Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

Hukuk mu, etik mi..?

Hukuk mu, etik mi..?
 

Şimdi tartışılan konu, AK Parti'nin kapatma davası sürecinde, kapatmayı zorlaştıracak düzenlemeler yapmasının "etik" olup olmayacağı...

DTP lider Ahmet Türk'de, bu tartışmaya bir fıkrayla katılmış: Fıkraya göre, Fransızlar Urfayı işgal ederken, ağaya haber veriliyor; "Ağam Fransızlar, Urfa'nın sınırlarına dayandılar..", ağa kayıtsız bir şekilde; "Boşverin, bir şey olmaz.." diyor. "Ağam Fransızlar şehrin kapılarına dayandılar..", ağa yine kayıtsız; "Bir şey olmaz.." diyor..Nihayet; "Ağam Fransızlar isot tarlalarını işgal ettiler.." haberi geliyor..Ağa, yerinden fırlayıp; "Hadi çocuklar, gün namusu kurtarma günüdür..!" diyor..

Fıkra güzel...AK Parti'nin Demokratik açılımlar konusunda gecikmesini ve dolasıyla DTP'nin kapatılması davasına duyarsızlığını vurguluyor..

Üstelik bunu vurgulayan, başka hukukçular da var..

Siyasi Partilerin kapatılmasının bir demokrasi kusuru olduğu, önyargılarından arınmış herkesin ortak görüşüdür zaten..Ancak, AK Pakti'nin kapatılma gerekçesiyle DTP'nin kapatılma gerekçesinin aynı olmadığına kimse dikkat etmiyor..

Bu, "etik" tartışmalarının bir yönü..İkinci bir yönü de, "Maç oynanırken hakem değiştirilmez.." söylemiyle anlatılmaya çalışılıyor..Yani, AK Parti'ye şu söyleniyor: "Madem dava size bu Anayasa ile açıldı, o halde bekleyin ve razı olun sonucuna.."

Ortada sadece bir "dava" varken, verilmiş bir "karar" yokken ve verilecek kararın Anayasa Mahkemesinin mevcut aritmetiği bakımından ne olacağı belli iken, Yasama çoğunluğunu elinde bulunduran partiye, "Sen yasama faaliyetini durdur ve kapatılmaya razı ol.." deniyor açıkça..

Aksi olursa "etik" yani "ahlaki" olmazmış..!

Bu etik muhabbetine söylenecek bir söz var: Alır da kaçar mısın...!

Devletin ve Cumhurun başı olan Cumhurbaşkanı'nı bile dava konusu yapmak "etik" olacak, ama yasama yetkisi elinde bulunan hükumetin Anayasadaki tadilatı etik olmayacak..

Hukuki olmayan zaten etik de olmaz..

Ya da şöyle söylenebilir:Hukuki olan ancak ahlaki olandır..!

Madem "siyasi" mücadele "hukuki" alana kaydırılmıştır, herkes buna razı olacaktır..

Elinde otomatik tabanca olan biri ile, çakı bulunan birinin "düellosu" ne kadar "etik" olurdu acaba..?

İktidar partisi hukukun kendisine verdiği bütün hakları sonuna kadar kullanmalıdır. Bu işin referanduma kadar yolu var...!

CHP temsilcileri AYM' nin önünde nöbet beklerken, son sözü halkın söyleyeceğine şüphe yok..

Batı demokrasileri standardında her türlü özgürlükleri de içine alan kapsamlı bir Anayasa değişikliği yapılmalı ve halkın önüne konulmalıdır.

Halkın kendi kaderini tayin etme hakkı, halka verilmelidir..

Belli zihniyetlerdeki kişilere değil..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..