Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Hangi vista?

Hangi vista?
 

Windows Vista Ultimate


2001 yılında Windows 2000 ‘in yerini alan Windows XP’ nin de miladı geçtiğimiz yıl doldu. Windows Vista tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de piyasaya sürüldü. Peki 4 farklı sürümü bulunan Vista’ nın hangi sürümünü tercih etmeliyiz.

Öncelikle en üst sürümden başlayalım: Ultimate. Vista’ nın Ultimate versiyonunu bilgisayarınıza kurmak için güçlü bir sisteminiz olmalı. Ultimate, minimum sistem gereksinimi olarak 2 GB ram(bellek) istese de ben en az 3 GB tavsiye ediyorum. Tabii ki gerçek performansı elde etmek istiyorsanız... Bu sürümü genellikle sınır tanımak istemeyenler için tavsiye ediyorum.

Gelelim Business’ a. Bu sürümde de 1.5 GB yada 2GB ram gerekiyor. Ancak bu sürüm için 3 GB ram kullandığınız zaman istemediğiniz kadar performans alabilirsiniz.

En çok satılan sürüm: Home Premium. Özellikle yeni bilgisayarlar ile ücretsiz olarak dağıtılan Home Premium için 1 GB sistem gereksinimi olsa da ben 2 GB’ ı tavsiye ediyorum. ASP yazılımcıları için IIS özelliği de mevcut olan bu sürümde Xp Professional özellikleri dikkat çekiyor.

Zorda kalsanız da almayın: Home Basic. Minimum sistem gereksinimi olarak 512 MB Ram belirtilmiş. Hâl böyle olunca, 512 MB’lık tüm bilgisayarlarda home basic sürümü ücretsiz olarak sunulmaya başlandı. Ancak Microsoft’ un resmi sitesinden de bu sürümle ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz. Home Basic kullanacağınıza Windows Xp Home Edition kullanın. Çünkü XP Home Edition, Vista Home Basic’ den daha fonksiyonel. Sizlere tavsiyelerim şudur ki; eğer ucuz diye home basic işletim sistemli bilgisayar almaya kalkarsanız, ya yanında ram da alın. Muhtemelen 512’lik ram ile aldığınız makineye 1024’lük ram daha alacak 1.5 GB a çıkardığınız gücün üzerine Vista Home Premium alarak kurmanızı tavsiye ederiz. Yok bu kadar para veremem derseniz, Home Basic’ nin üzerine Windows Xp kurun. Eğer bilgisayarsız şekilde, tek başına Home Basic satın almayı düşünüyorsanız, şimdiden vazgeçin.
Ayrıntılı Bilgi: www.microsoft.com.tr


 
Toplam blog
: 89
: 3439
Kayıt tarihi
: 10.11.07
 
 

Tesekkurler ..