Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Hollanda Gezi Notları

Hollanda Gezi Notları
 

Hollanda’nın Kuzey Denizi kıyısındaki Frizya bölgesine yaptığımız gezide ülkenin tarihi, turistik, doğal güzellikleri yanında tarım ve hayvancılık gibi iki zenginliğini gördük.

 Nes isimli köyde kanal kıyısında bir ev kiraladık. Bölge şehirlerine, deniz kıyısına arabamızla geziler yaparken, yollarda yaşlı genç; bisiklet süren, birbirine saygılı ve kibar insanlar gördük. Burada medeniyet, refah var ama görgüsüzlük ve kuralsızlık yoktu. Evde çöp ayrıştırmak için 3 konteyner vardı. Çevre pet şişeler ve plastik torbalarla kirletilmiyordu. Bölgedeki evler şatafatlı değil, doğaya uyumlu bir mimari ile yapılmış tek veya çift katlı idi. Avrupa kültür başkenti Leeuwarden’de tarihi miras korunmuştu. Bölgede Sneek, Harlingen, Akkrum, Drachten gibi küçük fakat şirin şehirler ve köyler; demiryolu, otoyoldan başka, kanallar ve açılır kapanır köprülerle birbirine bağlanmıştı. Denizci bir millet olan Hollandalılar erkek, kadın; tekne, yelkenli ve motorlarıyla kanalları bir yol gibi kullanıyordu. Ayrıca temiz tutulan kanalda yüzülüyor ve balık tutuluyordu. Yeşil tarlaların ortasından geçen kanalda, giden teknelerin direkleri uzaktan sanki bir çimen denizi üzerinde kayıyor gibi gözüküyor. Dümdüz, yemyeşil meralarda koyun, inek ve atlar otluyor; doğa ve kültür rant uğruna katledilip her taraf gökdelenler ve AVM ile doldurulmamıştı.

41 bin kilometrekare yüz ölçümü ile Konya vilâyetimizin topraklarından yalnız 3 bin kilometrekare büyük olan Hollanda’da 17 milyon insan yaşıyor. Fakat bu küçük ülkenin 2017 ihracat gelirleri 435 Milyar Avro idi. Bu toplamın 100 milyar Avrosu tarım ve tarım ürünlerinden geliyor. 780 bin kilometrekarelik, 80 milyon nüfuslu Türkiye’nin ise 2017 ihracat gelirleri 174 Milyar dolardı, bunun 18 milyar doları tarım ürünlerinden geliyor; ülkemiz sattığına karşılık ise dışarıdan 234 milyar dolarlık mal alırken, bu toplamın 5 milyar doları da tarım ürünlerine gidiyor. 2017’de Türkiye’nin ödemeler dengesinin negatif olduğunu, dış ticaret açığının 60 milyar dolar, cari açığının 47,1 milyar olduğunu düşününüz.

Hollanda’ya bakarsak; bu ülke süs bitkileri ve sebze ihracatında dünya lideridir. Et ihracatında dünya dördüncüsü, süt ve süt ürünlerinde dünya üçüncüsü, sıvı ve katı yağ ihracatında ise dünya dördüncüsüdür. Tarımdaki bu verimli üretim başarısı; araştırma geliştirme, kooperatifleşme, pazarlama ve piyasa denetimi gibi faktörlere dayanmaktadır. Kısaca; Hollandalılar akıllı, gayretli hamleler ile ülkelerini refaha ulaştırmaktadır.

 

 
Toplam blog
: 100
: 2186
Kayıt tarihi
: 28.01.12
 
 

1945 Bayburt'ta doğdu. Yüksek öğreniminden sonra çeşitli liselerde öğretmen ve yönetici olarak ça..