İnsan doğası çokeşli mi? / İlişkiler / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '07

 
Kategori
İlişkiler
 

İnsan doğası çokeşli mi?

İnsanların doğasında çokeşlilik kavramı mevcuttur. İnsanların davranış ve hareketlerini sadece doğal yapıları değil, içinde bulundukları toplumun sosyal yapısıda etkiler. Toplumun ahlak anlayışı , kişilerin ruhsal tepkilerini kontrol altında tutar. Bundan ötürü, çok eşli yaşayan kişiler, bir müddet sonra tekeşli yaşamaya karar verebilirler.

Kadınlar, hormonal ve ruhsal yapıları itibariyle, tekeşli yaşamaya daha fazla eğilim gösterirler. Tabii bu konuda da genelleme yapmak mümkün değildir; çokeşli yaşayıp mutlu olan kadınlarda vardır. Fakat erkeklere oranla, sayıca oldukça azdır.

Bir erkeğin başka bir kadına ilgi duyması için mutlak surette fiziksel anlamda çapkınlık yapması gerekmez.
Yaşadığı cinsel ilişkide bile beraber olduğu kişiyi değil de, hayal ettiği kadını düşünen erkekler vardır. Bu insan doğasındaki çokeşliliğin bir yansımasıdır .Kısacası, çapkınlığın herhangi bir bahanesi yoktur.

Peki, insan doğası çokeşliliğe yatkınsa, evlilik nasıl gereçekleşir?

Evlillik , son derece yoruma açık ve çok çeşitli tartışma konusuyla gündeme gelen bir kurumdur.
Erkeklerin çok eşliliğe yatkın olması evliliğin yanlış bir kurum olduğunu göstermez. Evlilik sorunlarının altında yatan şey, evlilik kurumuna ait olmak adına biraraya gelen, erkek ve kadının birbirinden farklı hormonal ve ruhsal yapıya sahip olmalarıdır.

Aşk, insanı aşık olduğu kişiye karşı tek eşli yapabilir. Ama bazen aşık olan insanların bile birbirlerini aldattıklarına tanıklık edebiliyoruz.

Her insanın doğasında güven ihtiyacı vardır. Evlilik çatısı altında bu güven sağlanabilir. Evlenmemiş bekar erkekler için tekeşlilik problem yaratmasa da, evli insanlar da çokeşli yaşam büyük problemler yaratıp, kişiler arasındaki güveni yıkabilir. Evli insanlar, eğer ki belli bir süre sonra çokeşli yaşamaya karar verirlerse, ya eşlerinde problem aranmalı, yada kendilerinde diye düşünüyorum. Gerekirse, aile terapistlerine gidilip aradaki sorunların çözülmesi için mümkün olan gayret sarfedilmeli, olumlu bir sonuç elde edilemiyorsa, boşanmanın her iki taraf içinde daha dürüst bir davranış olacağını savunuyorum.

Karşılıklı güven üzerine kurulmuş, ruhsal anlamda birbirine yakın, sizi birarada tutan sevgi bağının güçlü olduğu ilişkiler yaşamanız dileğiyle...


 
Toplam blog
: 60
: 1987
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

22.06.1970, İstanbul doğumluyum. Finans sektöründe çalışıyorum. Sanata ve edebiyata büyük ilgi duyuy..