Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

N Ebru Şinik Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Beslenme M

http://blog.milliyet.com.tr/ebrusinik

09 Mayıs '13

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Hamilelik döneminde anne adayının stresten korunması bebeğin ilerideki hayatı için çok önemli

Hamilelik döneminde anne adayının stresten korunması bebeğin ilerideki hayatı için çok önemli
 

hamilelik ve meditasyon


 Hamilelikte anne adayının psikolojisi; karnındaki bebeğin gelişimini, bebeğin ilerideki kişiliğini ve yaşamını derinden etkiliyor. Dünyaya gelecek yeni bir insanın fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığının yapılandığı özellikle bu çok önemli zaman diliminde anne adayları olabildiğince stresten uzak, huzurlu, mutlu ve kendileri ile barışık olmalıdır.


Gelecek nesillerin bütünsel anlamda sağlıklı ve bilinç seviyelerinin yüksek olması için anne adaylarının özellikle hamilelik boyunca sevgiye dayanan huzur dolu ve sağlıklı ilişkiler içinde bulunması, bedeni ve  zihni ile barışık olması çok büyük önem taşır. Hem anne adayının, hem de karnındaki bebeğin genel sağlığı ve esenliği için faydaları klinik araştırmalar ile Harvard, Yale, Massachusetts Üniversiteleri gibi uluslararası bilim otoriteleri tarafından kanıtlanmış olan meditasyon tekniği bu bütünsel sağlığın ve dengenin kurulmasında en etkili ve uygulaması basit tekniklerden birisidir.


Chopra Center Üniversitesi meditasyon eğitmenlerinden N. Ebru Şinik, aldığı bilimsel temelli meditasyon ve bütünsel sağlık eğitimleri sonrası Türkiye’ye dönerek kurmuş olduğu ‘Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü Merkezi’ olan Yükselen Çağ’ın kuruluş amacını, insanların hayatlarını daha  huzurlu, mutlu ve tatminkar bir şekilde yaşamalarına destek verecek eğitim ve modern tıp ile sentezlenmiş kadim öğretileri paylaşmak; bedensel, zihinsel ve ruhsal dengenin kurularak yaşamdaki tabii dengenin sağlanması; şifalandırma; dönüşüm sağlama ve farkındalık halinin arttırılması olarak özetliyor. Ebru Şinik ‘Bu çerçevede verdiğimiz meditasyon seminerlerinde dünyada uygulanan yüzlerce meditasyon tekniği arasında öğrenmesi ve uygulaması en kolay ve klinik araştırmalar neticesinde düzenli uygulama ile bilinç seviyesini yükselttiği kesin olarak kanıtlanmış Primordiyal Sesler Meditasyonu tekniği öğretilmektedir’ diyerek vurguluyor.

Meditasyon esnasında strese girdiğimiz her seferinde fiziksel ve zihinsel olarak sinir sistemimizi , bağışıklık sistemimizi ve psikolojik sağlığımızı zayıflatan bir dizi fizyolojik tepki dengelenerek, sükunet içerisinde, huzur dolu ve farkındalığı yükselmiş bir bilinç durumuna kayarız.  Strese girdiğimiz her seferinde hızlanan kalp atışları, kalbe daha fazla kan pompalanması, kan basıncının yükselmesi ve artan terleme, meditasyon yapmaya başladığımızda normal fizyolojik değerlerine döner. Günlük rutinimiz içine yerleştireceğimiz düzenli meditasyon uygulaması sayesinde kazanılan dingin ve huzur dolu farkındalık hali, zamanla meditasyon yapmadığımız ve günlük aktivitelerimizi sürdürdüğümüz tüm gün boyunca da bizimle kalmaya devam eder. ‘Dingin Farkındalık’ olarak nitelediğimiz bu sükunet içerisinde ama uyanık olan  zihinsel durum günlük eylemlerimiz esnasında da sürmeye başladığında, muhtemel strese girebileceğimiz olaylar karşısında eski tepkileri vermez ve detaylarda kaybolmadan, büyük resmi görme dürtüsü ile zihnimizi kontrol edebilmeyi ve bu şekilde stresi de yönetebilmeye başlarız. Bizi muhtemel strese sokabilecek durumlardan artık eskisi gibi zarar görmez, fiziksel ve  psikolojik sağlığımızı tehdit eden stres tepkilerine de bu şekilde set çekmiş oluruz.


