​ İletişim çağında iletişimsizlik / Telekom / Mobil / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '08

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

İletişim çağında iletişimsizlik

İletişim çağında iletişimsizlik
 

Şehirler arası otobüslerde kalitenin arttığını büyük bir memnuniyetle gözlüyoruz. Araçlardaki konfor yeni model otobüslerde ciddi bir şekilde ön plana çıkıyor. Bu konforun yanında işin teknolojik sıkıntılarını gözardı etmemek gerekiyor. Bazı eski otobüsler için çok sorun teşkil etmediği söylense de özellikle son model otobüslerde cep telefonu kullanmanın güvenlik ve otomatik kontrol sistemleri açısından sıkıntılar yarattığı belirtiliyor.

İşim gereği sürekli olarak Gölcük - İstanbul arasında şehirler arası otobüsle seyahat ediyorum. Gençler başta olmak üzere birçok insanın cep telefonu ile uzun süreler otobüste konuştuklarına tanık oluyorum. Şirketler son model otobüslerle ulaşım hizmeti vermeye çalışırken yolculardan cep telefonlarını kapatması isteniyor. Buna rağmen insanların cep telefonlarından vaz geçmediklerini, uzun görüşmelerle diğer yolcuları rahatsız ettiklerini gözlüyorum.

Yaklaşık bir saat boyunca konuşan delikanlıyı telefonda konuştuğu kişiye mahcup düşmemesi için "işaretle" uyardığım halde delikanlı telefonu bırakıp hem kafa tutabiliyor, hem de yüksek sesle konuşarak baskın çıkmaya çalışırken yolcuları daha çok rahatsız edebiliyor.

Yine bugün gelirken kaptan mikrofonla telefonların kapatılmasını, aksi taktirde araçta güvenlik nedeniyle sorunlar oluşabileceğini belirtmesine rağmen telefonla konuşan gençlerin ardından bu yazıyı yazmaya karar verdim. Duyuru üzerine kapatmakta isteksiz gençlere "bu araçlar yeni, diğerleri gibi değil, bu nedenle kapatmak gerekiyor" diyerek kaptanın söylediklerine destek oldum. Ancak bir süre sonra sıkılıp tekrar telefonu açınca, "belki önemli bir işi vardır" diyerek sustum ama yanımda olduğundan konuşmanın hiç de önemli olamayan bir konu olduğunu anlayınca yine kibarca uyardım. Biraz daha konuştuktan sonra yanındaki kız arkadaşına vererek onu konuşturdu ve uyarımdan birkaç dakika sonra görüşme bitti.

Hem gençler üzülmesinler hem de tartışma çıkararak diğer yolcuları rahatsız etmeyeyim diye ses çıkarmadım ama bu gençler laftan anlayan tipler olmadığı gibi gün geçtikçe çoğaldığını görüyorum. Gerek şehiriçi gerekse şehirler arası toplu ulaşım araçlarında bu nedenle ciddi tartışmaların çıktığına benim gibi sanırım hepimiz tanık olmuştur.

Öncelikle konunun teknik olarak net olmadığını belirtmek gerekir. Aşağıda bununla ilgili bir açıklamayı da yazıya eklemekte fayda gördüm. Eğer cep telefonları toplu ulaşım araçlarında "küçük de olsa" bir tehlike yaratıyorsa konunun üzerinde cezai müeyyidelerle gitmek gerekiyor. Yürüyen aksama zarar vermemekle birlikte otobüslerin otomatik sistemlerinde sorunlara neden oluyorsa bu da otobüs işletmesinin maddi olarak zarar görmesidir ki yine kabul edilemez. Aşağıdaki açıklamalara eklenecek teknik bilgilere hepimizin ihtiyacı olduğuna inanıyorum, özellikle konu hakkındaki uzman kişilerin fikirlerini açıklamaları hepimizin faydasına olacaktır.

Toplum içinde yaşamanın en önemli kurallarından birisi kişiyi rahatsız etmemektir. Güvenlik ya da elektronik sistemler için sakıncalı olmasa da cep telefonlarının otobüste kullanılması en azından diğer yolcuları rahatsız ettiği için kapalı tutulması gerektiğini birilerinin hatırlatması gerekiyor. Kendi aracınızla yapacağınız yolculuklarda tanıdığınız kişiler sizin davranışlarınızı hoş görebilir ama toplu ulaşımda başkalarını rahatsız etme hakkı kimsede yoktur. Böyle bir durumda kaptan kalkıp da yolcuyu yolda, bir dağ başında otobüsten indirse ne düşünürsünüz? Ertesi gün yolcu otobüs şirketi veya kaptan adına adına dava açsa hukuki sonucu ne olur? Aynı şekilde konunun hukuki boyutlarının ayrı bir şekilde ele alınması gerekir.

Bu amaçla kaleme alınan uyarıcı bir yazıyı otobüs firmalarının çoğaltarak koltukların arkasına koymaları hemen olmasa da orta vadede belli sonuçlar verecektir. Böylece toplumda cep telefonu konusunda bilinçlenme mümkün olabilir. Hatta Ulaştırma Bakanlığı sigarada olduğu gibi, cep telefonlarına ciddi yasak getirerek bu tür uyarıcı yazıların araçta bulunmasını zorunlu hale getirebilirler. Ben yine de seyahat ettiğim şirketin postasına bu yazıyı göndereceğim, sonuçları birlikte göreceğiz.

