını. Zaten yol kenarlarında göreceğiniz küçük kutular daha önceden orada olmuş olan trafik kazarının acılı anılarını yad etmek amaçlıdır. Alışılagelenin dışında iyi bir Halkidiki tatili için yapılması gereken bir tur firması ile gelmek olacaktır. Firmalar genellikle Kassandra'daki 4 ya da 5 yıldızlı otellerde konaklama sağlayacak, sizi otele kadar teslim edecektir. Daha az yorucu olur ve daha da ucuza gelir.

Nerede kalacağız?

Tur ile gelmeseniz bile son zamanlarda büyük tesislerin fiyatları düştü. Ayrıca kolaylıkla pansiyon vb bulunabilir ama gene de garanti olması için yapılması gereken www.booking.com gibi sitelerden daha önceden rezervasyon yapmaktır. Balkanlardan sağlam kalabalıklar Halkidiki ‘ye gelecektir.

Halkidiik geceleri

Halkidiik geceleri

Neler var? Nasıl vakit geçireceğiz?

Denize gireceksiniz bol bol. Muhteşem temizlikte bir deniz ve harikulade kumsallar var. Bunlardan birisi Sani Beach. Gerçekten tatil operatörlerinin dediği gibi Maldiv Adaları'nı andıran görüntüler mevcut. Şezlong parası, giriş ücreti burada olmayan kavramlar. Nasıl olsa harcayacaksınız, sıkmaya gerek yok diye düşünüyorlar.

Halkidiki plajları

Halkidiki plajları

Onun dışında güzel ormanlık alanlar ve yürüyüş rotaları mevcut. Selanik ve hatta biraz abartıp Meteoraya ya da Kavalaya ‘da gidebilmek pekala mümkün.

Ama ne yazık ki ciddi anlamda tarihi bir şeyler burada yok. Bizans dönemine ait bir iki gözetleme kulesi ve kalıntı dışında geçmişe ait bir şeyler en azından ben bulamadım.

Yemek vakti

Yunanistan'daki nadir güzel şeylerden birisi yeme içme kültürü. Bizim aldıklarımız ve bizden çaldıkları ile neredeyse ortak bir mutfak ortaya çıkmış.

Halkidiki tıpkı ülkenin başka bir yarımadası olan Mora gibi zeytinciliği ile meşhur. Bunun yanı sıra deniz kıyısında olduğu için balık ve diğer deniz ürünleri oldukça uygun fiyata bulunabiliyor. Turla gitseniz bile yemek işini kendi başınıza hallederseniz karlı çıkarsınız.

Öte yandan nispeten büyük yerleşimlerde yeterince market vb var. Uluslar arası fast food olan hamburger kolaylıkla erişilebilecek yiyeceklerden. Bunun yanı sıra yunan döneri giros ve şiş kebabı suvlaki de önerilir. Ama domuz etini kullanırlar yemeden önce sorun mutlaka.

Halkidiki geceleri

Halkidiki geceleri

Özetle – Halkidiki tatilini turla yaptığınızı varsayıyorum- kahvaltıyı otelde geçiştirir öğle yemeğini takıldığınız plajlarda fast foodla ya da gezindiğiniz kasabalarda salaş balıkçılarda yaptığınızı varsayıyorum. Biz Kalandra bölgesinde kaldığımız için gece atraksiyonunu Nea Skioni ‘de halletmiştik. Dondurma da güzel.

Gece hayatı

Gözü dönmüş arkadaşları daha kuzeyde yer alan ülkelere gönderirken hepinizin bildiği o Yunanca kelimeyi fısıldayayım. “Taverna”

Taverna bizde ne yazık ki buzuki çalınan, tabakların kırıldığı, milletin hop hop oynadığı bir ortam olarak biliniyor. Sanırım bunu bize Fedon aşıladı ve turizm firmaları da bunu sağlayan mekanlara insanları yönlendirerek bu düşünceyi perçinledi. Tıpkı bizim Kapadokya'daki saçma sapan Türk geceleri gibi.

Tavernalar aslında –özellikle Selanik taraflarında- rembetiko ağırlıklı müzik eşliğine takılabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz, dostlarınızla takılıp sohbet edebileceğiniz ve müziğine göre hop hop zıplayıp kopabileceğiniz mekanlardır. Turlar sizi bunun için özel tur adı altında Selanik ‘e götürecektir ama önermiyorum. Altınızda araba varsa kendiniz gidin ya da başka bir Yunanistan gezisinde Selanik ya da Atina ‘ya saklayın. 

 
Toplam blog
: 35
: 3517
Kayıt tarihi
: 10.08.09
 
 

Gezmeyi severim. Aileden gelen bir alışkanlık bu. Ufacıktım gezdiğimi hatırlıyorum. Gezeceğim. Ağ..