Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '08

 
Kategori
Su Sporları
 

İdman sonrası beslenme

İdman sonrası beslenme
 

Karbonhidrat ve protein bol bir beslenme sporcular için idealdir.


Vücudumuzun egzersiz esnasında kaybettiği enerji ve sıvıyı hemen yenileyebilmesi için ne yiyip içmeliyiz? Düzenli egzersiz yapan herkes için önemli bir soru. Yaşımız ilerledikçe fiziksek aktivitenin bize yarar getirmesi için vücudumuza gerektiği gibi davranmak daha da önemli bir hal alıyor. Haftada bir iki kez hafif egzersiz yapan kişilerden profesyonel sporculara kadar herkes doğru beslenmenin yararlarını görecektir.

Egzersiz esnasında hem enerji harcarız, hem de sıvı kaybaderiz. İdman sonrasında yeni bir idmana veya yarışa hazır hale gelebilmek için, ya da enerjik bir gün geçirebilmek için vücudumuzun kendisini hızla toparlayabilmesi gerekli.

Ne zaman?
Egzersizden sonra olabildiğince çabuk birşeyler yiyip içmek gereklidir. Yapılan araştırmalar, egzersizden sonra 2 saat içinde aldığımız karbonhidratların vücudumuzun enerji seviyesini hemen eski haline getirdiğini göstermiştir.

Ne?
Egzersizden sonra gereksiniminiz olacak karbonhidrat ihtiyacı için biraz meyve ve bir şişe su veya sporcu içeceğini yanınızda bulundurun. Önemli bir nokta da, aldığınız sıvı ve karbonhidratın hemen kaslarınıza erişebilmesi için için bunlarla beraber yağ içeren yiyecekler yemeyin. Daha sonraki nomal öğününüzde de olabildiğince az yağ, bol karbonhidrat almalısınız. Protein de karbonhidratın kullanımını hızlandırdığı için iyi bir alternatiftir. Hamur işleri, pirinç, yağsız et veya balık çok iyi tercihlerdir.

Sıvılar:
Egzersizden önce, esnasında ve sonrasında olabildiğince bol sıvı almak çok önemlidir. Egzersizde kaybettiğiniz kilo kadar sıvı kaybettiğinizi unutmayın. Egzersiz öncesi ve sonrası tartılarak ne kadar sıvı kaybettiğinizi görebilirsiniz. Siz, hedef olarak kaybettiğinizin birbuçuk katı sıvı almaya çalışın. Alkol ve kafein içeren sıvılardan ise kaybettiğiniz sıvıyı yerine koyana kadar uzak durun. Bunlar sadece vücudunuzun sıvı kaybını artırır ve toparlanmasını geciktirir.

Sağlıcakla kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..