Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '15

 
Kategori
Güncel
 

HDP analiz

HDP analiz
 

google


Gerçekten tebrikler. Demek ki sağduyulu seçim anketi şirketleri de varmış.

“Bekir Ağırdır, KONDA Araştırma ve Danışmanlık şirketi genel müdürü. KONDA her ay düzenli olarak seçim anketleri yapıyor ve bunları müşteri ile paylaşıyor. Gizlilik anlaşmaları gereği, bu anketler kamuoyuna açıklanmıyor.”

http://www.taraf.com.tr/politika/agirdir-hdpnin-baraji-gecmesi-batidaki-turklerin-oyuna-bagli/

Bu önemli, çünkü ancak ve ancak bu anketlerin zaman serisi dağılımı ve bunun analizi gerçek seçim sonucu tahminini verebilir.

Gelelim Ağırdır’ın saptamalarına:

“Bir tanesi matematik mesele. Bir matematik gerçeklik var: HDP’nin oyları bölgesel yoğunlaşmadan geliyor. Bölgesel yoğunlaşma olduğu zaman mesela HDP bir ilde oyunu 3 bin, 5 bin veya 8 bin artırdığında belki milletvekili sayısı büyüyecek ama o 3 bin 5 bin hadi bilemedin 10 bin oy barajı geçmesine yetmeyecek. HDP’nin barajı geçmesi için batıdan 100 bin, 100 bin oy artırması lazım. HDP’nin barajı geçmesi için metropollerde oyunu ciddi bir biçimde arttırmış olması gerekiyor. Milletvekili sayısını artırması için de Güneydoğu’da oyunu artırması lazım. Bu matematiksel gerçeklik kısmı.”

60 milyon seçmen için, % 9,5 (HDP 2014 oyu) ve % 10 (baraş düzeyi) farkı olarak, % 0,5 veya 200’de 1 dersek, 60 milyon seçmende bu 300.000 yapıyor, 100.000 değil.

TC’nin seçmen oyu dağılımı AKP döneminde belli: Batı, gerisi ve Güneydoğu. Buralardaki dağılımlar, aşağı yukarı kilitlendi.

Vurgulayalım: Cumhurbaşkanı seçimi, yerel seçim gibi. Varyans ve kişisel tercih ve kişisel belirsizlik çok yüksek. Yani seçmen, satılık oyunu cebine koyup, vicdani oyunu cebinden çıkarıyor ama cebinin boş olduğu görülüyor, o da sallıyor işte.

Yani, HDP barajı geçerse, bir kereliğine geçecek ve bu da onlara yetmez. DSP ve CHP % 15-20 oyla bir sonraki seçimde barajı geçememişti, bunu unutmayalım. Zaten HDP, barajı geçtikten sonra yapacaklarıyla 1 ayda tüm desteği silecek, buna emin olabilirsiniz.

Peki, kimin 300 bin oyu gelebilir HDP’ye?

Yeni seçmen var. Habire parti değiştiren seçmen var. Sandığa gitmeyen kemik bir seçmen kesimi var. Seçim dönemleri içinde, partilerinin pozisyon değiştirmesi ile parti değiştirecek seçmen var ve bu pekala HDP’nin de başını yiyebilir, yani % 10 yerine, % 5 alabilirler, evdeki hesap çrşıya uymazsa. Ancka, pekala % 15 bile alabilirler bir kereliğine de olsa.

“İkinci olarak sosyolojik gerçeklik var. O da şu: Bizim araştırmalar gösteriyor ki, Kürtlerin arasında dindar Kürtler ile seküler Kürtler ayrışması var. İki kesimin de siyasi tercihleri, hayat görüşleri farklı. Bu iki kesim arasında ciddi bir kutuplaşma var. Hatta Türkler’in kendi aralarındaki dindar-seküler ayrımından daha sert, geçişkenlik çok az. HDP’nin şimdiye kadar Ak Parti’ye oy veren Kürtler’den oy almasını beklemek, bana gerçekçi gelmiyor. HDP’nin barajı geçmek için Türklerin oyuna ihtiyacı var. 3,5 milyon Kürt Ak Parti’ye, 2,5 milyon Kürt HDP’ye oy veriyor. Ben dengenin çok radikal bir şekilde değişeceğini beklemiyorum.”

6 milyon Kürt seçmenin tamamının oy verdiği kanısında değilim. O dağılımdan da emin değilim.

