​ İran 59 Kürdü idam edecek / Siyaset / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '14

     
    Kategori
    Siyaset
     

    İran 59 Kürdü idam edecek

    İran 59 Kürdü idam edecek
     

    İran’daki gergin siyasi ortam büyük bir hızla artıyor. Arap baharından nasibine uzanamamış(!) memlekette ‘insan hakları ihlal ediliyor’ çıkarımı bile yetmiyor durumu özetlemeye.

    Siyasiler ve İnsan Hakları Örgütleri Ruhani’yi seçim vaadlerini gerçekleştirmemekle suçluyor. İran’daki her kesimden bireylerin haklarını yok saymayacağını, bu konuda ve siyasi mahkumların durumunu onaracağı söylemlerinde bulunduğu halde; seçimlerden sonra hiçbir olumlu yönde yaptırımda bulunmadığı ifade ediliyor.

    İnsan Hakları Örgütlerinin yayınladığı bildiride, hukuki anlamda yaraların sarılmadığı belirtiliyor. 2014 Ocak ayından itibaren İran’da 176 kişi idam edilmiş. BM’in raporuna göre 2013 yılında idam cezalarında dünya ülkeleri arasında İran 1. geliyor.

    Peki biz ne yapıyoruz? Onların çaresizliğinin ne kadar farkındayız? Belki de haberimiz bile yok çoğu olanlardan. İran'da bir kadın tecavüzcüsünü öldürdüğü için idam edildi haberiniz var mı? Revaçta olan ve rant kokan meselelerin konuşulmasından geriye hiç zaman kalmıyor mu?

    İnsan kendi memleketi için de empati yapmıyor değil hani. Bizim ülkemizde demokrasinin temelleri zamanında Gülhane Parkı’nda Tanzimat Fermanı ile atılmasaydı; belki de ‘Allah yardımcıları olsun’ deyip geçemezdik, belki şimdi hiç olmayan haberimiz de o zaman olurdu muzdaripdaşımızdan. Hoş, şimdi çok mu demokratiğiz? ‘Müslüman öldürülüyor’ dendiğinde ayağa kalkıyoruz, oturanları suçlayarak iyi bir iş yaptığımızı düşünüyoruz da; ‘Yahudi öldürüldü’ dendiğinde içimizden ne diyoruz söylesene!  ‘Müslüman öldürülüyor’ dendiğinde kayıtsız şartsız insan haklarından bahsederken, Yahudi öldürüldüğünde ‘ne yapmış da öldürmüşler’ diyoruz. Şimdi bir de Kürtlerin Müslüman olmadığını düşünelim, neler olurdu tahayyül edebiliyor musunuz? Sınırlar için birbirini vuran halklar bir de farklı dinden olsalardı, Güneydoğu için sadece ‘kanayan yara’ ifadesini kullanmak yeter miydi? İran’daki Kürtler şu an ana akım haber bültenlerinde yer bile almazken..!

    Bir şeyi savunurken ona buna taş atmadan savunmayı, meseleleri birbirine karıştırmadan kendi içinde tartışmayı da öğrenemedik biliyorum. Bu şekilde ‘tarafgir’ olmanın dayanılmaz hafifliğini vicdanınızda mı hissediyorsunuz gerçekten? Mısır'ı savunurken 'Hani geziciler niye ses çıkarmıyor', Suriye'yi savunurken 'Mısır destekçileri bizi görmüyor mu' vs.. gibi ucuz kinayeli, bu anlamsız, hiç bir işe yaramayan cahile ezberletilmiş politika ağızlarını bırakalım. Böyle gidersek mazlumu savunmaktan ziyade kendini savunan bireyler olacağız. Kutuplaşmaktan başka ne işe yarayacak?

    En azından unutmamalıyız ve unutturmamalıyız, her tarafa yazmalıyız…

    #İran59KürdüİdamEdecek

    #Iran59KurdanDikuje

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 88
    Kayıt tarihi
    : 08.05.14
     
     

    Marmara Üniversitesi - Ekonometri ..