Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İlham Veren Kadınlar

İlham Veren Kadınlar
 

Amelia Earhart, Frida Kahlo ve Katherine Johnson - Barbie formunda.


Oyuncak, çocuklara, hazırlanmakta oldukları dünyanın korunaklı ve kendine özgü bir versiyonunu sunar. Çocuk, yeni yeni algılamakta olduğu nesneleri ve davranışları denetim altında tutabildiği nesneler üzerinden sınar ve onlara alışır. Henüz başa çıkamayacağı bir dünyanın alıştırmalarını, başa çıkabildiği bir oyuncak üzerinden yapar. Onu kendine özgünleştirir.

Oyuncak piyasasının en karlı keşfi olan Barbie bebekler, çocuklar için vahim örnekler sunuyor. Düşünsenize saniyede iki adet Barbie bebek satılıyor ve Barbie'nin inişli çıkışlı mesleki ve özel hayatı, Barbie filmleri ve aylık Barbie dergileriyle anında çocuklara ulaştırılıyor. Bebekleri onlardan bağımsız bir hayat sürerken onlara sahip olduğunu sanan kız çocuklarının tek yaptığı Barbie'lerinin hayatını izlemek! Bu izleme süreci, kız çocuklarının potansiyel, bağımsız düş dünyalarını bir magazin izleyiciliğine doğru yönlendiriyor. Hepsi 90-60-90 vücut ölçülerine sahip, büyük ve genelde mavi gözlü, genelde sarı saçlı, uzun bacaklı. Çocuğun düş gücüne göre değişemeyecek kadar tek-tipler. Saniyede iki Barbie satıldığını akılda tutarsak, çocuğun çevresindeki tüm akranlarında da aynı vücuda sahip bebekler gördüğünü düşünmek yanlış olmaz.

Mattel oyuncak firması ise kız çocuklarındaki Barbie algısını değiştirebilmek "İlham Veren Kadınlar" serisini üretiyor. Dünyanın dört bir yanındaki çocuklar kısa sürede Frida Kahlo, Amelia Earhart veya Katherine Johnson'un benzerini taşıyan bir Barbie bebeğine sahip olacaklar.

Her üç kadının da sektörlerde hikâye büyük bir ilham kaynağı… Earhart Atlantik Okyanusu'nu uçan ilk kadın havacı oldu; Meksikalı sanatçı Kahlo, kendine özgü resim tarzı ve feminist aktivizmiyle tanınıyordu; ve 2016'da " “Hidden Figures " filminde vurgulanan Johnson, matemada siyah kadın sınırlarını kırdı ve 1969'da Apollo 11 aya çıkışı da dahil olmak üzere, NASA için düzinelerce yörünge hesapladı.

Yakın geçmişte kendi alanlarında sınırlarını kıran kadınların bu bebek modelleri umarım yakın gelecekteki tüm kız çocuklarına ilham kaynağı olur. Onların hayat hikâyelerine hayran kalırlar ve sanata, bilime yönelirler…

 

 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..