Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Hatırla ey peri o mesut geceyi

Hatırla ey peri o mesut geceyi
 

"Hatırla ey Peri o mesut geceyi çamların altında verdiğin buseyi" adlı sözlerin bestecisi Muhlis Sabahattin'in hayatını "Operet Kralının Gizli Dünyası" adıyla kaleme alan Berrak Taranç, Operet kralının tüm yaşamını gözler önüne seriyor. Berrak Taranç kendi imkanlarıyla yayınladığı bu kitabı tüm kitapçılara ulaştırmak için çok emek vermiş ve sanırım emeğinin karşılığını da yavaş yavaş almaya başlamış.

On yedi senelik bir araştırmanın eseri olan bu kitapta Muhlis sabahattin hakkında hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz.

Muhlis Sabahattin, yirmiyi aşkın operet ve revünün yanı sıra Klasik Türk Müziğine sayısız şarkılar bestelemiş. Bir dönem Hükümete karşı yazılar yazmış, gazetecilikle ve Politikayla uğraşmış. Fakat Hükümetin hakkında soruşturma açması nedeniyle Ülkeyi terk etmek zorunda kalmış. Döndüğünde politikayı ve gazeteciliği bir yana bırakıp Müzik ile uğraşmaya başlamış. İlk kurduğu Operet olan "Muhlis'in Çocukları 1930 lu yıllarda büyük başarı kazanmış.

Bestelediği ünlü "Ayşe" opereti 1960 yılında İstanbul radyosunda kaydedilmiş, operette başrolü Zeki Müren oynamış. Sanatçı ayrıca "Kerem ile Aslı, Aşk Mektebi..." operetleri de bestelemiştir.

1939 yılında kızı Melek'in Veremden ölmesiyle ( Hatıratım Melek Kobra - Gökhan Akçura / Everest Yayınları Kızı Melek'in hayatını merak edenler için okunası bir kitap) büyük sarsıntı geçirir. Kendini tekrar müziğine verir fakat 1890 yılında Adana da doğan Muhlis Sabahattin 13 Şubat 1947 yılında Kızı Melek gibi Veremden İstanbul da hayata gözlerini yumar.

1889-1947 yılları arasında yaşamış besteciyle ilgili benden okuyacaklarınız bu kadar gerisi Berrak Taranç'ın "Operet Kralının Gizli Dünyasında"

Yazıma başladığım satırlarla bitirmek istiyorum. "Hatırla ey peri o mesut geceyi çamların altında verdiğin buseyi beni mecnun ettin sende olasın aşkımı inkar edersen Allahtan bulasın"

İyi Okumalar

 
Toplam blog
: 7
: 657
Kayıt tarihi
: 20.08.07
 
 

1977 İzmir doğumluyum. İzmir'de "Ege Sanat Rehberi" adlı Kültür Sanat dergisinde kitaplarla ilgili b..