Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

İngiltere de cocuk bakarak eğitim

Pek çoğunuz duymuştur, İngiltere’de ve Amerika’da çocuk bakıp tüm masraflarınızı karşılayarak eğitim alınabileceğini ve çoğunuz endişe içinde beklemiş, yaş sınırı olan 27’yi geçirmiştir ve sonrası tabi ki pişmanlık. İngiltere 27 Amerika ise 25 yaş sınırı ile herhangi bir kota olmadan çocuk bakarak hayatını kazanıp dil eğitimi almak isteyenlere au-pair’lik adı altında bir program sunuyor.

Bildiğim kadarı ile hiçbir sistem au-pair’lik denilen çocuk bakıcılığı sistemi ile dil öğrenmekten daha ekonomik ve kolay değil.

İngiltere özellikle bu işin en kolay uygulandığı yerdir. İngiliz bir ailenin yanında haftada sadece 25 çalışıyorsunuz ve yatacak yer, yemek ve bunun gibi ev içindeki masrafları yanında kaldığınız aile karşılıyor. Size ayrıca haftalık 50 sterlin civarında da cep harçlığı veriyor. Bu ücret neye yetiyor derseniz; her şeye. Eğer bir öğrenci gibi yaşıyorsanız emin olun bu ücret zaten yetecek size. Ancak her akşam dışarı çıkmak, her hafta sonu bir yerlere gitmek isterseniz tabi maddi sıkıntınız olabilir.

Dil okulları ücretli fakat haftalığınızla gayet rahat karşılayabileceğiniz kadar da ekonomik, zira okullar devlete ait liselerin içindedir. Bu liselerde uygun dil kursları bulunur ve neredeyse her semtte bir tane vardır.

Yapacağınız iş çok basit. Çocuk bakımı ve hafif ev işleri. Günde 5 saati geçmeyecek şekilde ailenin çocuklarını alıp okula götürme okuldan alma ve göz kulak olma işlerini yapıyorsunuz. Ayrıca kendi ailenizde olduğu gibi bu ailenin yanında da günde ortalama 1 saat kadar ev işlerinden sorumlusunuz. Bunlar basit ev işledir. Aile, yanından çalışan kişiye cam silme halı temizleme gibi işleri yaptıramıyor ve kanunlar nezdinde de eli kolu bağlı. Yani gelen öğrencileri aileler hizmetçi gibi kullanmasınlar diye kanunu bile var au-pairlik denen programın.

Genellikle gidecek kişiler yanında kalacakları ailenin nasıl insanlar olduğu konusunda da endişelidir. Artık iletişim ve internet son derece ileri düzeyde. Dileyenler ailelerle internette sohbet ediyorlar, dileyenler ise ucuz tarifelerle yurtdışı ile telefonda görüşüyorlar, hatta kameradan bakacağı çocukları canlı gören dahi var.

İngiltere’de au-pairlik programı ile en fazla iki sene kalınabiliyor. Eğer bu süre içinde dönmek isterseniz her an dönebiliyorsunuz, tabi kanunlara göre herhangi bir işten çıkar gibi 15 gün önceden haber vermek gerekiyor.

Gidiş için masraflar 1.000- 1.200 USD civarında. İçinde gidiş uçak bileti, pasaport, vize harcı ve İngiliz aile bulma ücretleri var.

Gittiği evden memnun olmayanlar, oradaki yüzlerce acenteyi arayarak çok kolay değiştirebiliyorlar. Özellikle İngiltere’de çalışan kadın sayısı çok olduğundan yarı zamanlı çocuk bakıcısına ihtiyaç çok fazla ve aileler bu yüzden Avrupa ülkelerinden çocuk bakıcısı alıyorlar.

Bu programdan memnun olan da pek olmayanda var tabi. İyisiyle kötüsüyle en iyi dil öğrenme, pratik yapma şekli yabancılarla birlikte olmaktır ve bu programda buna bolca vaktiniz var. Üstelik bazı au-pair ‘ler bu sistemle okurken dil haricinde pazarlama, satış v.b. gibi sertifika programlarına da devam edip eğitimlerini çeşitlendirebilirler. Ne diyelim yaşım 27’yi aşmamış olsa ben d e giderdim.

Sevgiyle kalın,

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..