- Kategori
- İş Yaşamı - Kariyer
İş hayatı böyledir işte.

İş hayatı böyledir deyip geçiyoruz çoğu kez. Özellikle iş hayatına yeni atılmış olanlara, bir sorunları karşısında teselli verirken kullanıyoruz bu cümleyi.
"İş hayatı böyledir işte. Daha neler göreceksin..."
Peki nasıldır iş hayatı. Altı boş mu yoksa bu cümlenin? Aslında biraz düşünürsek şirketlerin neden tecrübeli eleman aradıklarını anlayabiliriz. İş hayatı böyle işte diyebilen elemanları aramaktadır onlar.
Şimdi tecrübeli ve tecrübesiz çalışanların farklarına bir bakalım, siz olsanız hangisini işe alırdınız:
- Tecrübeli eleman patronunun yaptığı haksızlıklara katlanabilir. Katlanır demiyorum, katlanabilir. Büyük ihtimalle birden fazla iş değiştirmiştir ve işsizliğin ne demek olduğunu biliyordur. Yeni eleman idealisttir. Uygulamayı beğenmezse bunu söylemekten çekinmez. Aslında benim en sevdiğim yanı da budur. Aramıza yeni katılan arkadaşlara gördükleri eksiklikler ve aksamaları sorarım. Çünkü bizim için rutin olan çalışma hayatında, yanlış yapılan şeyleri bile doğru görme meyilimiz vardır. Daha doğrusu birçok şeyi göremeyiz. Yeni başlayan personel daha objektif olabiliyor.
-Tecrübeli eleman arkadaşlarının satışına, ispiyonuna, dedikodularına vs. alışıktır. Kendini savunur ama bunların olağan şeyler olduğunu da bilir. İş hayatının çekememezliklerindendir der. Yeni eleman ise çoğu kez ağlama krizlerine girer. Özellikle bayanlar.
-Deneyimli eleman sinirleri alınmış iş insanıdır. Duygusallık seviyesi minumuma yakındır. Rutin görevlerini icra eder, bir arkadaşı işten atılmış, birinin annesi ölmüş onu pek etkilemez. Etkilenenlere haksızlık etmek istemem. Tecrübesiz eleman, olaylar karşısında tamamen duygusaldır.
-Tecrübeli personel iş arkadaşlarına güvenmez. Kimseye hiçbir konuda önayak olmaz. Çünkü bilir kötü anda arkasında kimsenin kalmayacağını. Yeni personel tam bir organizasyon adamıdır. Turnuva yapar, bowling, paintball aktiviteleri önerir vb.
-Acemi çalışanın acemiliği 3 ay sürer en çok. Sonra sanki yıllardır orada çalışıyormuş havasına girer. Tecrübeli eleman ise yıllardır çalıştığı yerde yeniymiş gibi davranır.
-Yeni eleman yeteneklerini ön plana çıkarmak için her fırsatı kollar. Tecrübeli eleman yeteneklerinin daha fazla iş yükü anlamına geldiğini bildiği için geri planda kalır.
-Tecrübeli eleman müşteri ziyaretinde yeninin herşeyi mahvedeceğini bilir. Ama onun öğrenmesi için kendini ve alacağı primi feda eder.
-Tecrübeli eleman sürekli yeni iş arayışındadır fakat ne hikmetse bir türlü bulamaz. En sevdiği cümle "Bırakıcam artık yaa.." şeklindedir. Yeni eleman da onun ne zaman gideceğini merak eder durur.
-Tecrübeliler yenilere nedense hep işin kötü yanlarını sayarlar. Yenilerin gözü korkar. Sonra deneyimliler "Korkacak birşey yok, yaparsınız" derler.
-Tecrübeli çalışan yenilere faks kullanmayı öğretir.
.....
Aslında liste bu şekilde daha çok uzar fakat vakit darlığı ve okuma zorluğu olmasın diye burada kesiyorum.