Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '13

 
Kategori
Dünya
 

İran'da nükleer silaha dur ve ABD ve İsrail dünya barışı

İran'da nükleer silaha dur ve ABD ve İsrail dünya barışı
 

İran nükleer silahlar konusunda geçici anlaşmaya onay verdi. 

Bu anlaşma kalıcı bir anlaşma değil, başlangıç olan bir anlaşma

Böylelikle yaklaşık 7 milyar dolarlık bir ambargo dilimi serbest bırakıldı.

Amerika başkanı bu durumu barışa atılmış tarihi bir not olarak düşerken ve alkışlarken, İsrail temkinli açıklamalarda bulundu ve bu durumun eskiye göre önemli bir değişim içermediğini ifade etti. 

Amerika başta olmak üzere diğer nükleer silaha sahip ülkeler İran'ın nükleer silah geliştirmesine olanak olmadan yıllardan beri uyguladıkları ambargonun sonucunu aldıklarını ya da sonuç için başlangıç olduğunu düşünüyorlar.

İsrail ise en büyük düşmanlarına karşı hiç de olumlu bir tavır içinde değil. 

İşin en önemli nokktası ise İran'ın nükleer silah üretmesine karşı çıkanların ve barışı savunan tüm ülkelerin hepsinin nükleer silaha sahip olmaları. 

Yani nükleer silahlanmada yeni ve güçlü bir ortak istemeyen ülkeler İran'a karşı çıkıyor ve ABD'nin yaptırım uygulamasını memnuniyetle karşılıyorlar.

Nükleer silahlara sahip ülkelerin aynı zamanda zamanda birleşmiş milletlerin daimi üyeleri olmaları da dünya barışı masalının başka bir kayde değer tarafını oluşturmaktadır. 

Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin nükleer silahlarının olması, bu ülkeler ABD güdümünde oldukları için çok önemli ve kayde değer gözükmez iken 200-300 kadar nükller başlık bulunduran İsrail'in İran'ın nükleer silahlamasına karşı çıkması ve barışı savunması da başka bir tezatlık örneği olarak ortaya çıkıyor.

Tüm bunların ötesinde İran uzun zamandan beri el altında ABD ile yaptığı alış verişi resmiyete döküyor ve ülke ihtiyaç ve çıkarlarına göre hareket ederek daha fazla ekonomik gelişme için anlaşma yolunu seçiyor. 

ABD'nin İran'ı ekonomik olarak nasıl da sıkıştırdığının açık ve net kanıtı İran'ın nükleer müzakerelere başlamış olmasıdır. 

Aslında dünya psikopat ruhlu amerikalılara göre ikiye ayrılmış durumda. 

Nükleer silahı olanlar ve diğerleri.

Nükleer silah sahibi ülkeler kulübünde ne kadar az ülke olursa o kadar dünya kolay yönetilir. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..