Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İlk girişte ÖSS' yi kazanamayanlar kendinizi sakın üzmeyin !

İlk girişte ÖSS' yi kazanamayanlar kendinizi sakın üzmeyin !
 


Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Tablo her yıl nasılsa bu yıl da aynı.

Kimi öğrenciler ve aileler mutluluğun şahikalarında gezinirken kimilerine de hüzün hakim oldu.

Çerçeve değişebilir ancak öz aynı kalacağından yani ÖSS sistemi değişmeyeceğinden bu durumun çok daha uzun yıllar aynı şekilde devam edeceğini söyleyebiliriz.

Ayrıca sınava ilk kez giren lise son sınıf öğrencilerinin ve ailelerinin ezici çoğunluğunda gözlemlediğimiz, şiddetle de karşı çıktığımız genel bir eğilim var ki, anlayışla karşılamamız ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Bahse konu ; ilk girişte üniversite sınavını kazanma takıntısı dır.

Yaşı ilerlemiş veliler ile üniversite öğrencileri ve hatta yüksek öğrenim almamış kişiler bizi daha kolay anlayabileceklerdir. Çünkü sınav dönemindeki yaş evresinde 365 gün çok önemli gibi görünür. Ancak insan hayatının geneli ele alınıp, yüksek öğrenimin önemiyle birleştirilmesi söz konusu olduğunda, bir yıllık süre rahatlıkla ihmal edilmelidir.

Elbette gençlerimizin zaman kaybetmeden hem de ilk girişte güzel bir üniversitenin prestijli bir fakültesine makul maliyetlerle kayıt yaptırmasını isteriz.

Ama ?

Açalım.

Bu ilk yıl sınavı kazanmış olma takıntısı öyle boyutlara varmaktadır ki, bazen aileler çocuklarını adı sanı duyulmamış özel üniversitelere çok yüksek meblağlar karşılığı kayıt bile yaptırabilmektedirler.

Bu iş için onbinlerle telaffuz edilen yenitürkliralarını gözden çıkarabilmektedirler.

Ya da özel üniversite olmasa dahi, gençler hiç istemedikleri bir üniversitenin tercih etmedikleri bir bölümüne bile sırf bu yüzden gidebilmektedirler. İlk girişte kazanamazsam çevre ne der kaygısı.

Neymiş efendim genç bir daha o stresi yaşamasın, bir daha dershaneye gitmesin, hele hele sosyal konjonktürün yarattığı başarı baskısı altında ailece ve bireysel olarak ezilinmesin diye.

Bir yıl elbette ki uzun bir süredir. Ancak katlanılacak olan tekrar sınava girmeyi göze alma fedakarlığı neticesinde, hem 4-5 yıl ödenecek anlamsız özel üniversite parasından kurtulabilir, hem de çocuğunuzun daha iyi bir fakültede nispeten daha iyi bir eğitim almasına olanak sağlayabilirsiniz.

Hülasa; sırf ilk sene kazanmış olmak için girilen üniversiteden pek de hayır gelmez.

İlk girişte kazanmış olmak adına o kadar parayı hem de en az 4-5 yıl boyunca paralı özel üniversiteye vermeyin.

Özel dershaneler karşısındaki tavrımız net olmakla beraber, parayı gözden çıkardınız madem, nispeten daha az bir tutarı bir defalığına özel dershaneye ödeyerek, kalan farkı da gencin, sözgelimi yabancı dilini yurtdışında geliştirmesi için harcayabilirsiniz.

Türkiye’de ki üniversitelerin ezici bir çoğunluğunda bilim adına birşeyler yapılmadığını, ortaokul lise ayarında fasa fiso eğitim verildiğini çok iyi biliyoruz.

Fakat seçilen üniversite ve fakülte yine de önemlidir çünkü hayatınızın ilerleyen yıllarında yaşam tarzınızı, oturup kalkacağınız insanları, hatta seçeceğiniz eşinizi, dahil olacağınız entelektüel sosyal tabakayı hep bu evrede yapacağınız sağlıklı tercihler belirleyecektir.

Kendisini yetiştirmiş ve yığınla üniversite mezununu cebinden çıkarabilen, lise ve daha alt eğitim kurumlarından mezun olanlar üst paragrafta anlatılanlardan hiç şüphesiz müstesnadır.

Bu yazıyı kaleme alan şahsın da, ilk girişte üniversite sınavını kazanamadığını unutmayın sakın.

Sabrın sonu ile

Not: Yukarıdaki yazımda, müstesna kelimesini tıkladığınızda TDK'na ait (Türk Dil Kurumu) sayfa açılacaktır ancak ne yazık ki açılan sayfada ki 4 numaralı pencerede Serbest Fırka yazılacağına, sehven Serbest Fıkra yazılmıştır. Demek ki TDK ' da hata yapabiliyor. Durum yetkililere iletilmiştir. (Sevgili Mustafa Mumcu'ya duyurulur.)

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..