Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '16

     
    Kategori
    Gündelik Yaşam
     

    Hem anne hem baba soyadı kullanılsın

    Önceki blogumda soyadının ülkemizde pek yaygın olarak hitaplarda kullanılmadığına işaret etmiştim.Bunun nedeni dilimizde tanımlayıcının tanımlanandan önce gelmesi olabilir. 

    Asıl değinmek istediğim konu kadınların evlendiklerinde isteğine aykırı olarak  soyadının değiştirilmesidir. Böyle bir geleneğimiz olmadığı gibi bunun insan haklarına aykırı bir uygulama olduğu , geleneğin kaynağı olan batı toplumlarında da algılanmış ve kaldırılma yoluna gidilmektedir. 

    Batı toplumlarında uygulanan orta isim bizde yaygın olmadiğından bazı kimlik kargaşaları ortaya çıktığını sık sık gazete haberlerinde izliyoruz.Herkesin hem anne hem de baba soyadını taşımasının karışıklığın önüne geçmek kadar, soyadını sürdürmek için erkek evlat isteme saplantısını ortadan kaldıracağına, yani kadın cinayetlerinin temelinde yatan erkek üstünlüğü illüzyonunu yok etmede önemli rol oynayacağına şüphe yoktur.

    Evlenenler isterlerse annebabalarından geçen soyadlarından birini seçerek bir ortak aile ismi oluşturabilirler ve çocukları da yetişkin olana kadar hem anne hem babalarının soyadlarından oluşan bu iki soyadlı aile ismini kullanırlar, yetişkinlikte ise her iki soydan kendi tercih ettikleri nene/dede soyadlarını kullanmaları sadece beyanat ile mümkün olabilmelidir.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 149
    Kayıt tarihi
    : 30.10.13
     
     

    Psikoloji doktorası. Öğretmenlik. Edebiyat, sanat... ..