Ben başka bir şey söyleyeyim: O yobazlık saptamasıyla koşut olarak, bundan böyle Hüda-Par türü çizgilerin Kürtler’den giderek daha çok oy alacağı kanısındayım.

Kürtler arasındaki ayrım, seküler-yobaz ayrımı değil. İlkin, hangisine oynarsa kazanacağı. İkincisi, ağa / akil / şeyh dürtmesi. Üçüncüsü, kim daha çok öder, hesabı. (Bir ve üç çelişmiyor, biri kısa vadeli, biri orta ve uzun vadeli hesap.) Bir de silahlı-silahsız mücadele ayrımı, pariteler ve oylara yansımıyor. HDP’ye oy verip silahsız mücadele isteyen de var, AKP’ye oy verip silahlı mücadele isteyen ve buna katılan da.

Türkler’de dindar-seküler ayrımı yok, faşistlik ayrımı var: CHP, MHP, diğer tipi faşizmler farklı yalnızca. Ayrıca, İstanbul’da Bakırköy’de, Kadıköy’de olan % 70 CHP oy, seküler falan değil.

“Üçüncü durumsa, tarihsel ayrışma. Dindar-seküler Kürtler ayrımını bir an unutun. Tarihsel olarak baktığınızda Kürtler arasında şöyle bir ayrım var: Bir grup 300-500 yıldır padişaha, egemenliğe sonra Cumhuriyet Devleti’ne yakın durmuş, teşviklerden yeri geldiğince yararlanmış, padişahın ve devletin ona açtığı feodallik alanına razı olmuş, bu sayede oralara hükmetmiş. Bu ilk grup. Bir de 300-500 yıldır devlete, egemenlere muhalif olmuş ikinci bir grup var. Bu ayrım aynı zamanda dindar Kürtler, seküler Kürtler ayrımına da tam olmasa da aşağı yukarı örtüşüyor. Bu iki tarihsel kümenin de partileri de farklı. Biri 500 yıldır egemenlere yakın duran kesim, diğeriyse 500 yıldır egemenlerle çatışan kesim.”

İşte burada hata var. Çok basit: Korucu olma ve olmama ayrımı çizgsi hep değişti. Buna bakmak yeterli. Ayrıca, son 150 yıllık tarihte pozisyon / taraf değiştiren Kürt aşireti de çok, baştaki değişince tutum-davranış değişebiliyor. Kürtler, bugüne kadar belki 20 partye oy verid ve bunlar beş benzemez partilerdi (tabii bizdeki partilerin hep birbirine beş benzemez olması gerçeği de mevcut ortada). Asıl gerkçe şu: Sıradan Kürt, ne TC’ye karşı, ne de onun yanında, tıpkı Türkler gibi.

Dördüncü ayrımı söyleşici söyletmemiş ve konuyu dağıtmış. Daha çok ‘diğerleri gidişatı nasıl belirleyecek?’ gibisinden bir açımlalar dizisi gelmiş.

Ancak Ağırdır, baraj oy sayısını 4,6 milyon, yani seçmen sayısını 46 milyon kabul ediyor. Oysa, ‘77-18=59’ milyon seçmen gibi bir gerçek var.

“YSK verilerine göre; kayıtlı 52 milyon 894 bin seçmenden yaklaşık 13 milyonu oy kullanmadı. Yani, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde yüzde 89 olan katılım oranı, bu seçimde yüzde yüzde yaklaşık 75'e düştü.”

http://www.internethaber.com/ysk-sok-rakami-acikladi-kac-secmen-sandiga-gitmedi-709257h.htm?interstitial=true

Bu da, TC’de neden seçim hilelerinin kolayca yapılabildiğini ortaya koyar.

Zaten, Ağırdır’ın hiç söylemediği ama bizim her zaman hesaba kattığımız biçimde sözü bağlayalım:

Seçimin sonucunu her zaman bu belirsiz oylar belirledi, çünkü onlarda sahte oy kullanmak çok kolay. Biz, 1983’ten beridir geçerli ve geçersiz sayılan hileli oyların oranının en az % 25 olduğunu düşünüyoruz açıkçası.

Haa, bir de HDP barajı geçerse, AKP’nin bu küçük fark oyları onlara bahşetmesi ile geçecek. Bu katkı da kuşkusuz müttefiklerimiz destekli olacak, HDP’nin 31 yıldır yaptığı gibi...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..