Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Işık Terapisi

Işık Terapisi
 

Calişma masasında ışık terapi aleti


Günler kısaldı. Hava erken kararıyor. İşe gidip gelenlerin bir çoğu karanlıkta evden çıkıp karanlıkta eve döneceklerdir. Işık, güneş yaşam kaynağımız. Soğuk ve karanlık gecen mevsim, kış ayında bir çok insanda depresyon gibi kış sendromları baş göstermiş durumda. Blog yazar arkadaşlarımızın yazdıkları konulardan da anlaşılıyor.

Hadi birbirimize güç verelim! Hepimiz burada büyük bir ailenin bireyleri gibiyiz. Hepinizi seviyorum. Umutlarımızı artıracak yüreğimizi serinletecek güzel konular seçerek, zamanımız el verdikçe buraya gelerek paylaşalım. Stres atalım. Ve böylece hayırlısıyla kış mevsimini geride bırakmış olacağız.

Kış mevsimi sendromlari:

Yorgunluk, isteksizlik, bıkkınlık, yaşam gücümüzün düşmesi, olumsuzluklar, üzüntü sıkıntı veren düsüncelerde artış, özgüveninin azalması, kilo almak, tatlı, şekerli gıdalara duyulan istek-aşırı iştah artışı, konsatrasyon düşüklüğü olarak sayılabilir.

Karanlık mevsimlerde vücudumuzda melatonin ( uyku hormonu ) artış gösteriyor. Uyku getiriyor. Kendimizi yorgun bitkin hissediyoruz karanlik havalarda.

Melatonin düzeyinin fazla olması serotonin (mutluluk hormonu) az salgilanmasıyla kış depresyonu bas gösteriyor.

Gün isiginda veya aydinlik yerlerde bulundugumuzda salgilama dengesi normallesiyor. Beyine tekrar enformasyonlar gidip gelmeye basliyor. Dolayisiyla icimizde canlilik hissetmeye baslarız.

Düsünme kapasitemizde düsüklük,  konsantrasyon azligi, uyku uyuma bozuklugu gibi sendromlar isik terapileriyle azaltmak mümkün hatta tamamen giderilebilir.

 

Kis depresyonuna karsi alinacak önlemler:

  • Evlerin bol gün isigi almasi - mümkünse yüksek vatli ampüller kullanilmalidir.
  • Mobilya ve dekorasyonlarin acik renkli olanlari tercih edilmelidir.
  • Mümkünse hergün ögle vakitlerinde yürüyüse cikmak - hafta sonlarini acik havada gecirmek -  hava bulutlu dahi olsa evdeki isiklandirmadan daha aydinliktir.
  • Hareketli olmak icin bisiklet gezintileri, hafif kosu, kis sporlari iyi gelebiliyor. Kaslarin hareketlerini yogunlastiran hareketler sinir sistemizin dengelenmesini sagliyor.
  • Calisma masasinin pencereye yakin bir yerde bulunmasi gün isigini almak icin yararli olacaktir.

 

Özel isik terapileri icin aletler var. 2500 lux gücünde. Yaz aylarindaki gün isiginin gücünde. Hergün yarim saat bu aletin karsisinda bulunmak semtomlarin azalmasini saglayacaktir. Doktorunuza danistiginizda size bir isik terapisi uygulamasi tavsiye edebilir.

Bir zamanlar doktorum, muayenehanesinde bulunan aletle isik tarapisi uygulamami önermisti. O büyük özel bir aletti. Ve iyi gelmisti gercekten.

Evler icin olanlar 400 - 800 Euro arasi ve oldukca pahali aletler.

Solariumlar UV isinlari yansitiyor dolayisiyla, saglik acisindan sakincali oldugu icin kesinlikle tavsiye edilmiyor.

 

Aldiginiz tüm önlemlere ragmen; isinizde ve özel yasaminizda verim gücünüzün düzelmemesi, ilginizin azligi, icinize kapanmayi tercih etmek, basinizi yorganin altindan cikarmak istememek gibi durumlar oldugunda bir doktora görünmenizde yarar vardir diyor, uzmanlar.

 

Baharin kokusunu, doganin taze yesilini, kuslarin civiltisini, günesin  piriltilari düslerinizde hatirlayin. Umutlarimiz, düsüncelerimiz hayatimizi yönlendiren güclü enerjilerdir. Umut üretemedigimizde yasama gücümüz yitiyor demektir.

Yasadigimiz ANlarin degerini bilerek yasamaya özen göstermeliyiz. Gereksiz üzüntü ve sikintilarla gecen her-dakika, hergün bosa gecen vakitlerdir. Oysa yasamak özellikle bilincli ve olumlu düsünceler üreterek yasamak, gercekten bir baska degerde yasamaya deger.

Insanlari eksi ve artilariyla sevebilmek, onlara insan olduklari icin saygili olabilmek de bir ayricaliktir, insanlik adina.

Bu hatirlatmalari düsünmek  baslangic icin ilk adimlardir. Bir nebze de olsa omuzlarinizdaki agir yükü hafifletecektir.

Hepinizin ruhunda, yüreginde ve beynindeki isigin daim olmasi dilegimle,

Sevgiler, saygilar

Mine

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..