Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '16

 
Kategori
Kitap
 

Has Bahçe ve Mehmet Yılmaz

Has Bahçe ve Mehmet Yılmaz
 

has bahçe, Mehmet Yılmaz'ın gazellerinin yer aldığı ilk şiir kitabı


Yıllar önce liselerde edebiyat derslerinde Divan ve Halk edebiyatı çokça işlenirdi. Özellikle Divan edebiyatının çok güzel örnekleri ile “mefa’ilü / fe’ülün / mef’ülü /Fa’ilatü diyerek şiirin kalitesini ve söz söyleme sanatının inceliklerini öğrenirdik.

O edebiyat dersleri birçoğuna zor gelir, sevmezdi. Ancak söz söyleme sanatının birinci sırasında olan şiirin her sözcüğü bir hayat hikâyesi gibi önemli ve ölümsüzdü.

Şiirin türleri içerisinde kendine üst sıralarda yer edinmiş olan GAZEL de o dönemlerde sevdiğim bir tarz idi.

Yeni Türk edebiyatıyla birlikte hatta son yıllarda müfredattaki değişmelerle eskiye rağbet kalmadı. Özellikle yüzlerce yayınevinin “para ver kitabını basayım” cı olduğu günümüzde satırları alt alta koyup birkaç romantik kelimeyi de aralarına sıkıştırdığında size “şiir” diye sunulması ve “serbest tarzda yazıyorum” diye ortalarda şair kimliğine bürünmeye çalışanlar doldu taştı. Bunların, inanıyorum ki birçoğu şairlerin şiirlerini okumamıştır bile. Adını şairlik vadisinde altın harflerle yazdırmış en az 20 şairi okumamış birinden şair olmaz. Ve onları özümsemesi de gerekli tabii ki. Geçmişten günümüze rüştünü ispat etmiş onlarca şairden birinin peşine takılıp giden birinin o ideali olan şairden daha iyi olsa bu saçma olmaz mıydı?

Ya da ideali olan şair varken niye kopyası okunsun ki? Taklitçi de olmamak gereklidir. Taklitçi olmamanın yolu ise çok çok okuyup kendi özgün tarzına ulaşman gerekir.

Hal böyle olunca gerçek şair kendiyle yarışmak zorunda kalmalıdır, derim. Yazdıkları şiirler eğer bir öncekinden bir basamak daha ileri gitmemişse o yeni bir şiir değildir…

Sözün özüne geleyim..

Has Bahçe, bir şiir kitabının adı. Bu kitap Şair Mehmet Yılmaz’ın 4. şiir kitabı ancak Şairin gazellerini yazıp yayımladığı ilk kitabıdır.

Yaklaşık 5 yıl önce yazmaya başlamıştı. İlk örneklerini gösterdiğinde çok beğenmiştim ve devamının mutlaka gelmesi gerektiğini sıklıkla söyledim, hatta ara sıra sıkboğaz edercesine ‘yaz, mutlaka bir kitap olmalı’ diye söyledim. Sonra öylesine titiz çalıştı ki ortaya çıkan şiirler şiir sever ve şiirden anlayan herkesin ruh zevkine hitap eder oldu.

 

Kaçamazsın nefesinden ve nefisten bilirsin

Kaçamazsın ne de gönlün tasasından bilirsin

 

Açılır yelkeni hüznün nice akçamda dingin

Sabahın rengi gelir önce sesinden bilirsin

 

Şiirinde daha anlaşılır bir dil kullanırken:

 

Rical-i devlette ehl-i liyakat yok

Bâde-i ikballe ikdâma tâkat yok

 

Nicesi hazır idi teslime canını

Eyvah ki yed-i emine itimad yok

 

Mübtela ettiler kizb ile bühtana

Dilaver, şayanı kabul hakikat yok

 

Söz verdik elest bezmi, kalu belâ’da

Şaştık hem unuttuk dilde sadakat yok

 

Suretâ münevver suretâ Müslüman

Âdemiyete münasip istidad yok

 

Şiirinde günümüz Türkçesinden ziyade Osmanlı Türkçesini tercih ediyor. Kitabın içerisinde yer alan her şiirin her sözcüğü üzerinde uzunca düşünüldüğü ve cımbızla seçildiği kanaati uyandırıyor.

Günümüz değerli şairleri arasında Mehmet Yılmaz’ın iyi bir yere konulacağı su götürmez bir gerçektir. Kitabın mutlaka okunmasını tavsiye ediyorum.

 

 

 
Toplam blog
: 49
: 964
Kayıt tarihi
: 03.02.13
 
 

Öğretmen / Yazar - Şair  ..