- Kategori
- Edebiyat
Hasan Kapıkıran'ım şiirleri üzerine
“Hasan Kapıkıran, Haçovalı. Ancak, ona “Has Malatyalı” diyebiliriz. Kent kültürü ile yetişmiş, burada okumuş, burada çalışmış ve emekli olmuş. Yetmiş yaşını taylamış, geçmiş anılarını zaman zaman anlatıyor. Hüseyin Üzmez’den Yavuz Bülent Bakiler’e, Şemsi Belli’den Mehmet Ergönül’e dek o yılların renkli kişiliklerini çok iyi tanıyor. Hangi yıllar mı? Ellili yıllar...
Yaz dönemi beş ay Malatya’da, diğer zamanlarını Ankara’da geçiriyor. Böylece yıllar akıp gidiyor. Bu akıp giden yılar içinde birçok şiir yazmış, hiç bir yerde yayınlatmamış. Onun “ Malatyalıyım ” şiirini birlikte okuyalım ve ileri tarihlerde kendisini iyice tanıtarak başka şiirlerinin de sunacağımızı belirtelim...”
Yazı işleri müdürlüğünü yaptığım Malatya Yorum Gazetesinin 9 Ocak 2003 tarihli sayısında, İnce Düşünceler köşemde, “Malatyalıyım, Beydağı’nın Oğluyum” başlıklı yazımda Hasan Kapıkıran’ı kısaca böyle tanıtmış ve onun “ Malatyalıyım ” şiirini de yayınlamıştım. Derken, aradan geçen bir yıldan fazla bir zaman sonra onunla yine Ankara’da karşılaştık ve kendisini “iyice tanıtmak” amacıyla söyleşiler yaptık. Yaşam öyküsü ile birlikte birkaç şiirini de verdi. Böylece, “ileri tarih” gerçekleşmiş oldu! İşte size Hasan Kapıkıran’ın yaşamı ve sanatı ile ilgili yeni bilgiler...
Kapıkıranlar, XIX. Yüzyılın ortalarında Elbistan’dan gelerek Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinin Yukarı Haçova (Atalar) köyüne, Seferberlikten 5 – 6 yıl önce de, bunlardan bazıları Malatya merkezine yerleşirler. Kapıkıranlar’dan Abo (Abdullah) oğlu Hasan, 1933’te (Nüfusta 1932 imiş) Malatya’da doğar. Annesinin adı Emine’dir. Soyadı Yasası ile birlikte kabilelerinin adı Kapıkıran’ı soyadı olarak alırlar.
İlkokulu Sıtmapınarı’nda Cumhuriyet İlkokulunda (Şimdiki Mustafa Necati İlköğretim Okulunun yeri), ortaokulu ve liseyi Malatya Lisesinde (Şimdiki Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü binası) okur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt yaptırır, daha sonra ailevi nedenlerle okulu bırakır. Askerliğini yedek subay olarak Muş’ta yapar. 1958 yılında memur olarak işe başladığı Malatya Sümerbank Fabrikasından 1983 yılında emekli olur. 1952 yılında evlenmiş, 6 çocuk sahibi olup, çocuklarından üçü üniversiteyi, ikisi liseyi, biri de ortaokulu bitirmiştir. Ankara’ya geldikçe de çocuklarının yanında kalmaktadır.
Öğrencilik yıllarında eğitsel etkinliklere katılmayı ve şiir okumayı seven Kapıkıran, üniversite yıllarında şiir yazmaya başlar. Şiirlerinin çoğunluğunu da gençlik dönemlerinde yazdığını, tarih atmadığını söylüyor. Sevda, doğa, kahramanlık-memleket şiirleri yazar. Bazı şiirlerinde yergi özelliği ön plana çıkar. En çok Namık Kemal’den etkilenmiş; hatta onun “Vatan Kasidesi”ne benzek (nazire) bile yazmıştır. Nedim, Şair Eşref, Tevfik Fikret, M. Akif Ersoy, Ahmet Haşim, Neyzen Tevfik beğendiği şairlerin başında gelir. “ İlham geldikçe yazarım ”diyor.
“Malatyalıyım” adlı şiiri tarafımdan yayınlanan Hasan Kapıkıran’ın şiirlerinden bazılarını da birlikte kontrolden geçirdikten sonra düzenleyerek “Ben Malatyalıyım, Beydağının Oğluyum” başlığı altında ilk kez siz okurlarımıza sunuyorum. Dilerim Sayın Kapıkıran şiirlerini kitap olarak bastırır ve böylece daha geniş kitleler tarafından okunur.
***
Hasan Kapıkıran ile ilgili yaşamöyküsünü ve şiirlerini 2004 yılında Ankara'da düzenledim. Var olan şiirleri üç forma kadar tuttu. Kitap olarak bastıralım önerimi kabul etmedi. Belki de ileride bu da olacak. Bazı şiirlerini örnek olarak vermekle yetinelim.
MALATYA’LIYIM
Evliyalar yatağıdır
Koç yiğitler otağıdır,
Sanki cennetin bağıdır.
Ben Malatyalıyım,
Beydağı’nın oğluyum.
Tüm meyvelerin anası;
Bildin mi?
Dediğim kayısı.
Saymakla bitmez faydası.
Ben Malatyalıyım,
Beydağı’nın oğluyum.
Korku nedir bilmemişim,
Haram lokma yememişim,
Yalan nedir dememişim.
Ben Malatyalıyım,
Beydağı’nın oğluyum.
Dağım gibi heybetliyim,
Aslan gibi yürekliyim,
Hem sevinçli, hem dertliyim.
Ben Malatyalıyım,
Beydağı’nın oğluyum.
Özümüz bir, sözümüz bir,
Ölümüz bir, dirimiz bir.
Soyumuzda yoktur hiç kir.
Ben Malatyalıyım,
Beydağı’nın oğluyum.
Dağlarında dumanım ben,
Akıp giden zamanım ben,
Malatya’ma kurbanım ben.
Ben Malatyalıyım,
Beydağı’nın oğluyum.
Bak altmışı geçti yaşım.
Doğruluktur benim işim.
Dimdik durur, şükür başım.
Ben Malatyalıyım,
Beydağı’nın oğluyum.
Adım Hasan, Kapıkıransoyadım.
Bahçeleri cennet,
Suyu zemzem bir tadım.
Burada doğdum,
Burada ölmektir muradım.
Ben Malatyalıyım,
Beydağı’nın oğluyum.
GÖZLERİN AYDIN
Seviyorum dedin gittin gelmedin
Kendine bent ettin bunu bilmedin
Yalvardım yakardım önem vermedin
Muradın oldu mu gözlerin aydın
Başıma ne dertler açtın da gittin
Sevdanı başıma sardın da gittin
Kurumuş yarayı yoldun da gittin
Muradın oldu mu gözlerin aydın
Yaramı sarmadan bıraktın gittin
Kara sevdalına sen neler ettin
Aklımı aldın da bak deli ettin
Muradın oldu mu gözlerin aydın
(1960)