Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '12

 
Kategori
İnançlar
 

İnsan vücudu çürümek için dizayn edilmemiştir!

İnsan vücudu çürümek için dizayn edilmemiştir!
 

İnsan vücudunda 100 trilyon kadar hücre bulunur. Bu hücrelerden 50 milyonu her saniye yenilenir. İncebağırsak mukosa hücresinin ömrü 1,4 gün, mide giriş bölgesi (cardia) mukosa hücrelerinin ömrü 9,1 gün, mide çıkış bölgesi (pylorus) mukosa hücrelerinin ömrü 1,8 gün, akciğer alveollerinin epitel hücrelerinin ömrü 8,1 gün, kalın bağırsak (colon) mukosa epiteli hücrelerinin ömrü 10 gün, üst deri (epidermis) hücresinin ömrü 19,2 gün, idrar kesesi (mesane) örtü epiteli hücrelerinin ömrü 66,5 gün, nötrofil akyuvarların ömrü 45 gün, eosinofil akyuvarların ömrü 10 gün, lenfositlerin ömrü 5 günden bir yıla kadar, alyuvarların ömrü 120 gün, karaciğer hücresinin ömrü 222 gün, böbrek hücresinin ömrü 286 gündür.

Vücudumuzun yaklaşık % 60'ı sudur. Erişkin bir insanın ortalama 70 kg olduğu kabul edilirse, vücuttaki toplam su miktarı yaklaşık 42 litre kadardır.

Vücudumuzda birbirinden farklı tam 200 çeşit hücre vardır.

İnsan vücudundaki bütün kasların sayısı yaklaşık 640 kadardır. Vücuttaki bütün kasların bir günde yaptığı toplam iş yaklaşık olarak bir vincin 6 tonluk ağırlığı 50 m yükseğe kaldırmasına eşdeğerdir.

Vücudumuzda 25 milyar oksijen alıcı kırmızı kan yuvarlakları bulunmaktadır. Bunları bir yüzey üzerine yayacak olursak 2.570 metre karelik bir alanı kaplar.

Kalp 1 dakikada vücudumuzdaki kanın tamamını devridaim eder. Kalbimiz normal olarak dakikada 70-72 kere atar. Bu atışa göre 70 yaşındaki insanın kalbi 2.500 milyon kere atmış ve bu süre içinde de 167.561.600.000 kilo kan damarlarımıza pompalamıştır.

Normal bir insan vücudunda bulunan elektrik 25 Wattlık bir lambayı dakikalarca yakabilir.

Kandaki (5 litre) toplam alyuvar sayısı 25 trilyon, alyuvarların üst üste konmasıyla meydana gelen yükseklik yaklaşık 60.000 km, alyuvarların yanyana dizilmesiyle meydana gelen uzunluk 192.500 km,
alyuvarların yüzölçümü 1000 m2'den fazla, kandaki akyuvar sayısı 40 milyar, sinir hücresi sayısı 30 milyar, alyuvarın ömrü boyunca vücudu dolaşım sayısı 300.000, saniyede meydana gelen alyuvar sayısı 2,4 milyon, bir günde meydana gelen alyuvar sayısı 208 milyar, bir sinir hücresindeki mitokondri (enerji santrali) sayısı 10.000'e kadar, bir karaciğer hücresinde bir saniyede yeni yapılan ribosom sayısı 180/s, bir hücredeki kromozomların toplam DNA'larının uzunluğu 2 m, vücuttaki kas sayısı yaklaşık 600, sadece gülerken çalışan kasların sayısı 15, yüzünü buruşturduğunda çalışan kasların sayısı 43, bütün kaslarımızın bir günlük yaptığı iş 6 tonluk bir kamyonu vinç ile 50 m yükseğe kaldıran güce eşdeğer yani yaklaşık 3.106 Newton, kılcal damarların toplam sayısı 30 milyar, akciğerdeki alveollerin sayısı 400 milyon, bir günde akciğerlere giren hava miktarı yaklaşık 10.000 litre, 75 yılda kullandığımız hava yaklaşık 285 milyon litre, böbrekteki nefronların toplam uzunluğu yaklaşık 50 km, böbrekteki glomerulus kılcallarının toplam uzunluğu yaklaşık 25 km, böbrek kanallarının toplam iç yüzeyi 20 m2, deri toplam ağırlığımız 1.115 kg, deri toplam alanımız 1,5-1,8 m2 , 1 cm2 derideki toplam kılcal damar uzunluğu yaklaşık 1 m, deriden bir günde düşen keratinli ölü hücreler 10 gr/gün, derideki sinir liflerinin uzunluğu 80 km, terbezi sayısı yaklaşık 2 milyon, kafa derisindeki yağ bezi sayısı yaklaşık 120.000, derideki toplam hücre sayısı yaklaşık 100 milyar, derideki duyu alıcıları sayısı yaklaşık 60 milyon, günlük ter miktarı 800 ml kadar, azamî günlük ter miktarı 18 litre, göz retinasındaki hücre sayısı 127 milyon, gözün ayırabileceği aynı rengin farklı tonları yaklaşık 200, idrak edebileceğiniz aydınlık dereceleri yaklaşık 500…

Tek bir dakika içerisinde 1.025 cm küplük havayı içimize çeker 4 kilograma yakın kanı vücudumuz içinde devrederiz.

O kadar çok karbon taşırız ki bunları bir araya toplayıp kullanmak mümkün olsa 9.000 adet kurşun kalem yapabiliriz. Ayrıca vücudumuzda 2.200 kibrite yetecek kadar fosforumuz, 250 gramdan fazla sülfürümüz, bir kaşık dolusu magnezyumumuz, 5 cm boyunda bir çivi yapacak kadar demirimiz vardır.

