- Kategori
- Gündelik Yaşam
Hayırlısı olsun!
Türk Dil Kurumu’nun internet sözlüğünde; hayırlı:1-Yararı, hayrı olan 2-Uğurlu, iyi, güzel anlamında “Hayırlısı olsun” sözü, "en iyisi olsun" anlamında bir iyi dilek sözü olarak açıklanmış.
Bu sözü nerdeyse sihirli bir anahtar gibi her ortamda duyar olduk. Sözün anlamına diyecek bir tabiî ki yok. Anlamda kötü bir içerik bulunmamakta.
Arkadaşınızla önemli bir konuda tartışma yapıyorsunuz; iki farklı görüş var ortada sözünüzü bile tam bitirmeden söze girip “hayırlısı olsun” deyiveriyor. Şimdi bu sözü nasıl anlamak ve yorumlamak lazım: en iyisi olsun temennisinin ne kötü yanı olabilir ki... Ne güzel arkadaşımız en iyisinin olması için temenni de bulunuyor diye mi düşünmek lazım.
Seçimler var, siyasi partiler var güçleriyle propaganda faaliyetlerinde bulunuyorlar. Yine seçimler memleketimize “Hayırlı Olsun!”
Seçimden hangi parti 1. parti çıkarak iktidara gelsin?”Hayırlısı Olsun!”
Oğlumuz kızımız OKS’ ye ÖSS’ye hazırlanıyor;”Hayırlısı Olsun!”
Bir ev almaya karar vereceksiniz;” Hayırlısı Olsun!”
Rahmetli babaannem de bu sözü çok severdi. Çocukken geleceğe dönük hayallerimi anlatırdım ona. O da bana evladım Allah’tan her şeyin senin için hayırlısını iste derdi. Senin için neyin hayırlı neyin hayırsız olacağını bilemezsin. Hayır gibi görünenlerin sonu şer, şer gibi görünenlerin sonu senin için hayırlı olabilir derdi. Babaannemin söyledikleri bugün dahi kulaklarımda ve kendisinin bu sözlerine katıldığımı belirtmek isterim.
“Hayırlı” veya “Hayırlısı Olsun!” temennisinin çoğunlukla yerli yersiz kullanıldığını düşünüyorum. Bir tartışmanın ortasında bile bu sözü kullanarak; tartışmayı anlamsız hale getirmek doğru olmasa gerek…
İnsanlar bu temenniyi kendi iradeleriyle yapacakları işleri yaptıktan sonra temenni olarak kullanabilirler ve güzel de olur.