- Kategori
- Edebiyat
İbrahim Şinasi

İsatnbul'da doğan İbrahim Şinasi Tanzimat Edebiyatının başlangıcıdır. Batı Etkisindeki Türk Edebiyatının ilk bilinçli temsilcisidir.
Tercüman-ı Ahval gazetesini Agah Efendi ile beraber çıkarmıştır. Bir diğer özel gazete olan Tasfir-i Efkar'ı Şinasi tek başına çıkarmıştır. Fransızcadan ilk şiir çevirilerini yapmış, ilk yerli tiyatro olan Şair Evlenmesini yazmıştır. İlk makale örneği olan Mukaddime'yide Tercüman-ı Ahval gazetesinde yayınlamıştır. Noktalama işaretlerini ilk kez kullanan sanatçıdır. La Fouitine'nin fabllarına benzer ilk fabl örneğini çıkarmıştır. Ayrıca ilk folklör incelemesinide Şinasi yapmıştır.
Şinasi eserlerinde oldukça sade bir dil kullanmıştır. Fransız sanatçılarının etkisinde kalan bir sanatçı örneğidir. Eserleri:
-Tercüme-i Manzume (Şiirlerinden Çeviriler)
-Şair Evlenmesi (Tiyatro)
-Durub-i Emsal-i Osmaniye (Atasözü Kitabı)
-Müntehebat-ı Es'ar (Şiirlerinden Seçmeler)
Şinasi'nin hayatı ilklerle dolup taşıyor. Bundan dolayı edebiyatımız açısından büyük bir önemi vardır!!!