Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Hangi havuzda yüzeyim?

Hangi havuzda yüzeyim?
 

Yaz kış düzenli yüzmeye karar verdiyseniz hangi havuza gideceksiniz? Acaba şu spor kulübüne mi gitsem, öbürüne mi? Gideceğim havuzu neye göre seçeceğim? Acaba havuzlarla ilgili kimden bilgi alabilirim? Çevremdeki birçok insanın aynı sorularla boğuştuğunu görünce yararlı birşeyler yapabilmek istedim.

www.yuzuyoruz.com sitesinde 'bana uygun havuz nerede' bölümüne ülkemizdeki 25 ve 50 metrelik (nizami olan) havuzların listesini koydum; hem de adres, telefon numarası ve fotoğraflarıyla birlikte. Bu arada yüzme havuzundan ne anlamamız gerektiğine de kısaca değineyim. Yüzme, spor olarak yapılacaksa ya 25, ya da 50 metrelik dikdörtgen şeklinde bir havuzda yapılır. 25 metrelik havuzlarda 5-6, 50 metreliklerde ise 8-10 kulvar bulunur. Kulvar genişliği 2, 5 metre olmalıdır. Derinliği değişken olmakla birlikte, genellikle 2-2.5 metre olmalıdır. Sırtüsütü yüzerken arkamızdaki duvara kalan mesafeyi anlayabilmek için sırtüstü bayrakları konur. Ben de yüzmenin spor olarak yapılmasını önerdiğim için, sadece bu özellikleri barındıran havuzları listeye aldım. Listeye bir göz atmanızı ve eğer eksikler varsa bana bildirmenizi rica ediyorum.

Gelelim gideceğiniz havuzu seçerken nelere dikkat edeceğinize: İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana dışında oturuyorsanız, bulunduğunuz ilde muhtemelen ya bir tane kapalı havuz vardır, ya da yoktur. Eğer yoksa il belediyenize ve Gençlik Spor İl Müdürlüğünüze yazılı dilekçeyle başvurmanızı tavsiye ederim. Bu arada sadece Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün yurt genelinde 60'ın üzerinde havuzu var ve 36 ilimize dağılmış durumda.

Eğer ilinizde birden fazla havuz var da seçim yapmanız gerekiyorsa, ev veya işyerinize en yakın olandan başlayarak gidip yerinde görün. Havuzu, duşları, kabinleri, otoparkını görün. Havuz yöneticisiyle görüşün, yetişkinlere kurs verip vermediklerini, havuzda sürekli cankurtaran olup olmadığını, aidat koşullarını, havuzun hijyen prensiplerini, havuz suyunun periyodik olarak tahlil edilip edilmediğini öğrenin. Havuzun ısısını öğrenin ve havuza girip deneyin. Bazı havuzlarda yüzme takımları antrenman yapar; bu havuzlar biraz daha serindir. Bazı havuzlar ise tempolu yüzenler için fazla sıcaktır. Kendi temponuza uygun sıcaklıkta havuz bulmanız da önemli. Ben sadece bu yüzden 8 yıl devam ettiğim havuzu değiştirmek zorunda kaldım. Üyelerin çoğu havuzu su jimnastiği ve kısa süreli hafif tempolu yüzme için kullandıklarından havuzun suyunun ısıtılmasını talep ettiler. İlgili havuza düzenli devam edenlerle sohbet edip bilgi alın. Yüzme hem spor, hem sosyalleşme olanağıdır. Seçeceğiniz havuzda kafa dengi insanların olması da önemlidir.

Havuzun hangi günler ve hangi saat aralıklarında kullanımınıza tahsis edileceği de en önemli konulardan biri. Birçok havuz sabahları yeterince erken açılmıyor; örneğin siz sabah 6:30'da yüzmeye başlamak istiyorsunuz ama havuz 7:30'da açılıyor. Ya da akşam iş çıkışı saat 20:30'da havuza gitmek istiyorsunuz, ama havuz o saatte kapanıyor. Veya sadece haftasonunda sabahları yüzmek istiyorsunuz ama havuz o saatte sadece çocuklara özel dersler için kullanılıyor. Yani havuzun size tahsis edildiği saatler, sizin için elverişli olmalı.

Tüm bu sorgulamaları yaptıktan sonra kararınızdan ne kadar emin olursanız olun, yıllık aidat ödemeden en azından 2-3 kere; mümkünse 1 ay boyunca havuzu deneyin. Deneme sürecinden sonra kararınız netleşecektir. Yine de arada sırada farklı havuzları denemekten kaçınmayın. İyinin de iyisi vardır. Sağlıcakla kalın www.yuzuyoruz.com

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..