Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

http://blog.milliyet.com.tr/sevdekahraman

20 Temmuz '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Hazımsızlığa Karşı 5 İpucu

Kurban Bayramı'nda sindirim sistemi problemleri yaşıyorsanız, emin olun yalnız değilsiniz. Kurban Bayramı'nda özellikle dinlendirilmeden tüketilen etlerle beraber birçok birey hazımsızlık problemi yaşayabiliyor. Hazımsızlığa karşı beslenmenizde bazı şeylere dikkat etmeniz rahatlamanıza yardımcı olacaktır;

 

1. Az ve sık beslenin

Yemeyin demeyeceğim yiyin ancak öğün başına biraz daha küçük porsiyonlarla ve sık yediğinizde hazımsızlık problemini daha az yaşadığınızı fark edeceksiniz.

 

2. Baharatlardan faydalanın

Hazımsızlığa karşı kırmızı et ile beraber kişniş, kekik, biberiye; köfte içerisine eklenen kimyon hazımsızlığa ve gaz problemine karşı yardımcıdır. Bunun yanı sıra; kişniş, rezene ve kimyon içerikli demlediğiniz bitki çayı yine şişkinliğin giderilmesine destek olacaktır. Keza nane, anason, papatya, melisa veya rezene çayını (yemeklerden hemen sonra) tercih edebilirsiniz.

 

3. Besinler çok sıcakken ya da çok soğukken yemeyin

Sıcak havalarda içilen çok soğuk su, dondurma veya acele ile yenen çok sıcak yemekler hazımsızlık şikayetinizi arttırabilir. Besinleri ılıkken tükettiğinizde vücutta sindirimi çok daha rahat olur.

 

4. Salatayı ihmal etmeyin

Et yemeklerinin yanında salata sindirimi kolaylaştıracak, hazımsızlık ve kabızlıktan koruyacaktır. Bu yüzden özellikle sirke ve limon içeren bir mevsim salatasını her ana öğün ile beraber tüketmenizi tavsiye ederim.

 

5. Bolca çiğneyin

Sakin bir ortamda yemek yediğinizde ve besinleri bolca çiğnediğinizde sindirim sisteminizin işleyişini oldukça kolaylaştırırsınız. Bu yüzden ana öğünlerinize en az 15-20 dakika zaman ayırın.

 

Hazımsızlığa iyi gelen çay tarifi

1/2 su bardağı (100 mL) su

1 tatlı kaşığı kadar ince doğranmış zencefil kökü

1 tutam rezene

 

Hazırlanışı: Kaynayan su içerisine zencefil ve rezene eklenir ve 3 dakika daha kaynatılır. Ilındıktan sonra içerisine 3 damla limon eklenir ve içilir.Yemeklerden hemen sonra tercih edebilir, karışımı 1 şişe sade maden suyu ile karıştırarak da içebilirsiniz.

 

İyi bayramlar,

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

 

E-Mail: sevde.kh@gmail.com

İnstagram: http://www.instagram.com/dytsevdekahraman/

Facebook: http://www.facebook.com/diyetisyensevdekahraman/

 

 

 

 
Toplam blog
: 45
: 54
Kayıt tarihi
: 20.10.16
 
 

Sevde Kahraman, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden üçüncülükle, yüksek şere..