Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '09

 
Kategori
Haber
 

İran'da tutuklanan Fransız öğrenci casus mu

İran'da tutuklanan Fransız öğrenci  casus mu
 

Bu gece de sihirli halımızla biraz da İran'a uzanalım. Sınır Tanımayan Gazeteciler şimdi de İran'da 1 Temmuz 2009'da tam da ülkeden ayrılmak üzereyken Tahran Havaalanı'nda tutuklanan Fransız Üniversite öğrencisi Clotilde Reiss için kaygılanıyorlar. Isfahan Üniversitesinde öğrenci asistan olarak çalışan Reiss, casus olmakla suçlanıyor.

Yakınlarının Sınır Tanımayan Gazeteciler'e verdiği bigiye göre Reiss'in dijital kamerası, devlet başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın şüpheli seçim zaferi sonrası İsfahan'da meydana gelen gösterilerin fotoğraflarını içeriyor.

Clotilde Reiss'in gönderdiği e-maillerde gösteriler hakında bilgi ve fotoğrafları da varmış.
Reiss'in tutuklanması, İran'ın 12 Haziran'dan beri uyguladığı planı, tipik baskıyı gösterdiğini söylüyor Sınır Tanımayan Gazeteciler. Uluslararası topluluklar, öğrencinin derhal serbest bırakılması için yazmalıdır diye ekliyor Sınır Tanımayan Gazeteciler.

Reiss Tahran'daki şu çok meşhur Evin Cezaevi'ne konmuş. Belki okuyanınız olmuştur. Okumadıysanız da linki aşağıda. Bir İranlı blogcunun hapishanede ölümü ile ilgili bloğumuzda, kendi halinde blog yazarı olan Mir Sayafi'nin İran yöneticilerine hakaret suçundan hapse atıldığını ve daha sonra da İslam'a hakaret suçlamalarının gelmekte olduğunu, bu suçlamalara dayanamayan Mir Sayafi'nin kendisini öldürmeyi düşündüğünü avukatının haber verdiği hapishane görevileri ve doktorların ilgisiz kaldığını hatırlayacaksınız. İşte o cezaevi EVİN.

Reiss'in tutuklandığı konusundan 2 Temmuz'da haberdar olan Fransız konsolosluğu yetkilileri, onunla henüz yüzyüze konuşma olanağı bulamamışlarsa da telefonla düzenli olarak görüşebilmişler.

Siyaset Bilmi okumakta olan Clotilde Reiss'in ilgi alanı da İran. Şubat 2009' dan beri İran'daymış.


Şimdi dünyanın gözü önünde meydana gelen protesto ve gösterilerin fotoğrafını çekme nedeniyle suçlanmak ne kötü...

Blog yazarının hapishanede ölümü
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=169785

http://www.ifex.org/iran/2009/07/08/french_student_held/

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..