Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '08

 
Kategori
Siyaset
 

Irak ve PKK

Irak ve PKK
 

Sınırötesi operasyon devam ederken siyasi ortamda tartışma hızlanıyor...


Türkiye'nin terör örgütü ile mücadelesinde sürekli söylediğimiz gerçek, terörün silahla bitirilmesinin imkansız olduğu. Silahla bitseydi, Amerika Birleşik Devletleri El-Kaide'yi bitirmiş olmalıydı, ne yazık ki öyle olmuyor. Küreselleşmenin etkisi teröre de yansıyor ve uluslararası mücadele ve işbirliği olmadığı sürece terörün bitmesi daha da imkansızlaşıyor.

Bu söylediklerimizi Türkiye'nin Irak'a sınırötesi operasyonu ve PKK ile mücadelesinde sıklıkla görüyoruz. 19 Şubat 2008'de başlayan operasyona karşı özellikle Kürt lider Barzani ve diğer dünya liderleri şiddetle karşı çıkıyorlar. Bölgesel Kürt yönetiminin başkanı olan Mesud Barzani <ı>''Bu harekat Irak'ın egemenliğinin ihlalidir.'' diyor. Barzani'nin söylemek istemediği ise ortada bir Irak egemenliği olmadığıdır. Öte yandan, fiili olarak ortada bir Irak Devleti de yok! Türkiye Irak topraklarına ABD'nin müsaadesiyle ''sınırlı'' ve ''geçici'' olarak giriyor ve sözde egemen olan Irak'ın bölge yöneticisi de karşı çıkıyor!

Londra'da yayınlanan El Kuds El Arabi gazetesinin genel yayın yönetmeni Abdulbari Atwan 27 Şubat 2008 tarihinde <ı>''Irak: İşgal altında 'egemenlik' '' başlıklı bir yazı yazmış ki her kelimesine katılıyoruz. Irak Başbakanı'nın ve bölgesel yönetimin ''işgali kınayarak'' vahim bir yanlışa düştüğünü söyleyen Atwan; 2003'te başlayan ABD işgalini destekleyen bu insanların büyük bir terbiyesizlik içinde olduğunu yazmış. Irak'taki egemenliğin ABD askerinin girmesiyle ABD'nin eline geçtiğini görmeyen liderler sözde egemen olan bir Irak'tan bahsediyorlar ve bu yüzden Türkiye operasyonuna karşı çıkıyorlar.

Yazarın belirttiği gibi Türk operasyonunu kınayanlara sormamız gerekiyor; sınırlı ve geçici bu operasyon ''kınanacak nitelikte'' ise sınırsız ve kalıcı Amerikan işgali nedir? Amerikan işgalinin cici, Türk operasyonun kınanıcı olması neye dayanıyor, aradaki fark nedir?

Irak topraklarında 170 bin Amerikan askeri bulunuyor ve bu Irak ''egemen'' oluyor. İnsanın içinden <ı>''Hadi canım siz de'' demek geliyor...

Dünya üzerindeki herhangi bir terör örgütünün bitmesi için en gerekli olan uluslararası işbirliğidir. Irak egemen olsaydı Türkiye'nin bu operasyonu yapmasına gerek olmayabilirdi. Bu operasyondan büyük ihtimalle sonuç elde edemeyeceğiz; çünkü devamını getirecek uluslararası mutabakat yok. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği PKK'yı ''terör örgütü'' ilan etmekten başka hiçbir şey yapmıyor. Amerika kendisinin yıllardır bulunduğu Irak'tan Türkiye'nin çabucak çıkmasını istiyor. Halbuki, Birleşmiş Milletler milli güvenlik için sınırötesi operasyon yapmayı meşru kılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri PKK'nın İran'daki kolu olan PEJAK'ı ise terör örgütü saymıyor! Milliyet gazetesi yazarı Can Dündar'ın 23 Şubat 2008 tarihli yazısından alıntılayalım: '' '' Örgüt, Amerika'nın tavır değişikliğini nasıl yorumluyor?" dedim.
Güldü uzman...
"Washington, Türkiye'ye tavrını değiştirmiş gibi görünse de unutmayın ki hâlâ PKK'nın İran'da mücadele veren kolu PEJAK'ı 'terör örgütü' ilan etmedi ve o kanaldan silah yardımı yapmaya devam ediyor" dedi.''

Görüldüğü üzere ABD'nin ve AB'nin PKK konusundaki desteği eksik olduğu sürece, Irak ''egemen'' olmadığı sürece, istersek PKK'ya karşı yüz kere sınır ötesi operasyon yapalım; sonuç gelmez. Üstelik parlamentomuzda <ı>''PKK siyasal örgüttür.'' diyen bir partiyi de hala barındırıyoruz, değil mi?

<ı>Not: Abdulwari Atwan'ın yazısına http://www.ntvmsnbc.com/news/437301.asp <ı>adresinden ulaşabilirsiniz...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..