Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

İrmik helvası

İlkokuldayken bir akrabamızın  5 gün 5 gece süren bir nişanına Bursa'ya gittik. Benim için bir ilkti.

Köşkün bahçesinde ocaklar kurulmuş, ahçılar yemek yapıyordu.

Bolulu bir ahçı hergün kazanlarla irmik helvası yapıyor,  anında bitiyor, tekrar yapıyordu.

Daha önce de bahsettiğim gibi annem yemek yapma da ustaydı. Ahçıyla sohbet ediyor ama helvanın püf noktasını öğrenemiyordu. Sonunda son gün Ahçı anneme irmik helvasının tarifini verdi.

O günden beri de bizim evde irmik helvası böyle pişer. Annemin vefatından sonra da ben bunu 37 senedir o tarifle pişiriyorum.

Bugün kuzenim gelecek ona irmik helvası yaparken tarifi sizinle paylaşmak istedim.

Gerçekten çok farklı bir tarif... Çünkü içinde yumurta var..

İRMİK HELVASI:

Malzemeler:

 1/2  kg irmik

250 gr Tereyağ +Sana Yağ (sizin tercihize göre)

500 gr toz şeker

    1  kg süt

     2 adet yumurta sarısı

     fıstık (ne kadar koyarsanız)

Yapılışı:

Sütün yarısını  bir tencereye koyup şekerin tamamını içine dökün şeker eriyene kadar ısıtın.

Sütün diğer yarısına 2 yumurta sarısını ekleyip mikserle veya el blenderı ile çırpın ılınmış

şekerli sütü de ekleyip bir kez daha çırpın. Bu şeker+yumurta ve süt karışımı beklesin.

Sonra yağı tencerede eritin kaynamadan irmiği ilave edip 10 dakika kısık ateşte kavurun.

Ateş hızınızı ona göre ayarlayın helva pişene kadar ateşinizin ayarıyla oynamayın.

Seramik ocaklarda 3 iyi bir ayar. 10 dakikanın sonunda fıstığı ilave edin ve 10 dakika

daha kavurun. Pişirdiğiniz ne oulrsa olsun lezzeti kokusundadır. Eğer irmiğin o muhteşem

kokusunu hissediyorsanız kavurma işleminiz tamamdır. Biraz çiğ kokuyorsa o güzel kokuyu

hissedene kadar biraz daha kavurun.

Ocağın ayarı aynı kalacak şekilde sütlü karışımı ekleyip iki üç kez karıştırın.Ağzını kapayıp

suyunu çekene kadar (bu süre 2-3 dakika kadardır) bekleyin. Suyunu tamamen çekince altını

kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın.

Helvanızın fark yaratabilmesi için en önemli nokta:

Helvayı kaşıkla değil spatulayla kat kat karıştırın. O zaman iri altın tozu gibi tane tane dökülecektir.

Bu helvayı kahverengi şekerle de yapabilirsiniz, rengi daha koyu olur ama tadında bir fark olmaz.

Şeker miktarını da daha azaltabilirsiniz.

En önemlisi bazıları bir avuç şekeri ayırıp parlak olması için pişen helvanın üzerine serpip

demlendiriyorlar. Parlak yapıp yapmadığını bilemem ama helvayı yapışık yaptığı kesin...

DENERSENİZ PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ.

Eminim ki irmik helvasının sunuşunu siz çok güzel yapacaksınızdır.

Bir çok lokantada da sunulduğu gibi dondurmayla sunabilirsiniz.

Ben önceden helvayı pişiriyorum. Sunum sırasında kullanacağım irmik helvasını micro dalgada ısıtıp

küçük yuvarlak bir kaseye bir miktar helva koyup, kasıkla içine bir çukur açıyorum ve önceden derin

dondurucudan çıkarttığım MARAŞ DONDURMASI (diğerleri çabuk eriyor) ndan bir miktar koyup

üzerine tekrar helva koyup kapatıp sunucağım tabağa ters çevirip ikram ediyorum.

Burada bir püf noktası söyleyeceğim geçenlerde kızım bu uygulamayı yaparken uyarmama rağmen

kaba koyduğu helvayı kasıkla çukurlaştırırken çok bastırdı sonuç hüsrandı. Çünkü kalıptan çıkarken

yarısı kalıpta kaldı .Bu nedenle güç gösterisine gerek yok . Seviyormuş gibi çukuru açın lütfen.

Püf noktsı:

Eğer pilavınızı da demlendikten sonra kaşık yerine spatulayla enine enine yukardan aşağı doğru

karıştırırsanız daha tane tane olur. Ben bunu gittiğim bir sushi kursunda öğrenmiştim. Çok Başarılı..

Sevgilerimle...

 

 

 

 
Toplam blog
: 6
: 3939
Kayıt tarihi
: 30.07.07
 
 

Sevgi dolu tenceremin kokusunu meltem esintisi size ulaştıracak buna inanıyorum. Dostluk ve y..