Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

II. Dünya savaşı biterken: Operasyon:Valkyre

II. Dünya savaşı biterken: Operasyon:Valkyre
 

Dünyaca ünlü birçok film yıldızının beşiği olarak kabul gören Hollywood sineması, dünya tarihine dem vuran dönem filmlerinin de mutfağı olmakta aynı zamanda. Zaman geçmiyor ki Hollywood, dünya tarihinin akışını değiştiren bir olayın; bir savaşın, bir ihtilâlin yeni bir filmini, dünyanın dört bir yanındaki sinemaların vizyonlarına sunmasın.

II. Dünya Savaşı’nın son zamanlarında yaşanmış bir olayı konu alan OPERASYON: VALKYRE; 1940’ların Almanyası’nda egemen olan diktatörlük rejiminin acı yüzünü, başarılı bir Amerika-Almanya ortak yapımıyla sinemaseverlerin beğenisine sunuyor.

Şüphesiz XX. yüzyılın en eli kanlı ve acımasız diktatörü olan Adolf Hitler’e, vatansever bir Alman subayı Claus von Stauffenberg tarafından düzenlenen başarısız bir bombalı suikast girişimi; belki de Adolf Hitler’in artık sonunun geldiğinin en kesin belirtisi olsa gerek. Bu suikastın ardından ruh sağlığını iyice yitiren Hitler; 1945’in başlarında İngiliz, Fransız ve Sovyet birliklerinin Almanya topraklarını kuşatmasıyla birlikte daha fazla direnemez, ve karısı Eva Braun’la birlikte 30 Nisan 1945’te yaşamına son verir. (***)

Albay Claus von Stauffenberg ise çok sevdiği ülkesi ve ailesi için gerçekleştirdiği bu suikast girişiminin bedelini, Nazi subaylarının kurşunlarına hedef olarak öder. Ölmeden önce son sözü;

‘Yaşasın kutsal Almanya’mız!’ olur.

Genellikle bayan seyirciler, savaş ve şiddet içerikli filmlerden pek hazzetmezler. Gittiğim sinema salonunda filmin ağır temasına karşın, bayan seyircileri de hatırlı sayıdaydı. Başrolünde Tom Cruise olunca bu gerçek, bir istisna haline geliyor olmalı.

(***): Ana Britannica 11.Cilt, 125.sayfa.

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..