Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '21

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Hukuk'a dair

Hukuka dair

Değişik tanımları olmasına rağmen bugüne kadar yapılan en iyi açılamalardan biri  İmam Ebu Hanife’nin tanımı ön plana çıkmaktadır, Kişi lehine ve aleyhine olan şeyleri bilmesidir. Olarak çok fazla laf kalabalığına girmeden özetler.

Daha sonraları gelen şafi bu konuyu bir sınırlama getirir şeri konular olarak belirtir, şafinin tanımı bazı sıkıntılara sebebiyet verir, her konuyu şeri manada yargılayıp hükme vardırmak yada o sınırlar içerişinde hayatı idame etmek bir sürü sıkıntı beraberinde getirtir.

Günümüz dünyasında hayatımızı idame ederken akli konulara baş vurmadan bunca sıkıntıları aşmak mümkün değil.

Peygamberimiz Medine anayasasını yaparken aslında bireyi güçlü kılmak  o vesikadan herhangi bir dini metini referans etmemiştir. Tamamen maslahata dönük olan bu metin devleti idare edenlerin gücünü sınırlamak içindi.

Günümüz dünyasındaki kanun koyucular parlamenterlerdir, aynı zamanda siyasi olarak  bilinen bu kişiler , toplum maslahatı, rahat hareket etmeleri, fikri ve fiili manada herhangi bir yasal takibata uğramaması  devlete karşı daha’ da korunmak içindir.

Hollanda da Müslümanlara ve yabancılara yaptığı hakaretlerle bilinen Geert Wilders, kendisi hakkında müşteki ve savcıların açtığı davalar birincil mahkemeler onu mahkûm eder, temyiz mahkemesi onun siyasi yani millet vekilliğini  ve parti başkanlığını gerekçe göstererek kendisi hakkında yapılan bütün davaları düşürür ve sonradan da kimsenin mahkemeye gitmemesi için bütün hukuk yollarını kapatır.

Son zamanlarda ülkemizde açılan parti kapatma davası beraberinde bir sürü tartışmalar getirmiş durumda, günümüz dünyasında özellikle açılan dava dünyada geniş yankı bulmuş durumda.

Hatalar affedilir ve düzeltilmeye çalışılır insanın olduğu yerde hataların olmaması mümkün değil, lakin hukuk alanında hataya yer yoktur zira geri dönüşü çoğu zaman  mümkün değildir.

İbn Teymiye Maliki bir Kadı tarafından hapse atılır ve yargılarlar, kendisine dava ile alakalı sorulur, mütefekkir İbn Teymiye: bu mahkeme benim hakkımda adil bir karar veremez zira hakim taraf ve benim muarızımdır, ifadelerini kullanır.

Verilen kararlar şayet birilerini yaralıyor, hukuk alanında tartışmalara sebebiyet veriyorsa toplum kendisini asla rahat hissetmez ve birilerinde kuşku duymaya başlarlar.

Unutmayalım kin ve öfke ile kalkıştığımız bu olayda yarınlarımıza sirayet ederse hukuk adına yarınlara iyi bir miras bırakmamış oluruz.

Dünya tarihinde yapılmış  toplumu tedirgin ede mahkemeler günümüz dünyasında literatürde  pek fazla tenkit edilmekledir.

Hukuk herkese lazım zira insanları koruyan hukuk olmalıdır.

saygılarımla

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..