Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '09

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

İnternette korsan açılımı

İnternette korsan açılımı
 

Çözüm için tarafları anlamak şart...


İnternet hayatımıza girdiği günden beri hayatımızda birçok şeyin değiştiğini görebiliyoruz. İnternet insanlara hizmet sunmak, uzağı yakın etmek ve en önemlisi iletişim teknolojisinden atılan en önemli adım olarak bilinse de hala internet kullanımının kötü sonuçlar doğuracağına inanan kesimler çok fazla. Her yeniliğin iyi olduğu kadar kötü yönleri de vardır. Ama bilinmesi gereken insanoğlunun her zaman bu ihtiyaçları kendi iradesiyle yönetmesidir. Kısaca düğmeye basıp açmak ve kapamak gibi…

İnternet sitelerine en fazla yasak uygulayan ülkelerin başında geliyoruz. Yaklaşık olarak 6, 000 adet site internet sağlayıcısı tarafından erişimi engellenmiş durumda. Bu sitelerin 2000 den fazlası Müyap'ın başvurusu sonucundan erişimi engellenen siteler olarak bilinmektedir. İşin aslı Korsan… Ülkemizde korsana çözüm bulmak isteyen büyük firmalar bu yasakçı idare yöntemi ile korsanın önüne geçmek istiyorlar ama bu mümkün olmuyor. Bilindiği üzere yasağı delmek için her zaman yeni girişimler olacaktır. Bunun için orta yolu bularak, insanlığın yararına olacak bir şekilde adımlar atmak projeler geliştirmek en mantıklı çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Son olarak dünyaca ünlü iki site Myspace ve Last Fm Müyap tarafından kapatılmak istendi. Neden olarak ise bu sitelerin telif hakkı ödemeden müzisyenlerin şarkılarına sitelerinde yer vermesidir. Konunun detayında ise bu girişimlerin sanatçıyı korumaktan ziyade yapımcıları, müzik şirketlerini korumak olduğunu anlayabiliyoruz.(1)

Korsanı engellemek için dünyaca ünlü firmaların başvurduğu yollar büyük kazanç sağlayarak yapımcıya, sanatçıya geri dönüş sağladığı görülmektedir. Örneğin Nokia firması sattığı her telefon içinde küçük bir payı müzik yapımcılarına aktararak telefona indirlen müziklerin yasal olmasını sağlarken. İtunes gibi dünyaca ünlü firma ise kullanıcılarına özel hizmet vererek kazancından belli bir pay vererek korsana çözüm bulmuşlardır.

Peki ülkemizdeki korsan sorunu nasıl çözümlenecektir. Sanatçıların emeğine saygı göstermek için orijinal eserleri tercih etmek gerekir. Ama bulunduğumuz ekonomik zorlukların yanında, yapımcı firmalar tarafından belirlenen yüksek fiyatlar arasında albüm almaya insanlarımızın bütçesi el vermemektedir. İnternet kullanıcıların paylaşım olarak adlandırdığı aldığımız bir albümü sevdiğimiz bir insanlar paylaşmayı bile korsan olarak algılanmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Korsan konusunda cezanın kullanıcılardan çok bu işlerden gelir sağlayanların bir bedel ödemesi gerektiği örnekleriyle ortadadır. İnter sağlayıcılarına sınırsız paketler satarak kullanıcılardan daha fazla para kazanırken, bu sınırsız kullanım alanını ne için belirlediği gerçekten sormamız gerekmektedir.

Çözüm; İnternet kullanıcı olup, korsandan uzak duran, ya da bugüne kadar korsan olarak tanımlanan yazılım, müzik, video, film, kitap gibi telif hakları içeren ürünlerden en az birine sahip olmuşuzdur. Bu durum kullanıcı olarak bizi suçlu yapmaz. Sanatçıların ürettiklerine karşı sonsuz saygımız var fakat yapımcılarında şeffaf bir biçimde sanatçılara ne kadar pay verildiğini, firmalara ne kadar kaldığını şeffaf bir şekilde gözler önüne sermelilerdir. Aldığımız orijinal bir kitabın, albümün ya da filmin gerçek yaratıcısı olan sanatçılar ile yapımcıların ne kadar bir oranla bu eserlerden kazanç sağlamaktadırlar. Bizlerin paylaşım olarak adlandırdığımız ama firmalar tarafından korsan yayın satan tezgahtarlarla aynı kefeye konduğumuzu her internet kullanıcısının bilmesi gerekmektedir. Yasakçı ve kar marjı yüksek bir ticaret anlayışı ile bu sorunun çözümden çok çözümsüzlüğe gideceği ortadadır.(2)

Son olarak internet kullanıcıları hedef alan, ağır maddi cezalar ödemeye dayalı bir sistem oluşturmaya çalışan büyük firmalar, bu girişimlerini karara bağlamak istiyorlar. Unutulmaması gereken ise her yasağın bir açığı bulunur ya da sizi ağır bir cezaya çarptıran firmadan bir daha alışveriş yaparak para kazanmasını ister misiniz? Bu sizi kazıklayan firmadan, gidip tekrar alış veriş yapmak gibi bir şey olur. Belki de büyük yapımcıların hedefi bu. Ya sanatçılar ne olacak?

(1)www.hafifmuzik.org

(2) Serdar Kuzuoğlu Yazısı

Kaynak: www.sozumuzvar.com

 
Toplam blog
: 32
: 823
Kayıt tarihi
: 12.03.09
 
 

29 yaşındayım Adanada yaşıyorum. Kendime ait bir kırtasiye dükkanım var. Aynı zamanda İşletme mez..