Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '18

 
Kategori
Bilişim
 

İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi ve İSG Yazılımı Kullanımı

İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi ve İSG Yazılımı Kullanımı
 

ÇSGB, İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi'ni Genelge İle Resmen Duyurdu
 
Bildiğiniz üzere Ekim 2017 tarihinden itibaren İBYS çalışmaları başlamış, çeşitli platformlarda bu çalışmalar ile ilgili gelişmeleri sizlere duyurmuştuk.
01.01.2018 tarihinde işyerlerindeki İSG çalışmalarında işyeri hekimlerinin düzenledikleri reçeteleri elektronik olarak düzenleyip ÇSGB MEDULA uygulamasına gönderme başladı.
Hemen arkasından geçtiğimiz günler içerisinde İBYS adımlarının yol haritası yani 2018 takvimi yayımlandı. Bu takvimle beraber İBYS Genelgesi de yayımlandı.
Artık tüm işyerleri ÇSGB nin veri tabanlarına İSG uygulama sonuçlarını gönderecek profesyonel bir yazılım kullanacaklar.
Bu yazılımlar ile öncelikle iş güvenliği uzmanı ve iişyeri hekimlerinin verdikleri İSG eğitimleri sonuçları bakanlığa gönderilecek Nisan 2018 başından itibaren.
Haziran 2018 başından itibarem işyeri hekimleri yaptıkları tüm muayenelerin tüm detaylarını göndermeye başlayacak. Eylül 2018 başından itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ayrı ayrı kendi yaptıkları risk değerlendirmeleri sonucunda tespit edilen tehlike kaynkalarını bakanlığa raporlayacaklar.
2019 yılı içerisinde diğer İSG uygulamalarının sonuçlarının ÇSGB'ye gönderilmesi devam edecek vu 2019 takvimi yayımlanacak. 
 
 
İSG YAZILIMI kullanma şekilleri şöyle sıralanabilir.
1- İşyeri
a) iş güvenliği uzmanını ve işyeri hekimini OSGB'den kiralamış ise;
İSG Hizmetlerine ilişkin ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüğünü Bakanlıkça yetkilendirilen birimlerden (OSGB veya TSMB) alarak yerine getiren işverenler İBYS yazılımı almakla yükümlü değillerdir. İSG yazılımı alması zorunlu değil.
OSGB veya TSMB profesyonel İSG yazılımı kullandıkları için işyerinin tüm işlemleri bu yazılım üzerinden olur ve ÇSGB'ye gönderilir.
Ancak işveren isterse evet ben İSG yazılımı aldım derse (zorunlu olmadığı halde alabilir), anlaşmalı olduğu OSGB'nin işyeri için görevlendirdiği iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi işverenin yazılımı üzerinden işlemleri yapar ve ÇSGB'ye gönderir.
 
b) iş güvenliği uzmanını OSGB'den kirlamış ama işyeri hekimi ile bireysel anlaşmalı ise;
a maddesindeki şekilde iş güvenliği uzmanının işlemleri OSGB'nin İSG yazılımı üzerinden yürür, ancak işyeri hekiminin işlemleri için işveren İSG yazılımı temin etmek zorunda. İşyeri hekimine hesap açar ve kullandırır.
Temin ettiği yazılım üzerinden OSGB'nin görevlendirdiği iş güvenliği uzmanına da işlerimi buradan yap diyebilir.
 
c) İş güvenliği uzmanı ile bireysel anlaşmalı ama işyeri hekimini OSGB'den kiralamış ise;
b maddesi ile aynı mantıkla uygulanır.
 
d) İş güvenliği uzmanı ile bireysel anlaşmalı ve işyeri hekimi ile de bireysel anlaşmalı ise;
İşveren mutlak suretle kendisi İSGB yazılımı satın alır/kiralar ve bu iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimine hesap oluşturarak yazılımı kullandırır.
 
2- OSGB
Ortak sağlık güvenlik birimleri İBYS ile entegreli olan profesyonel İSG yazılımı kullanmak zorundalar.
OSGB, bünyesinde bulunan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeline kullandığı İSG yazılımı üzerinden hesap oluşturur. Görevlendireceği işyerlerini yazılım üzerinden atama yapar.
İSG profesyonelleri ataması yapılan işyerleri ile ilgli İSG aksiyonlarını yazılım üzerinden yapar ve ÇSGB'ye gönderir.
 
3- Bireysel iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi
Bireysel İSG profesonellerinin görev yaptıkları işyerlerinde işyeri tarafından yani işveren tarafından alınmış/kiralanmış İSG yazılımı üzerinden ilgili işyerinin İSG aksiyonlarını yerine getirirler ve ÇSGB'ye gönderirler.
 
 
Toplam blog
: 6
: 944
Kayıt tarihi
: 25.10.17
 
 

Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı isgsis.com Ürün Destek Yönetmeni ..