Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '06

 
Kategori
Eğitim
 

Hangi ülkenin dilini beğeniyorsan...

Her yıl yapılan Erovizyon yarışmalarının öncesinde, bu yarışmaların ciddi olup olmadığı, bu yarışmanın ülkeler arasında olup olmadığı gibi konular tartışılırdı. Ama bu kez tartışılan konu oldukça farklı. Erovizyon yarışmasına ülkemizi temsil etmek üzere seçilen sanatçı, orada okuyacağı şarkının Türkçe olmasını isteyenlere, bunu istemenin geri kafalılık olduğunu söyledi .

Öncelikle bir konuyu belirtmekte yarar vardır. Erovizyon’a katılmanın anlamı nedir ?

Ülkemizi tanıtmak mı?

Yoksa sanatçıyı tanıtmak mı?

İkincisi bu yarışmaya Türkiye adına mı yoksa sanatçı kendi adına mı katılmaktadır? Yarışma kişiselse zaten söyleyeceğimiz söz yok.

Ama, Ülkemizi temsil edecekseniz orada duracaksınız.

Toplumda sanatçılar, şarkıcılar, toplum önüne çıkan herkes sorumluluk sahibi olmalıdır. Çünkü biz istesek de, istemesek de, gençler bu sanatçıları örnek almaktadırlar; O nedenle bir söz söylerken çok düşünmelidirler.

Emperyalizm bir ülkede toplumu çözmek için önce kültürünü ve dilini yozlaştırır. Bizde de yıllarca öyle yapıldı. Öğrenciler, sanki ülkemize başka bir ülkeden yeni gelmiş kişiler gibi, hazırlık sınıfı adı altında İngilizce dil eğitimine tabi tutuldular; yıllarca yabancı müzik dinletildi, hala bu gençliği etkilemek için bir çok yol kullanılmaktadır. Bu gün, büyük alışveriş merkezlerinin tümünde İngilizce müzik dinletilmektedir. Alınan kültür ve eğitimden olsa gerek, işyeri adlarının çoğunun adı da yabancı. Hala anlamını bilmediğimiz yabancı sözcüklerin bulunduğu giysiler tişörtler giyilmiyor mu?

Aslında yabancı sözcüğü, tam olarak ifade etmemektedir. Çünkü diğer diller yoktur. Sadece ingilizcedir konu olan. Sanıyorum 1980 sonrası uygulanan bu tür eğitimlerin sonucundan olsa gerek, bahse konu olan sanatçı gibi, bir çok insan kendi kültürüne yabancılaştırılarak, AB kültürüne hayran hale getirilmiştir.

Beğendiğim bir yazı var; Almanya’da bir otomobil fabrikasının kapısında olduğu söylenen “Hangi ülkenin otomobilini kullanıyorsan git o ülkede iş ara.” diye. O ülkede yaşayan herkesin o ülkenin çıkarlarını düşünmesi gerektiğini vurgulayan

Uluslararası yarışmalar da olsa,herhangi bir kültürel etkinlik de olsa

Eğer ülke ise konu edilen, ya da ülke adına yarışılıyorsa

Bir ülkenin olmazsa olmaz değerleri,sembolleri vardır: Bayrak gibi, İstiklal Marşı gibi. Dil de bir ülkenin sembolüdür,temel taşıdır. Adı gecen sanatçı kendi adına çıktığı yurtdışı konserlerinde istediği dilde şarkı söyleyebilir. Zaten; Onun o şarkıları söylemesi, bizi de, toplumu da ilgilendirmez; ama söz konusu sanatçı, o şarkısını Türkiye adına söyleyecekse, mutlaka Türkçe olarak söylemelidir. Yok; eğer söylemek zoruna gidiyorsa, kendi dilini beğenmeyip küçümsüyorsa, beğendiği dilin konuşulduğu ülkelerin adına gidip söyleyebilir; ama Türkiye adına değil.

Nusret KEBAPCI

 
Toplam blog
: 207
: 398
Kayıt tarihi
: 07.07.06
 
 

Ben Ankara'da yaşayan kendi halinde okur yazar  bir öğretmenim...     ..