Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mustafa Orhan Ertuğruloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/oertugruloglu

19 Temmuz '14

 
Kategori
Dünya
 

İŞİD, Filistin'de iktidar olur mu?

İŞİD, Filistin'de iktidar olur mu?
 

Gazze'de ölü sayısı 400'e yaklaşıyor


İŞİD Filistin’de iktidar olur mu?
Filistin'de İsrail operasyonlarının tek değişmeyeni olayların göstere göstere gelmesi. Kendimi bildim bileli bu hep böyle olur. Yahudi yerleşim yerlerinin yapılması, BM’lerde yıkım kararlarının alınması, İsrail’in bunu tanımaması, füze saldırıları, bombalı saldırılar, adam kaçırmalar, vs.derken ardından İsrail operasyonları başlar.
Batı basınından öğrendiğimiz kadarıyla şu sıralar İsrail’de ve Gazze’de görevli batılı gazetecilere Gazze bölgesinde seyahat kısıtlaması uygulanıyor. Zaten normal koşullarda bile İsrail’de görevli bir gazetecilere ancak birkaç saatliğine Gazze’ye geçme izni veriliyor.
Haritadan bakıldığı ve anlatıldığı kadarıyla Hamas’ın denetimindeki Gazze, Mısır ile İsrail arasında sıkışmış çorak mı çorak, kurak mı kurak, aşırı kalabalık bir yer. Burada aslında Hamas değil, umutsuzluk, işsizlik ve yoksulluk hakim. Bazılarına göre Gazze domino taşı gibi uç-uca eklenmiş gecekondulardan ve sovyetlerin Orta Asya cumhuriyetlerinde yaptığı apartman bloklarına benzer yapılardan oluşan büyük bir mülteci kampını andırıyor. TV’lere yansıyan İsrail bombardımanlarının binalara verdiği hasar görüntülerinden de bu durum zaten anlaşılıyor.
Gerek Gazze’de, gerekse Kudüs’te görev yapan gazetecinin işi son derecede çetin. Her iki bölgede yaşayan gazeteciler, o insanların kaderini paylaşır. Onlarla yatar, onlarla kalkar, onlarla sığınağa koşar, onlarla bombardımanı yaşar, sokaklarda kamyonetler arkasında taşınan cesetleri, gösteriye dönüşen cenazeleri izler. O koşullarda tarafsız haber yazmak dünyanın en zor işi olmalı.
Bu çatışmada başrolde uluslararası kamuoyunu oluşturan basın kuruluşları var. Bir yerde okumuştum, Gazze’de bir aileyle söyleşi yapılıyor. Söyleşi sonunda ailenin komşu evde fotoğraflarının çekilmesi isteniyor. Neden???
Komşu ev daha yoksul ve yayınlanacak hikayenin ruhuna daha uygun .
Öte yandan Yahudi yanlısı basın kuruluşları, İsrail’in, Filistinlilerden daha insancıl, medeni olduğu temasını işliyor. Hollanda TV’sinde bir haber vardı. İsrailliler vuracakları evin çatısına önce ailenin pılıyı pırtıyı toplayıp haneyi tahliye etmesi için ihtar atışı yapılıyor. Bir dakika sonra ev yer ile yeksan ediliyor.
Bir dakikada hane halkı evi nasıl terk etsin? Bunun adı insanlık, medeniyet oluyor.
Bari, haneyi vurduktan sonra, dumanı tüten enkazın üstüne, evlerini bir dakikada boşalttıkları için teşekkür mektubu bıraksalardı!!
Başbakan Erdoğan, İsrail’i kına diye ona buna çatıyor. Arap ülkeleri kendi içinde bile İsrail’i kınama konusunda bölünmüş vaziyette.
Tabii beterin beteri var..Fatah yeterince tavır koyamadığı diye beğenmediler, yerine Hamas geldi..Ya yarın İŞİD, Filistin’de iktidar olursa???
İsrail çevresinde bir ateş çemberi oluşturmakla meşgul. Amerika her iki tarafı barış yapmaya ikna etmeye çabalıyor.
Bu çabadan mucize beklememek lazım..
Arap çölünde son mucize bundan 1400 küsur yıl önce oldu.. 

 
Toplam blog
: 36
: 122
Kayıt tarihi
: 19.05.14
 
 

1964 Yılında Ankara ODTU ve 1971 yılında Birmingham Universitesi'nden mezun oldum..4 yıl TRT'de r..