- Kategori
- Deneme
İki dünya bir profile sığmaz; özgür insan resimlerde de yalnızdır

Özgürlüğün tanımı konusunda insanlarla anlaşamıyoruz. Sizler kendiniz için belli bir özgürlük formatı belirleyip buna göre yaşayabilirsiniz ama özgürlük budur, başka olmaz diyemezsiniz. Yani elbette özgürlük ucu başı belli olmayan bir kavram değil ama işte özgürlük dağların arkasında saklıdır, yükseldikçe onu görebilirsiniz. Görebildiğiniz her şeye özgürlük demenizde sakınca yok.
Özgür insanın yalnızlığı yalnızlık değildir ki zaten yanında yöresinde kimse olmasa bile o yalnız değildir; yalnızlık salt insanla giderilmez. Hatta bilakis yalnız profiller özgürdür. Bunlar yalnız kalmamak için yalnızdırlar çünkü insan en çok yalnız olmadığını düşündüğü anda yalnızdır. Özgürlük eylemdir ve her eylem herkesle olmaz; bu nedenle özgür ruhun aradıkları dışındakiler gereksizdir.
Özgürlük etrafınızdakilerle yaşadığınız çılgınlıklar değil kendi ruhunuzun çılgınlıklarıdır. Hayatın dışına çıkmadan özgür olamazsınız; insanların peşinizden gelemediği gidişler hayatın dışıdır. Bir fotoğraf karesinde iki insan varsa bunlar anlaşmış demektir. Anlaşarak özgürlük olmaz; peşinden giderek ya da arkasından sürükleyerek özgürlük olur. Ancak bu pozisyon kölelerin ve efendilerin durumuyla karıştırılmamalıdır. Çünkü peşinden giden ya da arkasından sürükleyen bunu tutkusu için yapmaktadır.
Evrende Tanrı’nın karşısına konulabilecek tek şey özgürlüktür. Bu karşısına konulma Tanrı’yı reddetme anlamında değildir. “Varsa günahlarım işleyip cehennemine geliyorum ya da yaptıklarımın günah olduğunu düşünmüyorum” demektir. Ruhunuz özgürse hiçbir güç sizi özgür davranmaktan alıkoyamaz. En kötüsü ruh bedeni mezara bırakır ve özgürlüğüne devam eder. Ruhu özgür olmayan dağlarda bile köledir. Kerim Korkut’un ruhu özgürdür; fakat korkak bedeni özgür ruhuna ayak bağı olmaktadır. İhtimal ki ruhum bu işe yaramaz bedenimi Azrail’e teslim edip evrenin göklerinde uçmaya devam edecek!
Özgür insan için yalnızlık sorun değildir. Ona sadece özgürlüğünü birlikte yaşamak istediği kadar insan gereklidir; fazlası rahatsızlık verir. Çünkü bazı özgürlükler yalnız yaşanmaz. Bu nedenle özgür insanlar pek fazla kalabalıktan hoşlanmazlar. Özgürlükleri birlikte yaşayacakları partnerler ararlar. Bu ifadeler özgürlüğü sadece cinsellik olarak algılayan basit insanlar tarafından çarpıtılır. Özgürlük her şeydir. Bir insan özgürse başka hiçbir şey olmadan yine insandır. Başka her şey olsa bile özgür değilse yarım insandır.