Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

İlk 1 Yaşta Bebekler Neler Yapabilir?

Çok yakında bebeklerini kucağına almaya hazırlanan ya da çiçeği   burnunda anne-babalar için  ilk bir yılda çocuğun nasıl bir gelişim gösterdiğini Çocuk gelişimi  uzmanımız  Uzm. Ped. Emine  Eraslanile  birlikte  derledik.

İlk 6  ayda bebek,  aşama  aşama hangi  becerileri kazanır?

Bebekler  çok  hızlı  geliştiğinden  ben  her  ay  için  farklı  becerilerden  bahsetmek  istiyorum.

O -1 aylık

Yenidoğan bebek günde 17 - 20 saat uyur, 1 - 4 saat ağlar, 2 - 3 saat uyanık ve sakindir. İnsan yüzüne bakar, kişilerle kısa süreli ilgilenir, kucağa alındığında susar, hareket eden kişiyi gözleriyle izler, annesini tanır. Başını sağa, sola çevirebilir.

2 aylık

Bir buçuk ayda bilinçli sosyal gülme başlar, kendisiyle konuşulduğunda güler, kırmızı ponponu izler, eline bir şey verildiğinde tutar, konuşulduğunda ses çıkarır.

3 aylık

Sessiz bir nesneyi takip etme, kendi ellerini seyretme başlar, zaman zaman ayaklarını kaldırır seyreder. Sesli gülmeleri vardır. Nesnenin üzeri örtüldüğü zaman ortadan kayıp olmadığını kavrar. Dudak hareketi ile sesler arasında bağlantı kurar. Mimikler ve sesler ile iletişim kurar. Başını iyi tutar.

4 aylık

Arkadan seslenildiğinde sesi arar. Uzanıp alma başlar. Aynadaki görüntüsüne bakar. Önüne konan kuru üzüm büyüklüğündeki bir nesneyi bile fark edip izler. Sevecen ve öfkeli seslere farklı tepki verir. Coşkuyu, üzüntüyü ve şaşkınlığı mimiklerle gösterebilir. Bir taraftan diğer tarafa dönebilir.

5 aylık

Aynadaki görüntüsüne güler. Bilinçli ve isteyerek uzanıp alma artık çok netleşir. Tek heceler çıkartır. Tıkırtı ve fısıltı sesine bile dönüp bakar. Düşen sesli nesneyi arar, arkasından bakar. Eline verileni ağzına götürür.

6 aylık

Düşen sessiz nesneyi arar. İki elle birden iki ayrı nesneye uzanıp alma çok netleşir. Heceler artar, hece tekrarı başlar. Aynadaki görüntüsü ile oynar. Neşeli ve öfkeli sesleri uygun   yüz ifadesiyle bağdaştırmaya başlar. Yüzükoyun durumda ellerinin üstüne kalkabilir, yatar durumdan oturur
duruma geçebilir

Emine  hanım  6  aydan  sonra  bebekler  hangi  gelişim  aşamalarından  geçiyorlar?

7 aylık

Ses taklidi başlar.Hece tekrarı netleşir. Artık eline verilen her şeyi ağzına götürür, iri resimli kitaptaki resimlere bakar. Kitabın sayfalarını çevirir Oyuncağı elden ele geçirme başlar. Kendi  adını duyunca tepki verir.

8 aylık

Elleri ile tuttuğu iki nesneyi birbirine vurur, iki  parmak ile yakalama nettir İsteklerini ağlamadan belirtir. Örneğin, susadıysa bardağı gördüğünde heyecanlanır, gösterir. Heceleyerek konuşur. Ses ve mimik taklitleri netleşir. Örneğin öksürme, horlama taklitlerini yapabilir. Bardağı kulpundan tutar. Oyuncak arabasını iter. Elini deliklere sokar. Kutunun kapağını kapatır. Baş - baş, bay - bay yapar. Fış fış kayıkçı gibi oyunlar öğretilirse öğrenir ve oynar. Tanımadığı insanlara farklı davranır.

9 aylık

Gündüzleri normal bardak ile su içmeye geçilmelidir. Kendi başına içemez ama denemeye başlar. Oyuncak kovasındaki şekilleri çıkartabilir. Gizlenmiş oyuncağı arar.Alışık olmadığı durumlarda nasıl tepki vereceğini anlamak için güvendiği kişinin mimiklerine bakar. Tutunarak ayağa kalkabilir, ayakta durabilir.

10 aylık

Bilinçli kelimeler başlar (baba, mama, anne, vb). Sekil tahtasına basit şekilleri yerleştirir. Kâğıt ve  kalemi kullanma başlar. Çok ilkeldir ancak izin verilmelidir çünkü el -göz uyumu için önemli bir dönemdir. Basit emirlere tepki  verir. Saklama " oyunlarını sever.

11aylık

Karşılıklı top oynama, ev işi taklidi başlar. Oyuncaklarını oyuncak kovasına koyar, toplar. Bilinçli kelimeleri çoğalır. Kelimeleri taklit eder. Ters çevrilmiş bardağın altındaki oyuncağı bulur. İşaret parmağı ile gösterme başlar. Resimlere bakar. Kesin komutlar verildiğinde yaptığı davranışı keser, yasakları anlar. Yetişkinlerle beraber kitaba bakar. Taklit yolu ile nesneleri uygun deliklere yerleştirir. Bardaktan yardım ile su içebilir. Şişe, kutu, vs. kapaklarını takmayı öğrenir. Televizyonun uzaktan kumandasını eline alıp, açıp kapatıyormuş gibi yapar. Sevdiği oyuncak elinden alınınca itiraz eder.

12aylık

Kısa emir cümlelerini anlar. Sizin yaptığınız ev işlerini taklit eder. Karşılıklı oturduğu­nuzda sizinle top oyunu oynar. Görmesi yetişkinlerle eşit düzeydedir. Bir nesnenin adı söylendiğinde onun ne  olduğunu anlar. Anlaşılır net sözcükler başlar, yaklaşık beş sözcüğü vardır. Taklit yoluyla göz kırpmak gibi yeni davranışları öğrenir. Güvendiği kişilere güler ve kucaklar. İnatçı davranış-arı başlar. Bağımsız ayakta durabilir, yardımsız yürüyebilir

Uzm.Dr.Anıl Yeşildal

Bu  videolar da ilginizi çekebilir
Yaramaz Çocuk Ne Demek?
Hiperaktif Çocuk Nedir?
Yaramazlık & Hiperaktivite Arasındaki Farklar
Yaramazlık ve Hiperaktivitenin Benzerlikleri

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..