Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '11

 
Kategori
Alternatif Tatil
 

Haydee Karadeniz'e, görmeden bu diyardan gitmeyin

Haydee Karadeniz'e, görmeden bu diyardan gitmeyin
 

Çatköy (1780 metre) ve Palovit Şelalesi gezisinden


Anlatılmaz yaşanır derler ya işte öyle bir yer Karadeniz. Sizi Karadeniz'i keşfetmeye çağırıyorum. Keşfimize Rize'den başlayacağım, sırası ile Trabzon, Artvin, Giresun illerimizi sizlere aktaracağım. İlk kez gitmek isteyenlere, gidecek olanlara rehber olması açısından yıllar sonra kavuştuğum geze geze bitiremediğim Rize den başlmama kızmazssınız umarım. 

"Çay bahçelerinin, derelerin , dağların yeşilliklerin diyarı:RİZE" Bir yanı masmavi deniz bir yanı hep yeşil ve ıslak olan ve yemyeşil doğasıyla insanı büyüleyen Rize, Karadeniz'in tipik özelliklerini taşıyan bir çay bahçeleri diyarı. Yüksek yaylalarında geçireceğiniz bir hafta yanaklarınızın al al olmasına yeter de artar bile. 

Tarihi yapılar açısından pek zengin olmayan Rize'nin bu açığını muhteşem doğası ve büyüleyici manzaralarıyla akıllardan kolay çıkmayacak olan yaylaları kapatıyor. Rize'yi kuşbakışı gören Ziraat Bahçesi değişik ağaç ve çiçeklerle bezeli harika bir yer! 

Doğuya doğru yarım saat kadar bir yolculukla balıkçılar köyü ve Çayın merkezi olan Çayeli'ne ulaşmak mümkün. Yol üzerinde Kaptanpaşa ve Çürükbel Ormanları ile İncesu Çağlayanları görülmeye değer piknik yerleri. Çamlıhemşin civarındaki Zilkale'den 4 km. sonra Moye vadisinde bulunan muhteşem Palovit Şelalesi de mutlaka görülmesi gereken bir başka yer. Kaçkar'ın kuzeyinde bulunan yaylaları dolaşırken hissedeceğiniz coşkuyu kelimelere dökemeyeceksiniz!
Çayelinde Çavuşoğlu otelinde konaklamanızı tavsiye ederim. Çayelin’den Pazar’a giderken yolun solunda Türkiye’de ve dünyada meşhur, kurufasulyeci Hüsreve uğramadan geçmeyiniz , saat 13 den sonraya kalırsanız aç kalır akşamı beklemek zorundasınız. Yine Çayeli merkezde bulunan Lale Lokantası da eşsiz lezzetleri tadabileceğiniz bir yer. Kuru fasulye, köfte, pilav ve tadını asla unutamayacağınız Sütlaç’ı mutlaka tatmalısınız. Sütlacınızın üzerine fındık koydurmayı unutmayın. Çayeli’ni Pazar’a bağlayan Kemer Burnu tüneli ve Kemerköyü her yönü ile kuzeye açılan bir kapı gibi sizi karşılayacaktır. Kemer tüneli açılmadan önce 1900 lü yıllarda Rus’ların işgal sırasında açtığı ve Kemerköyü içerisinden geçen yol hala kullanılmaktadır. 

Yemekler; Rize'de Karadeniz'in yöresel yemeklerini tadabileceğiniz kaliteli restoranlar bulmak mümkün. Ayrıca meşhur Rize çayıyla Karadeniz pidesini birlikte denemelisiniz! Rize'ye özgü bazı yemekler ve tarifleri şunlar :
Ayran Doğraması : Mısır ekmeğinin yoğurda doğramak suretiyle hazırlanır.
Çırıhta : Bir tatlı çeşididir. Hamur yuvarlak kesilir. Yağda kızartıldıktan sonra üzerine şerbet veya toz şeker dökülür. Ben dövülmüş fındık ilede tavsiye ederim.
Çirmulis : Yağ eritilir. Mısır ekmeğinin içi yağla ezilir.
Fasulya Tavalisi: Fasulyenin ya da turşusunun tavada kavrulmasıyla yapılır 

Lale ve Çayeli Hüsrev lokantası Kuru Fasulye-Köfte-Sütlaç (12-14 saatleri arası). 

Döner: Karadeniz bölgesinde yetişen hayvanlardan yapılan ve tartılarak satılan dönerin tadını başka bir çoğrafyada tatmanız olanaksız. 

Laz böreği, Sütlaç, baklava ile yemeğinizi bitirebilirsiniz. 

 

ÇAMLIHEMŞİN;"Vahşi doğanın koynunda bir rüya coğrafya, her dönemeçte farklı bir güzellik."

Yaylaları, kaplıcaları, macera aktivitelerine olanak tanıyan zengin coğrafyası, yeşili, sislerle kaplı dağ zirveleriyle Doğu Karadeniz’in en güzel yörelerinden biri olan Çamlıhemşin sizi bir rüya alemine sürükleyecek 

Çamlıhemşin ve yakın bölgelerde yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki Maceradan hoşlanıyorsanız bölgede bulunan Fırtına Deresi rafting ve kano için çok uygun. Yaylalar, hem doğa yürüyüşleri, hem bisiklet turları için mükemmel parkurlar oluşturuyor. Ayder kaplıcaları, birçok rahatsızlığa iyi gelen sularıyla sağlığını önemseyenler için idea. Andon İçmeleri’nin mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Bölgede bir de Zilkale, Kale-i Bâlâ (Yukarı Kale) ile Şenyuva ve Köprüköy Köprüleri gibi tarihi değer taşıyan mimari eserler bulunuyor. Biraz daha yukarılara çıkınca Çat düzü ve tarihi Çatköy2 e ulaşacaksınız. Buradaki Cancik Pansiyonun muhteşem ortamının da çay içmenizi tavsiye ederim. 