Gelmiş geçmiş her bir insanın parmak izi, ayak topuğu izi, gözünün şekli birbirinden farklı olduğu gibi dilinin izi diyebileceğimiz dilinin üzerindeki şekiller de farklıdır. Parmak izine benzer şekilde, herkes tek ve benzersiz bir dil izine, göz izine, ayak topuğu izine sahiptir.

Doğduğumuzda yaklaşık 270 kemiğe sahip oluyoruz, ancak gelişim süreci boyunca kemikler eriyip birbiriyle kaynaşıyor ve yetişkin olduğumuzda sadece 206 kemiğimiz kalıyor.

Mide mukozasının dış tabakası ömrü çok kısa olduğu için 3-4 günde yenilendiğini biliyor muydunuz? Eğer yenilenmeseydi, midenizdeki yiyecekleri hazmetmek için kullanılan güçlü asitler, aynı zamanda midemize de zarar verecekti.

Burnumuz köpekler kadar hassas değildir, ancak 50 bin farklı kokuyu hatırlayabilir.

İnce bağırsağın uzunluğu yetişkin bir insanın boyunun yaklaşık 4 katı uzunluğundadır. Eğer geriye doğru katlanmasaydı, 5-6 metrelik uzunluğu karın boşluğuna sığmazdı.

Bakterilerin cildimiz için gerekli olduğunu biliyor muydunuz? İnsan vücudunda cildin her santimetre karesinde yaklaşık 32 milyon bakteri yaşıyor. Bunların büyük bir çoğunluğu zararsızdır.

İnsanlar ayaklarından da terler. Bir çift ayak 500 bin ter bezine sahiptir ve günde yarım litre ter oluşturabilir.

Hapşırık havada saatte 161 km hızla gidebiliyor. Bu nedenle hapşırınca burnunuzu ve ağzınızı mutlaka bir mendille kapatmalı, fakat hapşırığınızı tutmaya çalışmamalısınız.

Eritrosit olarak bilinen kan hücreleri bikonkav (iki yanı çukur) diskler şeklindedir. Kan uzun bir yolda seyahat eder. İnsan vücudunda yaklaşık 96 bin 560 km kan damarı bulunuyor. Çok çalışkan olan kalp her gün damarların içine 7 bin 571 litre kan pompalıyor.

Tükürüğünüzün içinde yüzmek istemeyebilirsiniz, fakat biriktirseydiniz bunu yapabilirdiniz. Çünkü, bir ömür boyunca insan 25 bin litre tükürük üretiyor. Bu miktar 2 yüzme havuzunu doldurmaya yeter.

60'lı yaşlarda, erkeklerin yüzde 60'ı ve kadınların yüzde 40'ı horluyor. Horlama ortalama 60 desibelken, horlama seviyesi bazı kişilerde 80 desibelin üzerine çıkabiliyor. 80 desibel seviyesindeki ses havalı matkabın çıkardığı ses kadar yüksektir. 85 desibelin üzerindeki sesler insan kulağına zarar verdiği saptanmıştır.

Bir insanda ortalama 100 bin saç kılı bulunurken, sarışınlarda bu sayı ortalama 146 bin. Siyah saçlı insanlar yaklaşık 110 bin saç kılına sahip, kahverengi saçlı insanlarda ise 100 bin saç kılı bulunuyor. Kızıl saçlı insanların ise saç kılı daha az yaklaşık 86 bin kadar.

Eğer el tırnaklarınızı ayak tırnaklarınızdan daha sık kesiyorsanız, bu doğaldır. El tırnaklarımız daha çok kullanıldığı için daha hızlı uzuyorlar. Elimizin tırnakları 0,5 - 0,6 mm hızla uzar. Yani kesilmezlerse yılda 2,5 - 3,0 santimetre uzunluğa ulaşabilirler. Ayak tırnaklarının uzama hızı bunun dörtte biri kadardır. En hızlı uzayan tırnak orta parmağın tırnağıdır.

Vücudumuz "sindirim", "dolaşım", "boşaltım", "sinir", "solunum", "lenf", "üreme", "iskelet" sistemlerinden oluşuyor.

Bilim ve özellikle tıp onca gelişmesine rağmen vücudumuzu tam anlamıyla tanımlayabilmiş değil.

Ama gördüğümüz kadarıyla mükemmel bir sistemler bütünü.

Vücudunuzdaki bu olup biten işlemlerin, çalışıp duran sistemlerin kaçından haberdarsınız, kaçına hükmedebiliyorsunuz?

Hangi akıl bu kadar mükemmel ve üstelik hiçbir birine benzemeyen bir vücut yapısının çürüyüp toprak olsun diye boşu boşuna, oyun eğlence olsun diye var olduğunu, yaratıldığını söyleyebilir?

Hangi akıl bu sistemlerin tasadüfen, kendi kendine, bir tasarlayan, bir yaratan olmadan oluştuğunu söyleyebilir?

Vücudumuzu, kainatı tasarlayıp, yoktan var eden biri var. O Allah(c.c.)!..

Yeryüzünde ne yapmamız gerektiğini yazan bir kitap var. O Kur’an-ı Kerim!..

Nasıl bir insan olmamız, neleri nasıl yapmamız gerektiğini yaşayarak bize gösteren bir örnek var... O Hz. Muhammet(s.a.v.)..

Akıl sahibi insan vücudu üzerindeki sanatları görüp önce kendini tanır sonra Allah’ı bilir ve Allah’a tam bir kulluk içinde, Kuran-ı Kerim’de emredildiği gibi, Hz. Muhammet’in örnek ve önderliğinde dosdoğru olur..

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..