Burada cep operatörlerine de birkaç sözüm olacak. Gençleri cep telefonuna en ucuz şekilde alıştırırken derslerde, evlerde, otobüs, tren, gemi gibi toplu ulaşım araçlarında, sinema, tiyatro, konser gibi toplu alanlarda gerekli gereksiz telefon kullanan geleceğimizi kaybettiğimizi hiç düşünüyorlar mı? Olayın şirket karını arttırırken toplum huzurunu bozdukları akıllarına geliyor mu? Ailelerin cep telefonları yüzünden çocuklarıyla sürekli kavga halinde olduklarını biliyorlar mı?

İletişim çağında iletişim araçları hakkında bile hala birbirimizi anlamadığımızı görmek ne kadar ücüntü verici, iletişim çağında bile İLETİŞEMİYORUZ.

______________________________________________________________________________________________

Aşağıda internetten aldığım açıklamanın belli bir fikir vereceğini düşünüyorum;

Otobüslerde Cep Telefon Kullanımı

Otobüs içerisinde cep telefon kullanımının araçlarla birlikte verilen kullanım kılavuzlarında da belirtildiği gibi araç elektroniğine çok küçükte olsa "zarar verme ihtimali mevcuttur". Bu ihtimal Mercedes - Benz tarafından onaylanmış bir dış anten ve araç kiti kullanımı ile tamamen ortadan kaldırılabilir.

Dış anten kullanılmadığı durumda cep telefonu ve telsiz üreticileri de cihazların araç içinde kullanılmalarının sakıncalı olabileceğini belirtmektedir. Zira herhangi bir zamanda araçta çok sayıda cep telefonunun aynı anda kullanılması sonucu nasıl, hangi şiddette ve hangi bölgelerde manyetik dalga yoğunlaşması olabileceğini kestirmek imkansızdır.

Araç elektroniğinin çeşitli kaynaklarca üretilen manyetik dalgalardan etkilenmemesi için Mercedes - Benz Türk A.Ş. tarafından tüm önlemler alınmaktadır. Firmamızca teslim edilen araçların tamamı bağımsız denetleme kuruluşu TÜV tarafından verilmiş emc (electromagnetic compatibility) sertifikasına sahiptir. Bu sertifika aracın 72/245/ewg yönetmeliğinde belirlenen seviyede elektromanyetik dalgalardan etkilenmediğini tasdik etmektedir. Ancak teslimattan sonra araç elektrik, elektronik sistemi üzerinde yetkisiz kişilerce standart dışı malzeme kullanılarak yapılan tamir, bakım ve manipülasyonlar sistemi hassas hale getirebilir. Bunun sonucu olarak araç içinde cep telefon kullanımı araç elektroniğinde ciddi hasarlanmalara sebep olabilir. Sistemi hassas hale getirebilecek söz konusu işlemlerin Mercedes - Benz Türk A.Ş. tarafından kontrol edilebilmesi ise mümkün değildir.

Otobüsler de pek çok motorlu araçlar gibi kapalı bir çelik konstrüksiyon yapıya sahiptir. Bu kapalı ortamda dış anteni olmayan bir cep telefonu kullanıldığında, çelik yapı, manyetik dalgaları hapseden bir kafes (faraday kafesi) görevi görüp, bazı noktalarda manyetik dalgaların kesişerek yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. Yolcuların maruz kaldığı bu dalga yoğunlaşmasının kalp pili, işitme cihazı gibi tıbbi aletler üzerinde çok tehlikeli etkiler yaratma ihtimali vardır. DIN 57848 normuna göre, 10 khz ile 3000 khz frekansları arasındaki elektromanyetik dalgaların tıbbi cihazlar açısından tehlike yaratabileceğine işaret edilmektedir. Araç içinde pek çok yolcunun aynı anda cep telefonu kullanması sonucu ise DIN normunda belirtilen limitler aşılabilmektedir. Bu nedenle dış anten olmadan araç içinde cep telefonu kullanımı insan sağlığı üzerinde yaratabileceği tehlikeden dolayı önerilmemektedir.

Mevcut teknolojik koşullarda araç içinde dış anteni olmayan cep telefonu kullanımının, alınan önlemlere rağmen araç elektroniğine kesin olarak zarar vermediği ispatlanmamıştır. Uçaklarda motorlu kara taşıtlarında bulunan güvenlik önlemlerinin çok daha fazlası bulunmasına rağmen cep telefonu kullanımının kesin olarak yasaklanması bunun en açık göstergesidir.

Yukarıda belirtilen etkilerin görülme ihtimali ne kadar düşük olursa olsun insan sağlığı sözkonusu olduğunda Mercedes - Benz Türk A.Ş.’nin böyle bir riski göze alması ürün sorumluluğu açısından mümkün değildir.

Saygılarımızla.

Murat Kızıltan
Mercedes - Benz Turk A.S.
Marketing Center / Domestic Bus Sales
İstanbul / Türkiye
http://www.itusozluk.com/goster.php/otob%FCste+cep+telefonu+kullan%FDm%FDn%FDn+yasak+olmas%FD
 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..