Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '13

 
Kategori
Hukuk
 

İnternet üzerinden hakaret ve hukuk

 

2012 Eylül aylarında bir haber medyada yılın konularından olmuştu.
 
Haberin başlığı şöyle;
 
“Cumhurbaşkanı’na Facebook’tan hakarete hapis”
 
İnternet üzerinden yapılan hakaretler günümüzde ceza hukuku anlamında işlenen suçların başına geliyor. Klavye arkasından kendi hesabımızdan yada sahte hesaplar ile dilediğimiz kişi hakkında dilediğimiz sitelerden birisinde yazılar yazabiliyoruz. Peki bunun ardından bizi bekleyen sıkıntı ne?
 
İnternet hukuku alanında yaptığım çalışmalar ve gerekli bilgi kütüphanem sayesinde bu sorunun cevabını beraberce bulalım. İnternet ortamında bulunan tüm veriler günümüzde kayıtaltına alınmaktadır. Daha önceleri IP adresleri ve diğer bilgilerin kayıt zorunluluğu olmaması nedeniyle bu konuda bir çok mağduriyetler yaşanmıştı ancak gerek yasalarımız gerek servis ve altyapı sağlayıcılarımız bu konuda artık çok daha sıkı takiplerde bulunmaktalar.
 
İnternet ağının başına yer sağlayıcısı gelmektedir. Yer sağlayıcısı, internet üzerinde bulunan yazıların, resimlerin ve bunun gibi diğer tüm verilerin özel sistem odalarında sunucular içerisinde saklanması işini yapar. Yer sağlayıcısından alınan hizmeti içerik sağlayıcı kullanır. İçerik sağlayıcı, bu sunuculara çeşitli yollardan bilgi ve verileri yükleyerek internet üzerinden dileyen kişilerin erişebilecekleri şekilde yayına açar.
 
Sorumluluk ise bu aşamada karşımıza çıkmaya başlıyor. Çünkü internet üzerinden işlenen bir hakaret suçunda savcılık yer sağlayıcıya bu hakaretin yüklendiği sunucunun kime ait olduğunu ve hangi tarihte kim tarafından bu verinin girildiğini soruyor. Yer sağlayıcı bu sorunun arından  içerik sağlayıcısının bilgilerini savcılığa iletecektir. İçerik sağlayıcı kendisi bu verileri yükledi ise sorumluluk kendisinindir, ancak bir haber sitesi olan içerik sağlayıcının haberine yorum olarak girilen bir hakaret var ise o hakareti giren kişinin bilgileri bu sefer savcılığa ulaştırılacaktır.
 
Tüm bu sürecin ardından aranan kişinin tespit edilmesi işlemine geçilecek ve eğer ki kişi ülke içinden bu işlemi gerçekleştirdi ise tespit edilmesi çok da zor olmayacaktır. Ancak kişinin yurtdışında olması yada yurtdışına ait bir IP’yi kullanarak bu olayı gerçekleştirdi ise tespit aşaması çok daha uzun olacaktır kimi zaman da tespit edilemediğinden savcılık takipsizlik kararı vermektedir.
 
Bu aşamada internet alanında yaptığımız çalışmalar ve internet sektörünün içinden gelen bir ekip sayesinde süreci titizlik ile takip ederek, bilgi ve birikimimizi müvekkillerimizin mağduriyetini en kısa zamanda gidermek için kullanmaktayız.
 
Av. Mustafa Kemal Batur
 
Toplam blog
: 2
: 368
Kayıt tarihi
: 19.02.13
 
 

Ankara Barosu Avukatlarından Mustafa Kemal Batur, D. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu ..