Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '08

 
Kategori
İftar Menüleri
 

İftar Poşetleri

İftar Poşetleri
 

İlden İle, Kentten Kente farklılıklar gösteren ama ortak özellik ve duygular taşıyan akşam alış-verişleri ile eve dönerken elinizde taşıdığımız poşetler mis gibi kokar.

Önceleri sepetler kamış veya sazdan yapılmış yada söğüt dallarından örülmüş sepetler meyveleri-sebzeleri taşırdı. Ama en sağlıklı taşıma aracı bu sepetlerdi. Çünkü içine koyulan meyveler sebzeler yada gıda ürünleri sıkışmadan koyulduğu gibi dururdu. Sonra bu sepetleri tel sepetler kovdu! Bunlar biraz daha kullanışlı görüldü, istendiği zaman boşken katlanabiliyordu.

Ama tel sepetlerin katlanması bile yetmedi boşken fazlalık olarak taşınıyor gibi yük oluşturuyordu. Daha az yer kaplayan hatta cebe sığabilen fileler ortaya çıktı. Bunlar iple örülmüş balık ağları görünümünde avuç içinde toplanıp çantanıza veya cebinize dahi koyulabiliyordu. Ama bu fileler içine koyulan besinleri sıkıyordu o sıralar henüz poşetler de yokken içine konulan her şey renk, renk gözükürdü. Gerçi kese kağıdı vardı ama onlar sebze, meyvede pek kullanılmazdı.

Şimdi plastik poşetler çok yaygınlaştı öyle ki çevre kirliliği açısından ilk dikkat çeken nesne oldular. Belki her ne kadar taze bitkisel besinleri sıksada kulanışlı ve çeşitlilik sunan bir maddeden ama kimyasal yan etkileri bir yana pet şişelerle birlikte çevreyi oldukça çok kirletiyorlar. Ama biz şimdi içine koyulan iftarlıkları hatırlamak durumundayız diğer taraftan.

Başta dediğimiz gibi bu iftar poşetleri oruç'un verdiği duygularla yöresel farklılıklar taşıyan besinlerle dolduğu gibi, Mevsim farklılıkları ile yıl içindeki dönüşüme bağlı olarak poşet içi ürünlerde değişmektedir. Ama bir besinimiz değişmez o herkesin bildiği ramazan pideleridir.

Değişenler mi yazın karpuz, üzüm, kavun gibi türler olmasına rağmen, havanın soğuk dönemlerinde tatlıcı veya pastacılardan alınan lokma türü tatlılar öne çıkar. Eskiden sıcak mevsimlerde poşetlerle meyan (boyam) şerbeti alınırdı ama şimdi o piyasada kola kültürü gelişip o, turistik nostalji görünümünde kaldı. Bu durumda herhalde ramazan pidesi yanında eksik olmayacak olan kola türü asitli içecekler olacaktır.

Diğer taraftan iftar sofrasını zenginleştirecek gıda türleri, bu hayat pahalılığında hergün ramazan poşetine girecek değil herhalde. Onları kredi kartı ile marketlerden olabildiğince hesaplı ve toplu almak gerekmektedir. Zaten sebzeler de haftalık semt pazarlarının gününü gözler. Asgari ücret veya açlık sınırlarına bakarsanız yemeksiz oruç tutmak gerekiyor da o takdirde de inancımız daha duyarlı; yaşama hakkını rencide etme diyor.



 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..