Ayder’de birçok otel ve pansiyon mevcut. Velise Otelde kalmanızı tavsiye ederim. Ayderin merkezinde yolun solunda 18 odalı ahşap çok temiz ve şirin bir otel. Gidenler Vesile otelin sahibi Metin kardeşimize selamımızı iletsinler. 

Yemekler muhteşem, ortam muhteşem ve mıhlama yemeyi unutmayınız.
Yaylalardan başlayacak olursak, Çamlıhemşin yaylalar bakımından bölgenin en zengin yöresi. Fırtına Havzası’nın üst kesimini yaylalar oluşturuyor. Fırtına havzası üst bölümlerinde Ayder ve Çat havzası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu havzaların daha üst kesimlerinde Ayder, Aşağı ve Yukarı Kavran, Palavit Şelalesi, Aşağı ve Yukarı Ceymakcur, Hazindak, Pokut, Tirovit ve Balakçur yaylaları bulunuyor. Yaylalara yürüyerek ulaşmak mümkün değil. Ama kent içinde jep kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. Bu yaylaların arasında muhteşem krater gölleri var. Bu göller olta balıkçılığına çok uygu. Eğer Ağustos ayına denk gelirse, bu yaylalarda yapılan şenliklere rastlayabilirsiniz. Vartevor adı verilen bu şenliklerde yöre halkı tulum ve kemençe eşliğinde yöresel oyun ve dans gösterileri yaparlar. Yerel kültürü tanımak açısından eşsiz bir fırsat olan bu şenlikler çok etkileyici. Bu yaylalar, doğa yürüyüşleri için dünyanın en güzel parkurlarından

Fırtına Deresi, rafting tutkunları için idea. Burada kano sporu yapmak da mümkün. Burası, sadece ülkemizde değil, dünyada da tanınan bir rafting parkuru. Kaçkarlar Verçenik dağcılık sporuna elverişli. Bölge, profesyonel olarak dağcılıkla uğraşanların gözdesi. Bulutların üzerinde olmak deyimi, bu bölgede asıl anlamına kavuşuyor. Kaçkar eteklerinde çadır kurup konaklayacağınız ve gökyüzünde yıldızların dansını izleyebileceğiniz bir çok alan mevcut. Özellikle Ağustos ayı bu aktivite için çok güzel olacaktır.

Bölgenin bir diğer özelliği de kaplıcaları. Bölgedeki kaplıcaların en meşhurları Çamlıhemşin’e bağlı Ayder Kaplıcaları ile Rize merkezine bağlı Andon İçmeleri. Bu kaplıcaların mide ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Özellikle Ayder Kaplıcaları, bölgenin doğal güzelliğinin de etkisiyle yaz-kış yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin akınına uğruyor.

Çamlıhemşin’in çıkışından Çat yönüne dönüp Fırtına Deresi’ni izleyerek yol aldığınızda, ileride, bölgenin tarihi miras olarak sahip olduğu ender eserlerden biri olan Zilkale tüm ihtişamıyla yeşillikler arasından yükseliyor. Kale, 13. yüzyıl öncesinde Komnenoslar tarafından inşa edilmiş. Yine yol boyunca, geçit vermeyen doğayı yenmek amacıyla dere üzerine inşa edilmiş kemerli köprüler göreceksiniz. Birbirine benzer mimari özelliklere sahip bu köprüler, çoğunlukla yontma taşlardan yapılmış. Bunların en ünlüsü Şenyuva Köprüsü bu bölgede bulunuyor.
Karadeniz, iklimi ve coğrafyasıyla bizleri büyülemeye devam ediyor! Burayı gördüğünüzde, tatilin sadece güneş ve denizden ibaret olmadığını, ve ülkemizde her adımda bir cennet saklı olduğunu bir kez daha anlayacaksınız 

Eğer balık, özellikle de hamsi seviyorsanız, tam yerine geldiniz. Rize bir hamsi cenneti. Bu bölgenin yöresel yemeklerinin yüzde sekseninde hamsi ve mısır unu bulunuyor. Yöresel yemeklerden tatmak istiyorsanız, eski bir Rize evi restorasyonu olan Konak Yemek Müzesi’ni önerebiliriz.
Tabii bir de meşhur Karadeniz pidesi var. Çeşit çeşit malzemeleriyle bu pidelerin tadına doyamayacaksınız. Pidenin yanında mutlaka çay için. Burada içtiğiniz çayların tadını unutamayacaksınız.
hamsili yemeklerden özellikle de Hamsili Pilav, Hamsikoli, Hamsi Kuşu, Hamsi Tavalisi yemenizi tavsiye ederim. 

Sevgi ve Saygılarımla,  

Ali CANTAŞ 

NOT: Ulaşım ve Konaklama:Otobüs ve Uçak seferleri veya kendi aracınız ile gidebilirsiniz.Uçak ile Trabzon’a gidip, Trabzon havalimanından araç kiralayabilirsiniz. Yaz aylarında araç sıkıntısı olabileceğinden önceden aracınızı rezerve etmenizde yarar var. Trabzon, Rize, Çayeli, Ayder, Hopa, Artvin bölgelerinde konaklayabileceğiniz birçok otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Ayrıca Bölgeye Kültür Turizmi düzenleyen turlar ile gidebilirsiniz 

 

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..