Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '08

 
Kategori
Haber
 

İlginç bir yemin metni

İlginç bir yemin metni
 

“Marmaris’teki İçmeler Restoran ve Barcılar Derneği (İRBD) üyeleri turistleri dolandırmamaya, hanutçuluk yaptırmamaya yemin etti. Yemin metni şöyle;

“Biz 200 esnaf olarak bu fiyatlara uyacağımıza, müşteriye herhangi bir rahatsızlık verici hareket yapmayacağımıza, turisti dolandırmayacağımıza, hanutçuluk yapmayacağımıza sezon sonuna kadar taban fiyatlarımıza devam edeceğimize, içimizdeki gereksiz esnaflara turiste zarar verdirmeyeceğimize şeref ve namus yemini ettik.” Cumhuriyet gazetesi haberi.

İstanbul ve Antalya’nın yanında, Marmaris, Kuşadası, Kapadokya ülkemizin önemli turizm merkezleridir. Turizmin, ülke ekonomisine ve kültürüne katkısı tartışma götürmez bir gerçektir.

Turizm, başlangıcından bu yana ülkemizde başı boş ve denetimsiz bir durum göstermektedir.

Alışveriş yerlerinde satılan malın kalite ve fiyatları tam bir karmaşa içindedir. Turist, turizmle ilgilenen kişi veya işletmelerin insaf ve vicdanı ile baş başa bırakılmıştır. Bir yerde , 1 birim fiyat olan aynı mal, diğer tarafta 20-50 birim fiyatı olabilmektedir.

Yukarıda ‘hanutçuluk’ olarak adlandırılan olay, turisti alışverişe getiren veya gönderen kişiye işletme sahibinin havadan ödediği yüzde ellilere varan komisyondur.

Turist alışveriş sırasında serbest bırakılmamakta, “ başka yerlerden kazıklanırsınız” korkusu verilerek, tabiri caizse kazığa oturtulmaktadır. Bu yüzden turist zamanının büyük bir kısmını güdümlü olarak götürüldüğü alışveriş mağazalarında geçirmektedir. Turistlerin çoğu bunun farkına varsa bile , tatsızlığa meydan vermemek için ses etmemekte fakat ülkesine dönünce gerçekleri ya anlatmakta veya yazmaktadır. Bundan ülkemiz büyük zararlar görmektedir.

Marmaris’teki esnafın durumu ettikleri yemine bakılırsa tam bir çıkmaz. İş yemine kalmışsa işleri çok zor. Bu, her şeyden önce bilinç ve eğitim meselesi. Kültür işi de. Esnaflığı para kazanmanın yanında hizmet işi de görebilme bilinci.

Haksız rekabet ortamından esnafın korunması, Turizmde alışverişin tabana yayılması, turisti memnun edecek ve Türk kültürünün daha iyi tanınmasını sağlayacaktır.

Turist turisti getirir, bir memnun ayrılan turist bin turist demektir. Bir turist bir değil, yirmi kez de gelebilir.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..