Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

İleri Marşı - Faik Canselen

İleri Marşı - Faik Canselen
 

Cumhuriyetimizin 50. yılı olan 1973'te, Necil Kazım Akses'in koro için bestelediği Bekir Sıtkı Erdoğan'ın "Cumhuriyetimizin 50. Yıl Marşı" şiirini ulusal bayramlarda, müzik derslerimizde öğretmenlerimizle birlikte büyük bir gururla söylüyorduk: "Müjdeler var yurdumun toprağına taşına / Erdi Cumhuriyetim elli şeref yaşına / -"

86. yıla yaklaşırken ulusal bayramlarda ve özel olarak düzenlenen toplantılarda en büyük coşkuyla söylenen marş, "10. Yıl Marşı" oldu. Neredeyse İstiklal Marşı'ndan daha doğru okunuyor, sözleri de ezbere biliniyor. 1933 yılı, onuncu yılımızdı. Cumhuriyetin onuncu yılına duyulan özlem olarak da değerlendirmezlik edemiyorum bunu. Gerek o yılları yaşamış büyüklerimden dinlediklerim, gerekse son yıllarda yaşamımıza sıradanlaşarak katılan olumsuz toplumsal olgulara hayret ede ede 10. Yıl Marşı ritminde kalbimiz atmayı sürdürecek, sanırım.

75. yılda 65 milyon insanmışız. "Cumhuriyetimizin 75. Yıl Marşı", bir yarışma sonucunda belirlenmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinde, sözleri ile Mp3'ü bulunuyor. Sözler ile beste üzerine yeterince yorum yapıldığı için, bu marşı mırıldandığımı hiç anımsamadığım için, 86. yılda hala her ortamda sevgiyle, Faruk Nafiz Çamlıbel ile Behçet Kemal Çağlar'ın sözlerini yazıp Cemal Reşit Rey'in müziğini yaptığı 10. Yıl Marşı'nı söylediğimiz için, onuncu yılda Atatürk'ün "Onuncu Yıl Söylevi"nde ulusumuza seslenirken "...Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk Kültürü olan Türkiye Cumhuriyetidir...." dediği için bu marşı ben de çok seviyor ve sayıyorum: "... Çıktık açık alınla on yılda her savaştan, / On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan;..."

Öğrendiğim, unutmadığım marşlardan biri de Faik Canselen'in "İleri Marşı"dır. Sözleri Celal Emrem'indir. 1928'de, henüz 17 yaşında iken bu dizeleri bestelemiş olan Faik Canselen çok önemli bestecilerimizden. Kendisi için "Cumhuriyet müzik ve müzik eğitimi tarihimizin yaşayan bir anıtı" dendiğini okudum.

İleri Marşı'nı çok seyrek söylüyoruz. Bence 10. Yıl Marşı ile birlikte okunmalı...

İleri Marşı

Yürü, bu yol şeref, zafer yolu.
Karşında bekliyor seni tanyeri.
Yürü, atıl, devir karanlığı.
Durma yürü, haydi ileri!

Varsın gel desin sana,
Yeşil gölgeli çamlar,
Ninni fısıldayan dereler,
Şen nağmeler, gülen bir bahar.

Hayır, sakın yolunda kalma sen.
Dağlar yıkan gücünle sars her yeri.
Atam diyor, öğün çalış güven.
Durma yürü, haydi ileri!

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı. Kurtuluş günlerinden 9 Eylül'de İzmir'in kurtuluşu, sonra Cumhuriyet Bayramı kutlanacak. Ulusal duygularımızın diğer uluslarınkinden daha yoğunluklu yaşanmasının nedenini topraklarımız için verdiğimiz savaşın büyüklüğünü çok iyi bildiğimize, yurt ve ulus bütünlüğü ile devrimlere bağlılığımızın da sonsuz oluşuna bağlıyorum.

Büyük Atatürk, Onuncu Yıl Söylevi'ne şu sözlerle başlamış: "Türk Milleti! Kurtuluş Savaşına başladığımızın 15'inci yılındayız. Bugün Cumhuriyetimizin onuncu yılını doldurduğu en büyük bayramdır. Kutlu olsun! Bu anda büyük Türk milletinin bir ferdi olarak bu kutlu güne kavuşmanın en derin sevinci ve heyecanı içindeyim. Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. ..."

Marşlarla göğsümüz kabarsın, duygularımız gurur ve yurt sevgisi olsun. Doksanıncı yıla gidiyoruz. Nüfusumuz 15 değil, 72 milyon. 10. Yıl Marşı'nı İleri Marşı ile birlikte söyleyelim...

Bu gece bizim caddede, çok sevdiğim başka bir marşı duydum:

İzmir Marşı

İzmir'in dağlarında çiçekler açar,
Altın güneş orda sırmalar saçar,
Bozulmuş düşman yel gibi kaçar,

Yaşa Mustafa Kemal Paşa, yaşa!
Adın yazılacak mücevher taşa!

Bayramımız ve Zafer Haftası kutlu olsun!


*
Az önce değerli bestecimizi, eğitimcimizi yitirdiğimizi öğrendim. Kuşkusuz şimdi yine ışıklar içinde. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Bir yüzyılımızı aydınlatmaya ayrılmış neredeyse bir yüzyıllık yaşam için sonsuz teşekkürler!
17 Eylül 2009

http://www.beethovenlives.net/faik_canselen.htm
http://www.facebook.com/group.php?gid=101945916698&ref=mf#/group.php?gid=101945916698

http://209.85.135.132/search?q=cache:IIaHhsS5onEJ:www.muzed.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=117&Itemid=30%20faik%20canselen&cd=9&hl=tr&ct=clnk&gl=tr

*

 
Toplam blog
: 101
: 2403
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

İzmir'den merhaba! İzmir'de, Göcek'te, Marmaris'te, Milas'ta, Söke'de, Bodrum'da sonra yine İzmir..