Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '06

 
Kategori
Meslekler
 

Hukuk mu guguk mu?

Hukuk mu guguk mu?
 

Meslekler bölümünde TSK astsubayları başlığı altında astsubayların mağduriyetlerini özetlemiştim. Şimdi 1'nci madde de belirtilen başlangıç derecelerindeki mağduriyetleri açıklayacağım...

Fakülte ve yüksek okul bitiren astsubayların başlangıç dereceleri emsallerinin başlangıç derecesine bir derece ilave edilerek tespit ediliyordu (bir üst derece subaylara, emniyet hizmetlerine, meclis stenoğraflarına v.b. memurlara da görevlerinin özellikleri dikkate alınarak verilmekteydi astsubaylarında bu haktan yararlanması için 926 sayılı kanuna bir madde eklenmişti). Ancak Anayasa mahkemesine başvuran Cumhurbaşkanı Korutürk birçok gerçeği yansıtmayan gerekçenin yanı sıra "astsubayın emsali subaydır", "maden fakültesini bitiren bir subay 8'nci dereceden göreve başlıyor ayni fakülteyi bitiren assubaya bir üst derece verilir ise eşitlik ilkelerine aykırı uygulama olur" diyerek maddenin iptalini talep etmiştir.

Yüce mahkeme madem astsubayın emsali subaydır o halde maddenin tamamı değil üst derece verilir ibaresinin iptali gerekir mütalaası ile üst derece verilir ibaresini iptal etmiştir. (06.12.1978 gün ve 1978/203 esas 1978/15 sayılı karar) Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı yayımladığı bir emirle (20 Temmuz 1976 gün ve PER:4008-109-76/Per.Ynt.) fakülte ve yüksek okul mezunu astsubayların intibaklarının emsal öğrenim gören subayların derece ve kademesinden yapılmasını emretmiştir. Buraya kadar yanlış ve adaletsiz bir uygulama yok ancak Askeri Yüksek İd. Mahkemesi hiçbir değer yargısı ile bağdaşmayan bir gerekçe ile astsubayların emsali subay değil 657 sayılı devlet memurlarından genel idari hizmet kadrosu memurlarıdır kararı vermiştir. Bu durumda ya Cumhurbaşkanı yalnış ve yalan beyan ile yüce mahkemeyi yanıltmış yada Askeri id.Mah. hukuka aykırı davranmıştır. Her iki durumda da astsubaylar mağdurdur ve bu mağduriyetleri devam etmektedir.

4552 Sayılı astsubay Meslek Yüksek Okulu kanunu ile bu yanlışlığın düzeltilme şansı varken bu yapılmamıştır, Mecliste astsubayların mağduriyetlerinin düzeltilmesini sağlıyacak yasa teklifi görüşülürken MSB'lığı "astsubayların mecut statülerinin ve haklarının eğitim seviyeleri ile uyumlu hale getirilmesi , hem TSK iç düzeni ve disiplin gereği hemde kamu yararı gereği gibi uygun olmayan gerekçelerle hazırlanmıştır; Yani gerekli olan mutfak çalışması yapılmamıştır; AKP milletvekilleri ise kahraman astsubaylarımızın mağduriyetlerini biliyoruz ama personel reform yasasında bunlar düzeltilecektir , bu konuda çalışmalar yapılıyor şimdilik sürünmeye devam edin" düşüncesi ile teklifi komisyona iade etmişlerdir.Şimdi sormak istiyorum:

1. Fakülte yüksek okul mezunu astsubayların mağduriyetine sebeb olan Cumhurbaşkanı iptal gerekçesi ve AYİM kararı hangi adalet, eşitlik ilkeleri ile bağdaştırılabilir?
2. Fakülte ve yüksek okul mezunu assubayların göreve başlangıç derecelerinin emsal memurlar seviyesinden yapılması iç düzen disiplin ve kamu yararına uymuyor da iki yıllık harp okul mezunları ve lise mezunu subayların 4 yıllık fakülte mezunu sayılarak 8/1 dereceden göreve başlamış kabul edilmeleri ve  ayda üç milyar emekli maaşı almaları mı uyuyor? El insaf... Mutfak çalışması 30 yıldır yapılmamış, ne zaman yapılacak? Bir otuz yıl daha mağdur olarak bekleyip açlık sınırı düzeyinde maaş almaya sürünmeye devam mı edelim?
3. AKP bazı kesimler gibi sahipsizliğine inandıkları astsubayları kurban ederek mesajlarını gerekenlere ulaştırmışlardır. Bu partinin adında mı yüreğinde mi adalet vardır?

Astsubaylar kol kırılır yen içinde kalır misali yıllarca sabırla beklemişlerdir. TSK yıpratılmasın diyerek mağduriyetlerinin istismar konusu olmasını izin vermemişlerdir ama artık sabredecek güçleri kalmamıştır.
Madem eşit işe eşit ücret prensibi uygulanmıyor, o zaman az maaşa az emek ve az ölüm uygulansın çünki astsubaylar çok ağır şartlarda görev yapmakta en çok şehit ve gazi assubay mesleğinde bulunmaktadır.
Biz her şeye rağmen bu ülke için seve seve ölmeyi and içtik bu andımızı muvazzaf ve emeklimiz yine tekrarlıyor

 
Toplam blog
: 45
: 10277
Kayıt tarihi
: 17.10.06
 
 

1948 Edremit doğumluyum.Kara Kuvvetleri personel okulu ve Dicle üniversitesi sosyal bilimler Sevk ve..