Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Gülşah Özcanalp Göktekin

http://blog.milliyet.com.tr/gulsah.goktekin

09 Ekim '12

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İş görüşmesine hazırlık soruları

İş görüşmesine hazırlık soruları
 

İş görüşmesi


Bazı kamu personellerinin dışında, profesyonel iş hayatında bulunan herkes hayatında en az bir işe alma/ işe girme görüşmesi yapmıştır. İşe alım görüşmelerinde genel olarak üç rolden birini üstleniriz: Ya iş arayan ya işveren ya da işe alım uzmanı.

İş arayan tarafında neler oluyor?

Eğer işe girme görüşmesini birden fazla yaptıysanız, yavaş yavaş süreci öğrenmeye başlarsınız. Size ne soracaklarını, sizin ne cevap vereceğinizi, özgeçmişinizde sorun oluşturabilecek noktaları ve buna benzer pek çok detayı önceden tahmin etmeye ve bu tahminlere göre kendinizi hazırlamaya başlarsınız. Şayet bu görüşmeler 10’lu rakamlara ya da fazlasına ulaşırsa, yanıtlar standartlaşmaya, örnekler zorlanmadan verilmeye ve hatta eğer uydurduğunuz bir başarı hikayesi varsa, hikayeniz daha gerçekçi olmaya başlar. Artık görüşmelerden sonra kendinizi değerlendirmeniz 10 saniye, görüşmeciyi değerlendirmeniz ise dakikalar hatta saatler sürer. Sorular anlamsızlaşmaya, görüşmeciye güven azalmaya başlar.

İşveren / işe alım uzmanı tarafında neler oluyor?

İşe alım yapan görüşmeci de benzer bir süreçten geçer. Görüşme sayısı arttıkça insanların gizemleri çözülmeye, standart cevaplar sıkmaya, sorular görüşmeci için de anlamını kaybetmeye başlar. Özgeçmişteki hatalar daha belirgin olur ve göz kaçırmalar heyecandan farklı anlamlar taşıma noktasına gelir. Yanlış seçimlerden sonra kurumlarda yaşanan süreçler, işe alım uzmanını daha seçici olmaya yönlendirir. Elbette uzman ya da işverenin, alaylı ya da eğitimli olması bu sürecin biçimlenişini etkiler. İnsan kaynakları uzmanlarının standart ve moda akımlardan oluşan görüşme ve seçim teknikleri kimi zaman alaylı uzman ve işverenleri sıkar. Zira içselleştirilmemiş teknikler görüşmeciyi doğal yöntemlerden daha başarısız seçimler yapmaya yönlendirebilir.

Peki iş arayan biri olarak iş görüşmesini nasıl hazırlanmalıyız?

Aslında iş görüşmelerine hazırlık süreci, siz bir iş görüşmesine çağrılmadan çok önce başlar. Varolan işlerle sizin emeğinizin eşlendiği bir işgücü piyasasından bakmamayı gerektirir. İş arama sürecine başlamadan önce, aşağıdaki soruların yanıtlarını kendinize verebilmeniz gerekir. Bu soruların yanıtları işe alım uzmanları veya işverenler için değil, bizzat sizin için önemlidir.

- Hangi yetkinliklere sahibim? Değer üretecek neler yapabilirim?

-Eksiklerim nelerdir? Tamamlamak için neler yapabilirim?

-Öncelikli ihtiyaç listem nedir? İşim bu ihtiyaçları karşılama noktasında ne kadar etkilidir?

-Değer sıralamam nedir?  Sağlık, para, aile, toplumsal itibar, eğlence, mutluluk, aşk vs. hangi sırada yer alıyor?

- Ne üretmek beni daha mutlu ediyor?

- Kısa, orta ve uzun vadeli kariyer planım ve hedeflerim nelerdir?

- Çalışacağım işyerinden beklentilerim nelerdir?

Başvuracağınız pozisyona karar verirken bu ve buna benzer sorulara yanıt vermeniz önemlidir. Çünkü sadece seçim yapan işveren/işe alım uzmanı değildir. Başvurunuzla birlikte siz de bir seçim yapıyorsunuz. Tüm hayatınızı etkileyen önemli bir seçim…

Bu yazımızı burada kesiyoruz. Ancak hazırlığımız burada bitmiyor. Bundan sonraki yazılarımızda iş seçimi, başvuru yöntemleri, özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş değerlendirme vb. birçok konuyu aydınlatmaya çalışacağız.

Tekrar okunmak üzere, hoşçakalın… 

 
Toplam blog
: 22
: 830
Kayıt tarihi
: 01.04.11
 
 

Felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, strateji oyunları, kişisel gelişim ilgi alanlarım. Kişisel ..