Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '07

 
Kategori
Mizah
 

Heykel bir yürürse!

Heykel bir yürürse!
 

Sanat eserini salt cinsellikle değerlendiren kafalar değişmedikçe biz medeni bir ülke olamayız! İsterseniz yazının tamamını okumayın.

Heykel.

Kemer’de. Heykel heykel gibi durmuyormuş.

Tepkiler varmış , genç kızların ahlakını bozuyormuş (!) heykel.

Şaşırmadım.

Dizi izleyip kahramanı ölünce mevlit okutan, helva yiyen kalabalıktan başka bir şey beklenemez. İzlediği filmin görsel bir şölen olduğunu kavrayamayan, gerçek ile düş’ü ayıramayan bireylerin oluşturduğu bu bakış açısı nereden bakarsanız bakın çağdaş bir kültürü içselleştiremediğimizin göstergesidir.

Bir zamanlar “Böyle sanatın içine tüküreyim” diyenleri belediye başkanı diye seçen kültür de tam da bu.

Bunların ağababaları oniki eylül sonrası yeşeren iklimde Arzu Okay, Zerrin Egeliler .. filmlerini seyrederek büyüdüler. Tarikat veya cemaat toplantılarından fırsat buldukça sinemaya filan giderlerdi. Daha sonraki kuşak ise şarkılı türkülü filmlerle büyüdüler.Ağlamaktan gözleri neredeyse kör olurcasına Ferdi ağabeyimizin “Çeşme “ filmine defalarca gittiler. Bu dünyada buluşamayanların öbür tarafta buluşacağını sembolize eden son sahnesinde tavan yapan göz yaşları ile salya sümük bir birine karışırken Ruhi Su tedavi için yurt dışına gidebileceği izini alamadan aramızdan ayrıldı.

Onlarca genç işkenceler görürken sinemalarda “Kuş çıkacak civciv çıkacak” , İşte kapı, işte sapı”, “Parçala Behçet” .. gibi nadide yapımlar vizyondaydı. İşte bu ahval ve şeriat ile yetişenler bu gün sanata bir başka bakıyorlar. Aklın ve bilimin firar ettirildiği bu iklimde sanat eseri ahlak bozuyor! Güdümlü politikalar ile gelinen nokta işte bu günkü Türkiye.

Heykel tehlikelidir bu topraklarda. Genç kızların ahlakını bozar. Töre cinayetlerine kurban edilirken ses çıkılmaz da, sanata karşı çıkılır. Ensest onca vak’a vardır ses çıkmaz. Yoksulluğun kıskacında kıvranan genç kız eli ayağı düzgün birine takılır aşk diye, bilmem neredeki genelevde bulunur ses çıkmaz! Yoksulluk kader diye pazarlanır ses çıkmaz. Oysa en büyük ahlaksızlığın temelinde sosyal adaletsizlikler yatar ses çıkmaz.

Ne zaman ayaklanır mahalle.

Kendi halinde sevginin saflığını simgeleyen heykeli görünce.

Heykel tehlikelidir bu topraklarda.

Kim bilir dizi oyuncusu ölünce mevlit filan okutulabiliyorsa, heykel yerinden ayrılıp mahalleyi talan edebilir! Aman geceleri kapıları kapalı tutun. Burası Türkiye.

*Fotoğraf Milliyet

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..