Anne adayının hamilelik döneminde yaşacağı stres durumları ses tonuna bile yansır. Fetus, anne sesinin melodisi, ritmi ve frekansından annenin ruhsal durumunu algılayarak, anne ve dış dünya ile iletişime geçip geçmeme kararı verir. Annenin sesi yumuşak, rahat ve ahenkli olduğunda fetüs bu huzur sinyallerini alarak anneye ve dış dünyaya severek ve güvenle yönelerek, gelişimini en sağlıklı şekilde tamamlar.Hayatımızın %95’i bilinçaltımıza yerleştirdiğimiz duygulardan ve bunların oluşturduğu  düşüncelerden oluşur. Düşüncelerde eylemlerimize dönüşür. O yüzden stresten arınarak, farkındalığımızı yükseltmek hem bizim, hem de karar ve hareketlerimizden etkilenen çevremizde herkes için büyük önem taşır.Özetle çekim yasasına göre anne karnında fetus oluşmaya başladıktan itibaren annenin tüm ruh hali doğacak çocuğun bilinçaltına yerleşmeye başlar ve negatif olarak yerleşen duygular bebeğin ilerideki kişilik gelişiminde onu büyük oranda etkiler.


Düzenli meditasyonun hamilelikte sağladığı başlıca faydalar;

·         Rahatlama

·         Bedensel, zihinsel ve ruhsal dengenin kurularak, sürdürülmesi

·         Stres ve stres kaynaklı rahatsızlıklardan korunma

·         Korku ve  endişelerden özgürleşme

·         Fiziksel ve ruhsal enerjinin yükselmesi

·         Sezgisel olarak bebekle daha yoğun iletişime geçme

·         Yaşam kalitesinin artması : Kan dolaşımı ve kalp atışlarının normal seyrine yerleşmesi, tansiyonun dengelenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, böbreküstü bezlerinin düzenli olarak DHEA Büyüme hormonu

(anti-aging hormonu) salgılaması

·         Uyku kalitesinin artması


Düzenli meditasyonun bebek için sağladığı başlıca faydalar;

·         Derin rahatlama

·          Anne ile güven ve sevgi dolu bir ilişkinin kurulması

·         Doğum sonrası öz güveni tam ve hayata dengeli tutunabilme yeteneğinin gelişmesi

·         Anne karnında hissetmiş ve yaşamış olduğu güven, huzur ve sevgi duygularından ötürü : Yüksek uyku kalitesi, diğer bebeklere oranla daha az ağlama sorunu ve beslenmenin kolaylıkla  gerçekleşmesi

·         Konuşma, dinleme ve öğrenme kapasitesinin yükselmesi

Sağlıklı ve bilinci yüksek yeni nesilleri yaratmanın annelerimizin elinde olduğunu unutmayalım. Hem kendi bütünsel sağlığımız, hemde hayata katılacak bebeğimizin hamilelik dönemi ve ileri yaşamındaki bütünsel sağlık dengesi için sizin atacağınız küçük bir adımın yaratacağı büyük pozitif etkiyi deneyimlemek ister misiniz?


Tüm okuyucularımıza sağlık ve esenlikler dilerim.


N. Ebru Şinik

Chopra Center Üniversitesi Meditasyon Eğitmeni

www.yukselencag.com

 
Toplam blog
: 17
: 1523
Kayıt tarihi
: 16.04.13
 
 

‘Chopra Center University ’ eğitmenlerinden,  ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ..