Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '10

 
Kategori
Siyaset
 

İleri demokrasi memlekete hayırlı olsun!

İleri demokrasi memlekete hayırlı olsun!
 

Referandum ile geçileceği ilan edilen “ileri demokrasi “ dün oynanan basketbol maçında Başbakan’ı protesto edenlerin gözaltına alınmasıyla Bismillah dedi.

Memlekete hayırlı olsun!

Zaten bu “ileri demokrasi”nin ne olduğu konusunda gözlemlerimi “İleri demokrasi” en son İstanbul’da görüldü “ diye yazmıştım.

Halkımızın %80’i Anayasa Değişikliği’nin ülkeye ne getireceğini bilmeden, liderlerin söylemlerine bakarak gereğini yaptı. Seçmenin %23’ü sandığa gitmedi, sandığa gidenlerin %58’i evet, %42’si hayır dedi. Toplam seçmen sayısının %43’ünün evet oyunu alan Anayasa Değişikliği gerçekleşmiş oldu. Evet diyenler 21 Milyon 834 bin ,Hayır diyenler 15 Milyon 853 bin,11 Milyon 210 bin kişi sandığa gitmedi. 27 milyon 63 bin seçmen anayasayı onaylamadı.

Bir başka anlatımla halkın %57’sinin onaylamadığı gerçeğinden hareketle, Anayasa Değişikliği’nin meşrutiyetinin sorgulanacağını iddia edileceğini söylemek kehanet sayılmaz.

Hayır diyenlere, aydınlara medyada uygulanan ambargo, yandaş basında muhalefetin yaptığı hayır mitinglerine uygulanan sansür, örtülü/açık baskı, Camilerin fon olarak kullanıldığı Bayram Namazı çıkışında yapılan evet mitingleri, dinsel duyarlılıkların sömürüsü bu referandumun belirleyicisi olmuştur.

Kılıçdaroğlu’nun referandum sürecinde yürüttüğü çaba halkı Anayasa Değişikliği konusunda bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye yetmemiştir; referandumdan ortaya çıkan sonuç siyasetçilerin yeniden değerlendirme yapmaları için fırsat olarak değerlendirilirse, demokrasi çıtasının yükselmesine katkı yapacaktır kuşkusuz.

Referandumdan çıkan sonuç göstermiştir ki boykot ve hayır diyen seçmeni yok sayarak, ülkenin yönetilmesi gerçekçi bir yaklaşım değildir. Umalım, iktidar ve muhalefet bu gerçeği kavrasın.

“Yetmez ama evetçiler”in yeni anayasa beklentileri 2012’ye kaldı. Onlar beklentilerini dillendirmeye devam ede dursunlar piyasa/cemaat bahçesinde lale olmanın hesabını da liberal vicdanlarında mutlaka yapacaklardır.

Görülen o ki, bir ay içerisinde yargıdaki değişiklikler gerçekleşecek, iktidar liberal/piyasacı politikalarının gereği olarak yapacağı özelleştirmelerin hesabını vermeyecek. Ülkenin akarsuları, ormanları, elde kalan kitler, eğitim, sağlık neoliberal politikalar doğrultusunda özelleştirilmeye devam edecek.

“İleri demokrasi” memlekete hayırlı olsun!

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..