Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '11

 
Kategori
Sağlık
 

Huy, Egzama ve Uyuz!

Huy: İnsanın büyümesi sırasında kişiliği ile birlikte gelişmiş, oluşmuş kişiliktir. Bir kimsenin de kişiliğini değiştirmek mümkün değildir. Yaşam ile oluşan çok derin kökleri olan huy değişmez. Ancak ölüm ile son bulur. 

Huy” kişiliğin bir parçasıdır. Uzun zamanda oluşmuştur. Bunun için kişinin davranışlarını da değiştirmek mümkün değildir. 

Huyuna suyuna gitmek” Bir kişinin istediği hoşlandığı gibi davranmak, uygun davranmak, kızdırmayacak şekilde hareket etmek demektir. 

Şimdi hedef kişinin tüm olumsuzluklarından ve hazımsızlıklarından, hep aynı kişilerin soluduğu havadan geçen (kalıtımsal) destek ile “lafı çiğneyerek” sıyrılmaya çalışması; bir o kadar gülünç ve komiktir. 

Çünkü sorun kendisindedir! Periyodik zaman dilimi içinde: kişinin tekrarlayan kaşıntıları derinin sulanması ile meydana gelen bir
iltihaptır. Tıp dilinde; Erythema pernio denir. (egzama) Mayasıl diye bilinen egzama, Kaşıntı ve kızartı ile ortaya çıkar. 

Çevremizde bu hastalığa yakalanmış insanları sıklıkla görürüz ancak bu bulaşıcı bir hastalık değildir ve korkmaya gerek yok. Dikkat edilmesi gereken asıl konu; deri sulanmasının beynine sıçramış insanların kapsama alanında bulunmamak ve onların huyuna suyuna göre hareket etmemektir! 

Sonuç itibari ile insanın huyu değişmez, ancak mevsimlerin ayların ve hatta haftaların çekim gücüne göre tekrarlayan kaşıntıları olur ve bu zamanlarda oluşan egzama türü kaşıntılar her ne kadar bulaşıcı olmasa bile bunun gerçekten egzama mı yoksa “Uyuz” hastalığımı olduğunu anlamak için acilen doktora gitmekte fayda vardır. 

Uyuz tedavisi bilahare yapılır. Eğer uyuz tamamen tedavi edilmezse belirli bir süre sonra tekrar ortaya çıkar. 

Uyuz insan gözüyle görülemeyen mikroskobik bir canlının sebep olduğu bir hastalıktır. Küçük, yuvarlak vücutlu ve 8 bacaklı olup deride yuva yapar ve alerjik bir reaksiyona sebep olur. Bunun sonucunda çok acı veren, şiddetli bir kaşıntı olur ve hasta bütün gece uyuyamaz. Uyuz herhangi bir kişiden başkasına yakın temastan dolayı geçebilir. 

UYUZU NASIL TANIRIZ?

Çok kolay! Uyuzun en erken ve en yaygın belirtisi özellikle geceleri ortaya çıkan kaşıntıdır. Kişi bütün gece kaşıntıdan dolayı uykusunu kaybettiği için yorgun ve sinirli (agresif) olabilir. Uyuzla birlikte, Sağlam bir bakteriyel enfeksiyon da görülebilir! Bu kişilerin çay kahve davetlerinden ve mümkünse soludukları aynı ortamda ki havadan bile, bir süre (süresiz) uzak durmak gerekir. Çünkü sekiz bacaklı uyuz böceği her an üzerinize atlayabilir ve size de bulaşabilir... 

Bakıldığında sürekli kaşınmak iyi bir şey görünmüyor (!) bence, önlem almakta fayda var. Sağlıcakla kalınız... :)) 

M.Talip Girgin. 

Not: Bilgiler çeşitli kaynaklardan alınmıştır! 

 

 

 
Toplam blog
: 438
: 826
Kayıt tarihi
: 07.01.07
 
 

Milliyet Blog'a hangi vesile ile kayıt olduğumu doğrusu hatırlamıyorum!  Bende birçoğunuz gibi ya..