Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Her gün 17 milyon boş araba Türkiye yollarında; ayaklarımızı uzatalım da koltuklar boş kalmasın bari

Her gün 17 milyon boş araba Türkiye yollarında; ayaklarımızı uzatalım da koltuklar boş kalmasın bari
 

Bir araba kaç kişilik? Arabasına göre ama en az 4 kişilik. Çık yollara bak bakalım kaç arabanın içinde 4 kişi var? Şimdi ne demek bu? Koca koca arabalar bir kişinin iki kişinin keyfine ayrılmış demek.

Sahibi düşünsün, adı üzerinde özel araba. Hem ne yapalım yani nasıl olacak? İlahi Korkut, manyak mısın sen ya nereden çıktı şimdi bu, nelerle de uğraşıyorsun!

O araç 4 kişilik olarak imal edildiyse 4 kişi binsin diyedir değil mi, neden sadece şoförle İstanbul’dan Antep’e gidiyor? Arabayı doldurup gitse, yazık değil mi 50 bin liralık araba, o kadar yol, benzin…

İşin esprisi bir yana ülkemizdeki mevcut 17 milyon araç düşünüldüğünde milyarlarca liralık savurganlık. Peki, ne yapılabilinir?

Valla görünüşte yapılacak bir şey yok gibi. Yolcu ve yük alsalar yolcu ve yük taşıyanlar ne yapacak. Bu her gün Türkiye yollarında seyir halindeki 17 milyon arabanın hani koltukları doldurulsa 5 milyon araba da işimizi görür değil mi? Geri kalan 12 milyon araca verilen ortalama 20 bin liradan diyelim 240 milyar lira! Booooovvvv aklını seveyim senin Türk. Kazancımız meğer nerelere gidiyormuş. Böyle şeyler söylediğin zaman doktora git diyorlar. Kimin doktora gitmesi gerektiği açık.

Peki, Kerim Korkut’un “Mega Kentler” ülke yerleşim düzeni ve şehir sistemlerini okudunuz mu? Bu 17 milyon araç hiç olmayacak. 100 yıllık bir süreç içinde Türkiye nüfusu İç Anadolu’da “Mega Kentler Yerleşim Modülü” nde 10 adet mega kente alınacak. Bir yerden bir yere gitmeniz gerekmeyecek. Şehir içi yer altı metroları yeterli olacak. Belki sadece şehir dışında araç gerekecek, ülkeyi doğudan batıya kuzeyden güneye saran hızlı tren hatları ve devamında dağ taş için aktarma araçları. Ona da ne kadar araç gerekecek ki, zaten hayat mega kentlerde sürecek. Başka yolu varsa söyleyin.

Bu durum düzeltilmesi bugünkü şartlarda pek de elde olmayan ciddi bir yanlış. Ticari yük ve yolcu taşıma araçları tamam da özel araçlar gerçekten büyük israf. Özel araç yasaklansın da diyemiyorsun. Ayrıca büyük kentlerde trafik sorunu. Binlerce kilometre yollarda sadece sürücüsüyle bomboş giden araçları gördükçe insanoğlu nasıl bu kadar akılsız olabiliyor diyorum. Birileri de araç satacakmış, bana ne! Yanlışlığa parası benden çıkmasa da müdahale ederim. O paralar yine de bir yerlerden çıkıyordur.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..